1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Na de geruchten dat de volgende iteratie van het Mac OS X-besturingssysteem, Snow Leopard, geen ondersteuning voor PowerPC-processoren zou bevatten werd gisteren bekend dat dit ook daadwerkelijk zo is.

Uit de documentatie van de testversie die ontwikkelaars op Apple’s ontwikkelaarsconferentie, de WWDC, meekregen blijkt dat de systeemvereisten voor Mac OS X Snow Leopard onder andere een Intel-processor zijn en 512 MB werkgeheugen zijn. Hiermee dropt Apple officieel de ondersteuning voor PowerPC-processoren.

Dit is aanmerkelijk vroeger dan verwacht. Men had verwacht dat Apple de processor van oudere Mac-systemen nog wel enige jaren zou blijven ondersteunen, maar na de volledige switch op Intel leek het Apple kennelijk beter om dan de ondersteuning voor PowerPC ook maar aan banden te leggen.

Mensen die nog een Mac met PowerPC-processoren in huis hebben kunnen ’t dus maar beter bij hun huidige versie van Mac OS X houden. Gelukkig voor hun kunnen ze nog wel van de nieuwe functies van Mac OS X Leopard genieten die zowel ondersteuning voor Intel als PowerPC aan boord heeft.

De vraag die echter opkomt is wat Apple dan met al die duizenden Universal Binary’s gaat doen. Universal Binary’s zijn applicaties die zowel op Intel- als PowerPC-processoren werken. Als de laatste wordt afgestoten is ’t doel van een Universal Binary ook nogal zinloos. Dit is slechts iets voor de langere termijn, want Tiger en Leopard worden ook nog altijd enorm veel gebruikt.