5 min Applications

De AI-pc volgens Dell: nuttig, proactief en ondoorgrondelijk

Insight: Generatieve AI

De AI-pc volgens Dell: nuttig, proactief en ondoorgrondelijk

Toekomstbeelden van de “AI-pc” zijn bezaaid met onduidelijkheden. Pc-verkopers hebben een nieuw paradepaardje nodig om na corona weer imposante verkoopcijfers te behalen. Dell laat alvast zien hoe de AI-aangedreven computer zich nuttig zou moeten maken.

Dell heeft mock-ups gepresenteerd aan Gizmodo die laten zien hoe Windows zich in de toekomst zou moeten gedragen. Het meest opvallend is de proactieve rol die het met hulp van AI opeist. Zo kan de pc van de toekomst direct security-instellingen aanpassen zodra het verbindt met publieke Wi-Fi en aanhoudende crash-problemen zelfstandig oplossen. De eindgebruiker krijgt in feite de gewenste pc-ervaring zonder daar zelf iets voor te hoeven doen, is het idee. Wie wel zelf aan de slag wil, zou met een enkele klik op een gloednieuwe Copilot-knop eenvoudig instellingen aanpassen.

Een schermafdruk van een computerscherm met een blauwe achtergrond.
Bron: Dell (via Gizmodo)

Een versimpelde ervaring

Verder valt op dat de gepresenteerde features de Windows-interface grotendeels omzeilen. In plaats van dat men zoekt naar een specifiek menu, kan de eindgebruiker met dit Copilot-concept van alles vanuit een enkele UI aanpassen. Dell haalt als voorbeeld aan dat de trackpad-helderheid direct aan te passen is vanuit het Copilot-menu. Wie wil weten hoe een pc-instelling aan te passen is, hoeft er dus enkel naar te vragen.

Een laptop met een blauw scherm en een toetsenbord.
Bron: Dell (via Gizmodo)

In feite hebben we het hier over een nieuwe shortcut. Toch is de implicatie dat de gebruikerservaring volledig op de schop gaat dankzij deze nieuwe AI-functionaliteit. Digitaal minder vaardige gebruikers kunnen met een gesprek klaarspelen wat anders drie menu-opties verder verstopt zit.

Ook blijkt de pc van de toekomst zich volgens Dell vrij zelfstandig te gedragen. Een ander voorbeeld laat zien dat de gebruiker enkel vraagt om de pc zo snel mogelijk te laten draaien. De AI-assistent zorgt daar niet alleen voor, maar geeft als tip mee dat de prestatiegerichte instellingen tot een kortere batterijduur leiden. De belofte is er een van een interactiviteit, waarbij de AI-functies behendig en contextgevoelig zijn.

Een mobiele app met een videobewerkingsscherm.
Bron: Dell (via Gizmodo)

Ondoorgrondelijkheid dreigt

De beweegreden voor een partij als Dell om de AI-revolutie op deze manier aan te jagen, is evident. Nadat elke pc met een aan-uitknop tijdens de coronapandemie verkocht kon worden, hebben pc-vendoren anno 2023 met een absoluut dieptepunt te maken. Meerdere experts voorspellen verbetering in 2024, mede dankzij de inclusie van AI-features in pc’s. Ook is het voor organisaties sowieso inmiddels tijd om hun huidige apparatuur te vervangen. De gebruikelijke drie-tot-vijf-jaarcyclus bereikt nu eenmaal het eindstadium voor veel bedrijven en consumenten, een toevalligheid die pc-verkopers hoop zal geven. Toch hoorden we onlangs van Acer dat vendors daarnaast een sterk verhaal moeten vertellen om klanten te overtuigen.

Met de introductie van Intel Core Ultra-laptops zijn er eindelijk ‘echte’ AI-pc’s op de markt. Concreet houdt dat in dat er specifieke hardware-acceleratie voor AI-berekeningen aan boord is, inclusief een gloednieuwe Neural Processing Unit bedoeld voor het efficiënt draaien ervan. Op den duur zou het moeten betekenen dat generatieve AI-functionaliteit binnen het OS en applicaties niet volledig van de cloud afhankelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alle Copilot-opties binnen het Microsoft-aanbod of Generative Fill in Photoshop. Daarbij helpen CPU en GPU ook, want niet elke AI-taak heeft exact dezelfde hardware nodig.

Wel blijkt uit het Dell-voorbeeld dat de AI-toekomst niet volledig positief is. Zo wordt er onder het mom van versimpeling geclaimd dat de Windows-UI verder omzeild kan worden, waardoor de bestaande tekortkomingen van de UX geen prioriteit zouden hoeven krijgen. Daarnaast zullen andere applicaties de nieuwe AI-functionaliteit daadwerkelijk moeten integreren om van nut te zijn. Het automatisch aanpassen van instellingen on-the-fly is veelbelovend, waardoor een batterij het langer volhoudt en hardware optimaal benut wordt. Toch dient er daar eveneens transparantie te blijven: momenteel heeft Windows al moeite om uit te leggen waarom je “High-performance” en niet “Balanced” dient te kiezen op bepaalde momenten.

De sleutel: eigen data

Bij Intel kregen we een wat duidelijker beeld van waarom de AI-pc een toegevoegde waarde kan zijn. Zo benadrukte men het belang van eigen gebruikersdata, dat niet zomaar het eigen systeem moet verlaten. Er werden geen concrete applicaties genoemd, maar er zijn toepassingen genoeg om met persoonlijke bestanden met AI aan de slag te gaan. Digitale post van de Belastingdienst zou door generatieve AI eenvoudig doorzocht kunnen worden op het eigen systeem, het kan lange Word-documenten samenvatten en video- en audiobronnen snel doorzoeken. Er is dus wel degelijk een praktisch nut voor GenAI op pc’s. De hype eromheen is wat onnodig, aangezien we het hier over evolutionaire verbetering hebben van de gebruikerservaring. Immers zullen apps geleidelijk AI adopteren, ondanks verwoede pogingen van Intel om dat gelijk te bewerkstelligen bij 100+ softwarepartijen.

Dat vereist een ecosysteem aan uniforme tools, waar Intel bijvoorbeeld met developer-toolkit OpenVINO aan werkt. Het zal uiteindelijk aan app-developers liggen of de AI-pc zoals Intel, Dell en Microsoft die voorstelt, een realiteit wordt.

Beluister ook onze podcast over de AI-pc van eerder dit jaar: