10 min Devices

Review: Philips 349X7FJEW/00 – 34 inch curved ultrawide monitor

Review: Philips 349X7FJEW/00 – 34 inch curved ultrawide monitor

Van Philips ontvingen wij hun allernieuwste monitor, het gaat om de Philips 349X7FJEW/00, een ultrawide 34 inch curved model.  Deze monitor is dus extra breed maar ook van een flink formaat. Met een schermresolutie van 3440 x 1400 pixels valt ook daarover niet te klagen, genoeg ruimte voor meerdere vensters. Deze monitor kan eenvoudig twee 24 inch modellen vervangen. In deze review gaan we kijken of het scherm zich een beetje kan meten met de concurrentie.

Voor Philips is de Philips 349X7FJEW/00 de eerste curved monitor die het op de markt brengt. Andere merken zoals LG en Samsung gingen de fabrikant al voor, wat overigens niet zo vreemd is. Die fabrikanten maken de schermpanelen zelf en Philips moet de panelen ergens inkopen. Waar dit paneel vandaan komt is ons niet duidelijk, maar hoogstwaarschijnlijk bij een van de twee Zuid-Koreaanse fabrikanten.

Als we kijken naar het prijskaartje van iets meer dan 800 euro, valt ons dat alles mee. Een scherm met deze specificaties is in veel gevallen duurder, al heeft Philips op dit prijspunt al wel wat concurrentie van Dell en Samsung.

Eerder hebben we al de LG 38UC99 monitor en de Samsung C34F791WQU monitor aan een review onderworpen. Dit zijn allebei ook curved monitoren met een formaat van boven de 30 inch. Dit zijn zeer indrukwekkende schermen, omdat je er echt in gezogen wordt zodra je erachter plaatsneemt. Er zijn uiteraard ook kleinere curved schermen, maar die zijn wat dat betreft net iets minder indrukwekkend.

Achter je bureau zit je toch op een redelijk korte afstand van je scherm en vouwt het scherm als het ware om je hoofd heen. Dit zorgt ervoor dat je echt in je monitor opgaat en ook minder snel bent afgeleid van zaken die rondom je heen gebeuren. Dat kan op sommige werkplekken een groot voordeel zijn.

Uitpakken en aansluiten

Zoals bij elke monitor is de eerste stap het uitpakken en aansluiten. Aangezien het bij de Philips 349X7FJEW/00 gaat om een scherm met een diagonaal van 34 inch, is het geen klein doosje wat ze komen afleveren. Na het openen van de doos vind je hierin om te beginnen natuurlijk het scherm en de voet. Deze zijn afzonderlijk van elkaar verpakt en moet je nog in elkaar zetten. In dit geval geen lastige schroefjes, het enige wat je hoeft te doen is de voet achterop de monitor klikken en je bent klaar. Vervolgens kan je de monitor op de gewenste positie op je bureau plaatsen.

Daarna volgt het aansluiten van de Philips 349X7FJEW/00 op het stroomnet en op een desktop- of laptop-computer. De monitor heeft geen ingebouwde adapter, er wordt dus een aparte AC/DC adapter meegeleverd die je aan de achterkant moet inpluggen in de monitor, inclusief een los blok dat je ergens moet laten. Philips levert standaard een HDMI- en DisplayPort-kabel mee, waarmee je de monitor kan aansluiten op je pc. Aan de achterkant zijn twee HDMI-aansluitingen (1.4 en 2.0) en één Displayport (1.2) aanwezig. Verder levert het bedrijf nog een audiojack- en een USB-kabel mee. Hiermee kan je het geluid van je pc afspelen op je monitor. Dit is overigens alleen aan te raden als audiokwaliteit geen rol speelt. De speakers in de monitor zijn namelijk prima voor een powerpointpresentatie of een YouTube-video, maar niet om echt muziek op af te spelen. Dan moet je toch echt richting een externe speakerset.

De USB-kabel zorgt tot slot voor verbinding met een USB 3.0-hub die aan de achterkant van de monitor is te vinden. Hier zijn maar liefst vier USB 3.0-poorten te vinden, waarvan er één geschikt is voor snelladen.

Het ontwerp van de Philips 349X7FJEW/00 monitor is verder erg modern, met een mooie RVS-voet die in hoogte verstelbaar is. Ook kan je het scherm naar voren en achteren tilten. De monitor kan niet worden gedraaid van links naar rechts.

Bediening en features

Aan de rechter achterzijde van de Philips 349X7FJEW/00 is een joystick-knop aanwezig, waarmee je de monitor kan bedienen. Natuurlijk kan je hiermee de monitor inschakelen, maar je kan ook in het menu komen, waarin je de instellingen kan aanpassen en naar wens kan schakelen tussen de verschillende videopoorten.

Philips hanteert op elke monitor die ze uitbrengen hetzelfde menu, waardoor als je eenmaal gewend bent aan een Philips-monitor je op elk model je weg weet te vinden. Heel gebruiksvriendelijk vinden we dit menu overigens niet. Ook is het visueel een beetje verouderd. We zien tegenwoordig bij Samsung al een stuk modernere en gebruiksvriendelijkere menu’s verschijnen op monitoren. De ervaring van de software, want dat is het uiteindelijk, op een monitor mag best wat meer aandacht krijgen. Dat is voor de meeste bedrijven een eenmalige investering, want die menu’s worden keer op keer opnieuw gebruikt bij nieuwe modellen. Een keer dit menu verbeteren en bijwerken is wat ons betreft dan ook niet te veel gevraagd.

