4min

Tags in dit artikel

,

De Nexus NX-3000

Van Nexus kregen wij de NX-3000 voeding opgestuurd ter review. Deze voeding zou één van de stilste zijn van dit moment. TweakZone zou TweakZone niet zijn als we dit niet eens grondig gingen testen! De voeding zit in een mooie en vooral stevige verpakking. De gehele voeding was ingepakt met van dat bubbeltjesplastiek en de kabels uit de voeding waren gescheiden door een stevig stuk karton. Heel het geheel zat in een gelikt uitziende doos. De verpakking zit dus wel snor, nu nog bewijzen dat de voeding echt zo stil is! Voor de test hebben we uiteraard een decibelmeter gebruikt om de waardes vast te stellen. Ook hebben we gemeten hoeveel watt we gebruikte van de voeding en dit hebben we later in de review in een mooi tabelletje gestopt.

De voeding word gekoeld door één fan (80 mm, 12 volt) die aan de voorkant van de voeding zit (buiten de pc) die de warmte van in de pc naar buiten blaast. Op de achterkant van de voeding (wat in de pc zit) zit een sleuvenraster wat ervoor zorgt dat de warmte er makkelijk uit kan stromen. Ook aan de onderkant van de voeding zit zo’n sleuvenraster. In de voeding zelf zitten twee flinke koel elementen, die ervoor zorgen dat de warmte van onder andere de spoel, verspreid word en de warmte zo snel vervluchtigt.


Als eerste hebben we de voeding aangesloten op ons testsysteem (dat overigens gesponsord word door Kobishi) als heel het systeem leeg is zonder gebruik van pci sloten en enkel een 3d kaart in het AGP-slot, (AGP 4x) dan gaf de voeding 51 watt. Dit is dus een waarde wat de meeste mensen niet zullen halen omdat er altijd wel pci sloten in gebruik zijn en/of usb en firewire apparatuur aangesloten is zoals: printers, scanners en webcams. Bij 51 watt hebben wij 22,9 DB gemeten. De 22,9 DB kan je het best vergelijken met iemand die op 2 meter afstand super stil fluistert. (Je kan hem/haar amper horen.)

In de tweede test hebben we dezelfde opstelling gepakt als de eerste als verschil dat we nu een geluidskaart en een modem hebben aangesloten en deze ook volledig benutte. De voeding leverde toen 104 watt af en gaf een geluid van 23,6 DB aan. Dit verschil is nauwelijks waarneembaar als je het met de 22,9 DB gaat vergelijken van de vorige test. Deze waarden komt overeen met een kantoor gebruiker die standaard enkel wat programma’s opent en eens op internet gaat en eens wat muziek beluisterd.


De derde test is hetzelfde als de tweede met als verschil dat we nu een printer en een scanner hebben aangesloten, en een netwerkkaart in het testsysteem hebben gestoken. Toen we alles draaiende hadden gaf de voeding 153 watt, met een geluidssterkte van 27,1 DB. Als je dit weer gaat vergelijken met de voorgaande test (23,6 DB) dan kan je dit redelijk goed waarnemen dat de voeding (lees: fan) meer geluid produceert. Dit kan je het beste vergelijken met iemand die fluistert en die je met heel erg veel moeite kan verstaan. Deze waarden komt overeen met een standaard computer gebruiker.


De vierde test is zoals de derde, met het verschil dat we nu een extra HD hebben aangesloten, een extra fan in het testsysteem hebben gestopt, plus een tv kaart om tv te kunnen bekijken op de pc. Nadat het testsysteem was opgestart en we alles aan hadden staan gaf de voeding 198 watt. Dit maal stegen de aantal decibels meer, naar een hoogte van 35,7 DB. Deze configuratie kan je het best vergelijken met een multimedia pc die van alle markten thuis is zoals: gamen, video bekijken, internetten, muziek beluisteren en ga zo maar door. Deze configuratie is denk ik zoals de meeste bezoekers van TweakZone thuis hebben staan! De 35,7 DB kan je het best vergelijken met iemand die naar je toe fluistert.

De vijfde test en ook meteen de laatste test, is geheel zoals de vierde test met als verschil dat we dit keer een extra fan met vier leds hebben geplaatst, een fancontroller hebben ingebouwd, een cfll (Cold Cathode Fluorescent Lamp), extra cdrom speler, video controller, radio kaart, 5.1 boxenset en een paar flinke programma’s hadden open staan. Dit maal leverde de voeding bijna zijn volledige capaciteit ( Maximaal 300 watt) 283 watt. Met dat we 283 watt gebruikte behaalde we een slordige 42,1 DB. Dit kan je het beste vergelijken met iemand die normaal tegen je praat.

Table of contents