2min

Tags in dit artikel

,

Als je nu in plaats van een toetsenbord te gebruiken, simpelweg op tafel zou kunnen typen.
Of gewoon geen lichtschakelaars in huis?

Het is binnenkort mogelijk om van bijna elk oppervlak een schakelaar of toetsenbord te maken.
STEL dat je in bad zit en je wil bijvoorbeeld je mail checken of chatten op msn met je vrienden.
Je wilt ondertussen het licht te dimmen, de verwarming in de badkamer wat hoger draaien, en een ander mp3’tje opzetten. Het zou handig zijn.

Maar zoals we weten gaan elektriciteit en badwater niet goed samen. Dat probleem is binnenkort misschien van de baan, want researchers hebben een soort ‘virtuele’ toetsen of schakelaars ontwikkeld, waarmee een oppervlak naar keuze, bijvoorbeeld dus die badwand, die omgetoverd kan worden in een toetsenbord – zonder dat er elektriciteit in de buurt hoeft te komen.
Er zijn verschillende manieren om van een oppervlak dat geen toetsenbord is, een toetsenbord te maken. Zoals we al wisten bestaan er bijvoorbeeld systemen die de contouren van toetsen op een gewone tafel projecteren en vervolgens met een cameraatje ziet waar de gebruiker zijn vingers plaatst.

De computer gaat dan doen alsof de betreffende toets is ingedrukt. Andere systemen kunnen de trillingen of het geluid analyseren als de vingers op de tafel tokkelen, om zo te berekenen op welke plaatsen de vingers neerkomen.
Een erg gevoelige nieuwe versie van de techniek is gebaseerd op technologie die in opdracht van het Europese ruimtevaartagentschap Esa ontwikkeld is voor ruimtevaarttoepassingen.

De methode gebruikt ‘accelerometers’ die men gebruikt in satellieten en Ariane-raketten en waarmee heel precies trillingen gemeten worden.
De techniek heet ReverSys en is ontwikkeld door het bedrijf Sensitive Object uit Parijs, in samenwerking met de Esa. Het maakt gebruik van een sensor die de trillingen voelt, en die ergens op het oppervlak geplaatst wordt, bijvoorbeeld ergens bij de rand van het bad, of aan de buitenkant van het douchescherm, waar niet te veel water komt.

Van op afstand voelt de sensor dan welke zones aangetikt worden. Dat kan doordat tikken op verschillende plaatsen lichtjes verschillende trillingen en geluiden opwekt.
Het systeem kan gebruikt worden op bijna elke soort oppervlak, bijvoorbeeld glas, bakstenen muren, metaal of hout. Een groot voordeel van het ‘virtuele’ toetsenbord is dat het in een oogwenk veranderd kan worden.
Je kunt dus een willekeurig stukje muur uitkiezen om als lichtschakelaar dienst te doen, en als je later de kamer herinricht, kun je met enkele computerinstructies een ándere plaats op de muur kiezen. Of een functie toevoegen om het licht te dimmen of de verwarming te bedienen.

Wij bedanken el-machia voor het inzenden van dit nieuwsbericht.