Beurswaarde AI-chipbedrijven keldert, investeerders bezorgd

Beurswaarde AI-chipbedrijven keldert, investeerders bezorgd

De koersen van TSMC, Nvidia, ASML en andere chipbedrijven kelderen hard. De laatste dagen zijn investeerders een stuk negatiever over de kansen van AI-hardware. Zwakt de AI-hype al af of is de afgekoelde markt slechts tijdelijk?

TSMC en Nvidia kelderden respectievelijk 13 procent en 10 procent de afgelopen paar dagen, waardoor de marktwaardes met meer dan 100 miljard (TSMC) en 200 miljard euro (Nvidia) zakten. Bij TSMC werd de koersdaling ingezet nadat het haar verwachtingen voor de inkomsten in 2024 naar beneden bijstelde.

Nvidia steeg dankzij de AI-hype in waarde van ruim 300 miljard euro eind 2022 tot 2 biljoen euro in maart van dit jaar. Ten opzichte van het hoogtepunt vorige maand is Nvidia echter 15 procent in waarde gedaald. Amerikaanse chippartij Supermicro daalde nog harder op vrijdag. De marktwaarde ervan zakte toen met 23 procent naar net onder de 40 miljard euro.

Ook ASML-aandelen moesten het ontgelden. Nadat de chipmachinebouwer tegenvallende kwartaalcijfers presenteerde, sprak CEO Peter Wennink over een ‘transitiejaar‘ totdat er in 2025 weer extra groei zou plaatsvinden.

Kans op heropleving

Bloomberg meldt dat enkele beurshandelaren al wel gokken op een heropleving van de markt. Hoe dan ook wordt er aanzienlijk meer uitgegeven aan call- en put-opties. Met deze opties kunnen handelaren profiteren van respectievelijk een stijging en een daling in de waarde van de aandelen. Afgelopen vrijdag lag het aantal aankopen van deze opties 20 procent hoger dan het gemiddelde van de twintig dagen ervoor.

Bij Forbes verwacht men net als Morgan Stanley-analist dat de kwartaalcijfers van Nvidia komende maand alsnog een forse groei opleveren. Hoewel de waarde per aandeel nu 762 dollar bedraagt, zou dit volgende maand weleens boven de 1.000 dollar kunnen belanden. Dat is koffiedik kijken, maar bij de vorige presentatie van de kwartaalcijfers in februari steeg Nvidia in één dag met een recordbedrag van 260 miljard euro.

Toch lijkt de AI-hype inmiddels wat afgekoeld. In principe is dat eigenlijk wel nodig, aangezien de daadwerkelijke inzet van GenAI bij bedrijven veelal nog moet plaatsvinden. CTO bij Dynatrace Bernd Greifeneder meldde al op Techzine dat GenAI zich in een “gevorderd stadium van de hype-cyclus” bevindt. Een gecombineerde aanpak is volgens hem nodig, waarbij bedrijven GenAI combineren met andere machine learning-tools die ze wellicht al gebruiken. Daarvoor is mogelijk zelfs een Chief AI Officer (CAIO) nodig. Pas als die ontwikkeling plaatsvindt, is er weer ruimte voor een verdere groei van de AI-markt.