2min

Tags in dit artikel

, , ,

Google heeft deze week een patent verkregen op de layout en het design van de webpagina die de zoekresultaten van Google weergeeft. Toch hoeven bedrijven die voor hun design goed naar dat van Google hebben gekeken zich niet direct zorgen te maken.

Afgelopen dinsdag verkreeg Google het designpatent nummer 533,561 van de U.S. Patent and Trademark Office. Het patent behandeld het decoratieve ontwerp voor een grafische gebruiksinterface. Op de afbeeldingen die Google bij de patentaanvraag heeft ingediend en die nu dus deel uitmaken van het patent, is de bekende layout weergegeven die gebruikers te zien krijgen als ze een zoekactie uitvoeren op Google.

Het design van die pagina is opgedeeld in de zoekbalk met logo bovenaan de pagina. Vervolgens is er een blok opgenomen waarin nieuwsberichten getoond worden die te maken hebben met de zoekterm. Daarnaast een blok voor gesponsorde koppelingen, gevolgd door de daadwerkelijke zoekresultaten. Onderaan de pagina is het logo van Google weer te vinden met een extra ‘o’ voor elke pagina. Het nieuwe patent is het zesde patent dat Google heeft op layouts van haar webpagina’s.


De afbeelding in de digitale versie van het patent is niet echt scherp,
maar de bekende layout is duidelijk zichtbaar.

Critici zijn niet blij met het feit dat deze patentaanvraag van Google is goedgekeurd, zij wijzen erop dat het aantal softwarepatenten tegenwoordig uit de hand loopt. Maar volgens Daniel Tysver gaat het niet om een patent voor een uitvinding, maar voor een ontwerp. Het ontwerp dat Google voor haar zoekpagina heeft gemaakt heeft iets unieks en pas als een ontwerp zich op een bepaalde manier onderscheidt van andere ontwerpen kan er een patent voor worden aangevraagd.

Bedrijven die het ontwerp van Google als inspiratiebron hebben gebruikt, hoeven echter niet te vrezen voor de hete adem van Google’s advocaten. Volgens advocaat Philip Mann is het voor patenthouders niet eenvoudig om zaken te winnen van bedrijven die een gelijkende pagina hebben, pas als de pagina één op één gekopieerd is heeft de patenthouder een sterke positie. "Je moet de layout precies kopiëren, maar als je zo dom bent dat je dat doet, waarom zou je dan niet aangeklaagd worden?", aldus Mann.