2min

Tags in dit artikel

,

Van de populaire desktopomgeving voor Linux- en *NIX-besturingssystemen, GNOME, is onlangs versie 2.24 verschenen. Deze nieuwe versie van GNOME bevat de Empathy Instant Messenger, de Ekiga 3.0 VoIP-client, beter beheer van bestanden via Nautilus, verbeteringen aan de deskbar en vele andere verbeteringen.

Het GNOME-project brengt elke zes maanden een nieuwe versie van de desktopomgeving uit. De nieuwe versie bevat volgens GNOME-traditie geen grote vernieuwingen maar wel verfijningen van bestaande onderdelen en kleinere veranderingen.

Communicatie

Op het gebied van communicatie heeft GNOME 2.24 nu verbeteringen gekregen middels de toevoeging van de Empathy Instant Messenger en versie drie van de VoIP-client Ekiga.

Empathy is een nieuwe instant messaging client op basis van het Telepathy-framework. Telepathy is een gemeenschappelijk raamwerk voor realtime communicatie-protocollen zoals instant messaging. Via Empathy is het middels Telepathy mogelijk om met onder andere Jabber/XMPP, MSN Messenger en Apples Bonjour/Rendezvous chat te verbinden.

Empathy Instant Messenger

Ekiga heeft in versie drie een nieuwe interface gekregen alsmede ondersteuning voor het controleren van de presentie van SIP-contacten, het monitoren van een PBX-telefoonlijn, geaccellereerde video en een fullscreen optie. De software heeft nu ook ondersteuning voor meer video formaten middels de toevoeging van H264/AVC, H263+, MPEG4 en Theora.

Bestandsbeheer

Op het gebied van bestandsbeheer heeft Nautilus, de bestandsbeheerder van GNOME, een aantal verbeteringen gekregen. Nieuw is bijvoorbeeld een compact list view, ondersteuning voor tabs en verbetering van de tab-completion in de adresbalk. Nautilus kan nu ook detecteren dat je een bestand met, voor het FAT-bestandssysteem, illegale karakters in de bestandsnaam gebruikt wanneer je deze naar een FAT-bestandssysteem kopieert en zal deze karakters automatisch door een ‘_’ vervangen.

Nautilus met tabs

Deskbar

De deskbar in GNOME 2.24 heeft wat extra functionaliteit gekregen. De deskbar heeft nu onder andere enkele nieuwe plugins, waaronder: een calculator, Google Search (waaronder Google Code), Yahoo! en Wikipedia suggesties. Ook is het via de deskbar nu mogelijk om een profiel op Twitter en de open concurrent identi.ca te updaten.

GNOME Deskbar 2.24

Plugins zijn in de nieuwe versie ook makkelijker te downloaden en te installeren door de geïntegreerde ondersteuning van een deskbar-repository via het internet.

Overige verbeteringen

Er zijn nog veel andere, kleinere verbeteringen terug te vinden in GNOME 2.24. Er is een nieuw programma voor het veranderen van de schermresolutie, dit nieuwe programma maakt gebruik van de mogelijkheden die X Resize and Rotate 1.2 biedt. Verder kunnen er geluid-thema’s gekozen worden, is er ondersteuning voor meerdere tuners voor digitale DBV-TV in Movie Player en zijn er meer bureaublad-achtergronden gebundeld in 2.24. Uiteraard zijn er ook de nodige verbeteringen in usabillity toegevoegd.