Strijd tussen Mozilla en Oath rond tientallen miljoen dollars losgebarsten

Strijd tussen Mozilla en Oath rond tientallen miljoen dollars losgebarsten

Op 15 november maakte Mozilla bekend dat het niet langer samenwerkt met Yahoo. In plaats daarvan is de standaardzoekmachine van browser Firefox voortaan weer Google. Daar is het nieuwe moederbedrijf van Yahoo, Oath, het natuurlijk niet mee eens. Op 1 december klaagde het Mozilla hierom aan en vandaag lanceert die partij een tegenzaak.

Op het eerste gezicht zou je denken dat het om kleine bedragen gaat. Centraal staat immers de vraag welke zoekmachine standaard ingesteld wordt in Firefox. Maar het gaat in werkelijkheid om torenhoge bedragen. Firefox heeft miljoenen gebruikers en uitzicht op meer, vooral nu Quantum goed ontvangen is. Daar wil Oath een graantje van meepikken, en gek is dat niet. Sinds 2014 betaalde Yahoo namelijk jaarlijks 375 miljoen dollar om de standaardzoekmachine binnen Firefox te zijn.

Venijn zit in de details

Toen Mozilla en Yahoo de deal sloten, was die zeer lucratief en voordelig voor de browserontwikkelaar. Een van de clausules in het contract is dat Mozilla het recht heeft om Yahoo niet langer als standaardzoekmachine te gebruiken als die om eender welke reden dan ook als onacceptabel gezien wordt. Interessant is dat Oath desondanks tot 2019 elk jaar 375 miljoen dollar moet betalen.

Dat laatste zal dan ook de voornaamste reden achter deze zaak tussen Mozilla en Oath zijn. Oath vindt namelijk dat Mozilla contractbreuk pleegt en is gestopt met betalen van de miljoenen dollars. Dat was voor Mozilla weer reden om deze zaak aan te spannen – eveneens om contractbreuk. Maar Mozilla zegt dat het contract met Yahoo om een aantal redenen verbroken mochten worden, waaronder: “wat het beste voor ons merk is, de voortdurende pogingen de beste zoekdiensten en bredere contentervaring van onze gebruikers”.

“Direct na de overname van Yahoo, hebben we een langdurig, maandenlang proces ingezet waarbij we garanties van Yahoo en zijn overnamepartners ten aanzien van die factoren vroegen,” schrijft het bedrijf verder in een blog over de rechtszaak. “Toen duidelijk werd dat het blijven gebruiken van Yahoo als standaardbrowser een negatieve impact op al die factoren zou hebben, besloten we gebruik ter maken van ons contractuele recht om de afspraak te beëindigen en te onderhandelen met een andere provider.”