Israël wil glasvezelverbinding aanleggen tussen Europa en Azië

Israël wil glasvezelverbinding aanleggen tussen Europa en Azië

Israël wil een glasvezelverbinding aanleggen die Europa beter met Azië en de Golf-regio moet verbinden. De route loopt langs een bestaande Israëlische oliepijplijn tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee.

De nieuw aan te leggen glasvezelverbinding moet Israël tot een landgebaseerde ‘communicatiebrug’ maken tussen Azië en landen in de Perzische Golf-regio, schrijft Reuters. De geplande glasvezelverbinding heeft een lengte van 254 kilometer en loopt van de Israëlische havenplaats Ashkelon bij de Middellandse Zee tot aan Eilat aan de Rode Zee.

De glasvezelverbinding moet aansluiten op bestaande onderzeese communicatiekabels die op de genoemde plekken aan land komen. De glasvezelverbinding komt voor een periode van 25 jaar beschikbaar voor iedere in het land geregistreerde telecomoperator.

Traject van bestaande oliepijplijn

Het traject van de glasvezelverbinding zal parallel lopen aan de bestaande oliepijplijn van het Israëlische staatsbedrijf EPAC. De oliepijplijn van dit bedrijf moet een alternatief zijn voor het olietankertransport dat via het Suezkanaal verloopt.

Milieubewegingen in Israël zijn niet blij met deze oliepijplijn en beschuldigen EPAC ervan het niet nauw te nemen met de milieuverplichtingen. Vanwege slecht onderhoud zou de pijplijn vaak grote olielekken in de woestijn veroorzaken.

Volgens het Israëlische ministerie van Financiën, initiatiefnemer van de aan te leggen glasvezelverbinding, gaat de komst van glasvezel ervoor zorgen dat meer toezicht op de route van de oliepijplijn kan worden gehouden en mogelijke lekken eerder worden gedetecteerd.

Tip: Intel gaat chipfabriek van 22,9 miljard euro bouwen in Israël