Features

Echt unieke features heeft de Philips 349X7FJEW/00 in elk geval niet, wel is het voor Philips de eerste keer dat ze met een curved ultrawide (WQHD) scherm op de markt komen. Als we kijken wat Philips zelf als USP’s noemt op haar website, dan wordt daar gerept over het feit dat het een curved paneel is en dat de bezels rond het scherm zeer dun zijn.

Verder benadrukt Philips uiteraard de hoge schermresolutie van 3440 x 1440 pixels in combinatie met de ultrabrede kijkhoeken van 178 graden. Dit moet in samenwerking met het kristalheldere beeld en brede kleurengamma zorgen voor een goede ervaring. Op de volgende pagina gaan we dieper in op de kwaliteit van het paneel.

De Philips 349X7FJEW/00 beschikt ook over features als AMD FreeSync, voor vloeiendere gameweergave, en LowBlue-modus om je ogen wat vriendelijker te behandelen met minder blauwlicht. Features die we eigenlijk op de meeste monitoren tegenwoordig wel tegenkomen.

Qua aansluitingen voorziet Philips in twee HDMI-poorten en één DisplayPort-aansluiting. Wat we hierbij jammer vinden is dat de HDMI-poorten niet dezelfde specificatie hebben. De ene poort is HDMI 1.4 en de andere HDMI 2.0.

Doordat er drie ingangen zijn voor een videosignaal en het beeldscherm zo’n hoge resolutie heeft, biedt Philips ook de mogelijkheid tot MultiView. Hiermee is het mogelijk om twee inkomende signalen tegelijk weer te gaven op de monitor, maar dan naast elkaar. Hierdoor kan je bijvoorbeeld aan de ene kant je pc bekijken en aan de andere kant je digitale televisie decoder. Werk je in een testomgeving, dan kun je naast je werk-pc ook het systeem waarop je iets aan het testen bent tegelijkertijd op het scherm bekijken.

Prestaties

Tijd om de Philips 349X7FJEW/00 eens op de pijnbank te leggen en te zien hoe goed het paneel nu precies is. We testen alle monitoren op dezelfde manier met een Spyder 5 Colorimeter.

Als we kijken naar de ondersteuning voor de AdobeRGB-kleuren dan zien we dat deze maar voor 78 procent worden ondersteund. Dat is niet zo heel goed, we hebben de laatste tijd flink wat monitoren gezien die het beter doen. De 34 inch curved van LG zat overigens op hetzelfde percentage, dus daaraan weet Philips zich wel te meten. SRGB is niet zo moeilijk te halen tegenwoordig. Alle monitoren die we het afgelopen jaar hebben gereviewd scoren hierin gewoon 100 procent.

Kijken we vervolgens naar het contrast van deze monitor dan zien we dat dit met 1090:1 gewoon uitstekend is. Hier hebben we eigenlijk niets over te klagen. Snel door met de helderheid.

Als we de helderheid bekijken zien we dat de maximale helderheid wat tegenvalt met 263 candela per vierkante meter, maar wel voldoende is. Al met al geen slechte score als we uitgaan van deze benchmarks.

Als we echter onze testresultaten nader bekijken zien we dat de monitor slecht scoort op twee punten die we niet standaard in grafieken uitlichten. Het eerste punt waarin de monitor slecht scoort is Tone Response, we hebben de grafiek hiervan toegevoegd. Hierin is te zien hoe de gamma-curve loopt en hoever de monitor hiervan afwijkt. Het tweede is dat het scherm niet op alle plekken even helder is. Het scherm wordt op 9 plekken gemeten en daarin moeten de metingen allemaal ongeveer gelijk zijn. Dat blijkt niet het geval te zijn bij deze monitor.

De bovenstaande waardes zijn gemeten bij 100 procent helderheid, als we deze metingen pakken bij 50 procent helderheid zijn de scores vele malen slechter en lopen de waardes op tot ruim in de 20 procent.

Conclusie

Philips heeft met de 34 inch curved 349X7FJEW/00 monitor zijn eerste stappen gezet in de curved markt. Het prijskaartje van de monitor is zeker niet onaardig, maar er is al concurrentie van Dell en Samsung en de kans is vrij groot dat die twee fabrikanten een interessantere monitor leveren, met een beter paneel. Dat is namelijk het zwakste punt van deze Philips-monitor. De Tone Reponse-afbeelding op de vorige pagina laat duidelijk zien dat de gamma-waardes van deze monitor niet om over naar huis te schrijven zijn. Ook de helderheid is niet op alle plekken op het scherm hetzelfde.

Verder zijn we van mening dat Philips het ingebouwde menu in zijn monitoren wel wat gebruiksvriendelijker mag maken. Prima om op elke monitor hetzelfde menu te gebruiken, maar dit menu bestaat inmiddels al de nodige jaartjes en we zien bij andere fabrikanten steeds betere en mooiere menu’s voorbijkomen. Een keer opnieuw investeren in de softwarelaag is dan geen overbodige luxe.

De monitor beschikt verder over alle gewenste features en poorten, ook is het ontwerp van de monitor zeker niet lelijk en zijn de bezels mooi dun. Voor iemand die de monitor alleen voor administratieve zaken gebruikt en geen kleurkritisch werk doet, kan dit nog steeds een prima aankoop zijn. Het 34 inch brede scherm maakt namelijk wel veel indruk en zuigt je nog steeds naar binnen. Het zorgt ervoor dat je veel minder snel bent afgeleid en dat is op veel kantoren een groot pluspunt.

7.1
  • Ontwerp;
  • 34 inch ultra wide is altijd een plus;
  • Beeldkwaliteit;
  • Menu (software);