De NIS2 is door België volledig omgezet in lokale wetgeving. Binnen Europa is er geen enkel ander land dat volledig in orde is voor de deadline. Vanaf 18 oktober is in België de NIS2-wet actief.
Dat de volledige omzetting voor de deadline van 17 oktober alleen door België is gehaald, blijkt uit een overzicht van de Europese Unie. De omzetting is voor de meeste Europese landen nog volop bezig, waardoor het overzicht nog redelijk leeg is. Alleen in Kroatië kon verder al een deel van de richtlijn in lokale wetgeving worden omgezet.
Doel: beter digitaal beveiligd
In België is de wetgeving vanaf 18 oktober officieel van kracht. Het doel van de wetgeving is het cyberweerbaarder maken van kritieke industrieën en bedrijven uit een land. Door de wetgeving wordt een basisniveau van cyberbeveiliging aan deze bedrijven en industrieën opgelegd en worden het strenger opgevolgd of dit basisniveau in orde is. De opvolging verloopt binnen België door het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Daarnaast komen er strengere regels voor het bekendmaken van eventuele incidenten en moet de wet een hogere bedrijfscontinuïteit verzekeren bij een incident.
NIS2 is een nieuwe versie van de wetgeving NIS die in 2016 werd opgesteld. De geüpdatete versie brengt nieuwe maatregelen met zich mee en geldt bovendien voor meer sectoren.
Contrast met voorbereiding bij bedrijven
Hoewel de Belgische overheid zich voorbeeldig heeft gehouden aan de gestelde NIS2-deadline, blijken de voorbereidingen bij bedrijven binnen het land minder op orde. Slechts 18 procent zou een goed begrip hebben van wat de wetgeving eigenlijk inhoudt en de bijbehorende vereisten.