2 min Analytics

Coinbase moet gegevens investeerders deels overhandigen aan Amerikaanse belastingdienst

Coinbase moet gegevens investeerders deels overhandigen aan Amerikaanse belastingdienst

Cryptocurrencies zijn nog een lastig gevalletje. Financiële autoriteiten waarschuwen voor een nieuwe internetbubbel, maar tegelijkertijd investeren mensen er enorm in. Kijk maar naar de bitcoin, die sinds gisteren meer dan 10.000 dollar waard is. Toezicht vanuit overheden is ondertussen nog niet goed geregeld, maar hier lijkt verandering in te komen.

Afgelopen woensdag heeft een rechter in San Francisco besloten dat Coinbase, een van de vele plekken waar in bitcoin gehandeld kan worden, dat er meer gegevens verstrekt moeten worden aan de Amerikaanse belastingautoriteit, de IRS. Het gaat om de gegevens van mensen die meer dan 20.000 dollar per jaar uit hebben gegeven op het platform en dat tussen 2013 en 2015 gedaan hebben.

Gegevens klopten niet

Het lijkt erop dat cryptocurrencies steeds meer gebruikt worden als vorm van belastingontduiking. Dat denkt de IRS in elk geval, want de belastingaangiften rond virtuele munten kwamen niet overeen met de enorme populariteit van diezelfde munten. En dus vroeg de IRS aan Coinbase om informatie over zijn gebruikers te verstrekken.

Coinbase weigerde dat, maar de rechtbank heeft nu dus besloten dat er toch iets aan informatie verstrekt moet worden. Het bedrijf noemt het “een gedeeltelijke overwinning”. De rechtbank is in elk geval van mening dat “veel Coinbase-gebruikers hun bitcoin-inkomsten niet melden”. Om die reden moeten gegevens inzichtelijker gemaakt worden.

Negen datasoorten

De IRS vroeg in eerste instantie om negen datasoorten, waaronder complete gebruikersaccounts, documenten rond toegang van derden, logboeken van transacties en betalingen en correspondentie tussen Coinbase en gebruikers. Volgens de rechter hoeven niet alle gegevens overgedragen te worden, maar wel de namen, belastinggegevens en transactielogboeken van gebruikers.

De dataverzoeken zijn verder alleen toegestaan voor gebruikers die meer dan 20.000 dollar hebben uitgegeven tussen 2013 en 2015. Volgens de rechter “worden nu veel minder, maar nog altijd meer dan 10.000, Coinbase-gebruikers getroffen” door de uitspraak.