Japanse NEC wint aanbesteding nieuwe Vlaamse supercomputer

Japanse NEC wint aanbesteding nieuwe Vlaamse supercomputer

Het Japanse NEC is geselecteerd voor de bouw van de nieuwe supercomputer voor de Vlaamse universiteiten. De Tier-1 supercomputer zal worden gehuisvest in het datacenter van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in Zellik. De Vlaamse overheid investeert voor de realisatie 8,6 miljoen euro.

In de afbeelding: het datacenter waarin de supercomputer gevestigd wordt op het Green Energy Park in Zellik

De gezamenlijke Vlaamse universiteiten kunnen binnenkort gebruikmaken van een nieuwe zogenoemde Tier-1 supercomputeromgeving voor hun wetenschappelijk onderzoek. Het wordt nog bekeken of bedrijven er tegen betaling gebruik van kunnen maken.

Onlangs werd bekend dat de Vlaamse overheid 8,6 miljoen euro investeert in de bouw van een moderne Tier-1 supercomputer. De totale kosten van de nieuwe supercomputer zijn beraamd op 12 miljoen euro. De door het Japanse NEC te leveren supercomputer wordt onderdeel van het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC), een samenwerkingsplatform waarvan de krachtigste computeromgevingen van alle Vlaamse universiteiten deel uitmaken.

NEC kreeg de aanbesteding op basis van de criteria prijs, kwaliteit en de uitbreidbaarheid. De VUB verwacht pas over twee jaar deze extra capaciteit toe te voegen. De huisvesting van de nieuwe supercomputer vindt plaats in het datacenter van de VUB in Zellik. De ingebruikname staat gepland door te kunnen gaan dit najaar.

Eigenschappen Tier-1 supercomputer

De nieuwe zeer compacte Tier-1 supercomputer bestaat concreet uit een combinatie van (klassieke) CPU’s en GPU’s. Ook gebruikt de computeromgeving efficiënte waterkoeling. Deze waterkoeling wordt pas geactiveerd wanneer de buitentemperatuur 19 graden of hoger is. Daarnaast wordt ook koeling via airco’s toegepast, maar die werken op basis van zonne-energie.

De supercomputer zal vooral worden gebruikt voor het leveren van geavanceerde rekenkracht voor wetenschappelijk onderzoek naar AI-toepassingen en machine learning is de verwachting. De Vlaamse universiteiten kunnen deze supercomputer ook gebruiken voor andere toepassingen. Denk bijvoorbeeld voor natuurkundig onderzoek als vloeistofdynamica.

‘Hortense’ van UGent

De nieuwe Tier-1 supercomputer is niet de eerste in Vlaanderen. De Universiteit van Gent beschikt sinds over de Tier-1 supercomputeromgeving ‘Hortense’. Deze supercomputer kan piekprestaties leveren tot 3,3 petaflops bewerkingen per seconde. De door Atos geleverde supercomputer beschikt over 44.000 CPU-cores, 100 TB aan RAM-geheugen en 3 PB aan storagecapaciteit.

Overige Vlaamse universiteiten hebben zelf ook een zogenoemde Tier-2 supercomputer tot hun beschikking. Een meest snelle Tier-0 supercomputeromgeving is slechts op een aantal locaties in Europa beschikbaar.

Lees ook: Vlaanderen stelt nieuwe supercomputer beschikbaar voor alle wetenschappers