2min

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Harvard hebben een nieuw type batterij ontwikkeld dat pas na jaren gebruik merkbaar aan capaciteit inlevert. Het gaat om een soort vloeibare batterij, die door zijn lange levensduur bijzonder geschikt is voor de opslag van energie uit duurzame bronnen.

Moderne batterijen hebben niet alleen een probleem met capaciteit, maar ook met de levensduur. Na een paar jaar zwaar gebruik heeft een lithium-ion batterij zijn beste tijd wel gehad en is die toe aan vervanging. Dat is niet alleen vervelend voor gebruikers van apparaten waar de batterijen in zitten, maar ook voor energie-opslagsystemen die langer mee moeten kunnen, zoals die energie opslaan uit duurzame bronnen.

Onderzoekers van Harvard hebben hiervoor een zogenaamde flow accu ontwikkeld, die per duizend oplaadcycli slechts 1 procent aan capaciteit inlevert. Daardoor is het pas na meerdere jaren van gebruik merkbaar dat de accu minder energie op kan slaan. Dit feit moet de accu volgens Harvard geschikt maken voor onder meer de opslag van energie uit duurzame bronnen als windmolens en zonnepanelen.

Een ander belangrijk element, passend bij de duurzame energiebronnen, is het feit dat er geen gebruik wordt gemaakt van giftige vloeistoffen. Gewoonlijk maken batterijen gebruik van stoffen die schadelijk voor het milieu zijn. Bij deze accu is dat niet zo en is er gewoon gebruik gemaakt van water. Dat maakt het ook mogelijk om de behuizing van de batterijen te vereenvoudigen: die hoeft immers enkel nog waterafstotend te zijn.

Voorlopig is de technologie nog niet geschikt voor de markt, maar daar wordt wel aan gewerkt. Op dit moment is de techniek namelijk enkel nog te realiseren in een laboratoriumomgeving. Om uiteindelijk ook op de markt beschikbaar te zijn, zal de productietechniek van dit soort accu kostenefficiënter moeten worden. De ontwikkeling ervan is in elk geval wel een mooie volgende stap richting betere accu’s.