Samenwerking moet de oplossingen van Forescout gaan koppelen aan de diensten van Secior.
Secior en Forescout laten middels een persbericht aan ons weten dat ze een strategisch partnership zijn aangegaan. Hiermee zetten zowel de gevestigde securityspeler Forescout als de Nederlandse start-up Secior belangrijke stappen op de Nederlandse en Europese markt.
We hebben vorig jaar al eens uit de doeken gedaan wat de ambitie is van Secior. Dat artikel lees je via deze link. Voor dit bedrijf draait het allemaal om het beter beveiligen van IoT en OT-omgevingen. Deze omgevingen bevinden zich echter niet in een vacuüm. Ze zijn onderdeel van een groter landschap, waarbij er ook sprake is van een versmelting met de IT-omgevingen van organisaties. Dat is waar Forescout, dat zich naar eigen zeggen ook richt op IoT en OT, om de hoek komt kijken. Deze speler heeft namelijk als missie om een holistisch platform aan te bieden aan klanten. Dit platform moet ervoor zorgen dat alle assets van organisaties continu in de gaten worden gehouden, om zo compliance te kunnen garanderen.
Gedeelde visie
Als we de insteken van Secior en Forescout naast elkaar leggen, valt meteen op dat ze iets fundamenteels met elkaar delen. “Je kunt niet beveiligen wat je niet kunt zien”, vat Fred Streefland, de CEO van Secior, deze gedeelde visie samen. Dat is voor Secior de start van ieder traject met klanten: in kaart brengen welke OT-assets er zijn binnen een organisatie. Alleen dan kun je een plan bedenken om deze te beschermen tegen cyberaanvallen. Dat plan moet dan wel een holistische insteek hebben, zijn beide securityspelers van mening. Doe je dit niet, dan vallen de gaten die er onherroepelijk zijn tussen de onderdelen van een moderne gedistribueerde omgeving van een organisatie namelijk niet op. Dat is een risico. Niet alleen vanuit het oogpunt van het beschermen tegen aanvallen, maar ook als het gaat om compliance.
Forescout heeft dus in principe al een holistische benadering. Wat voegt het partnership met Secior dan nog toe? Aan de ene kant zijn er de diensten die Secior aanbiedt, die complementair zijn aan het portfolio van Forescout. Aan de andere kant is Secior een bedrijf dat is opgericht door mensen met veel ervaring aan de klantkant. Streefland is in het verleden CISO geweest. “Onze collega’s bij Secior denken als CISO’s”, geeft Christina Höfer, VP Global Industrial Enterprises bij Forescout, dan ook aan. Dat is zeer waardevol voor Forescout. Die kennis kunnen ze meteen inzetten bij de klanten waar beide partijen binnen zitten. “Secior maakt het mogelijk voor die klanten om hun cybersecurity tooling optimaal in te zetten”, vervolgt Höfer.
NIS2
Als het gaat om cybersecurity kunnen we uiteraard niet om NIS2 heen. Deze nieuwe cybersecurityrichtlijn, waarvoor de landen van de EU overigens nog de daadwerkelijke wetgeving moeten maken, gaat volgend jaar oktober in. De impact van de uiteindelijke wetgeving gaat significant zijn, is de verwachting. Organisaties doen er goed aan om niet te wachten met inspelen op deze aanstaande wetgeving. Vanuit Secior is daar dan ook veel aandacht voor. Dat helpt Forescout om een beter verhaal te kunnen vertellen tegen klanten en prospects in Nederland en Europa in het algemeen. Secior kan op zijn beurt profiteren van de schaalgrootte van Forescout en met dit partnership meer en wellicht ook grotere klanten optekenen.
Lees ook: OT-security van datacenters moet veel hoger op de agenda staan