1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Ubuntu-ontwikkelaars hebben deze week een vijfde update gelanceerd voor de nieuwe Ubuntu-release: Gutsy Gibbon. Al sinds mei worden builds van het nieuwe OS uitgebracht, maar deze nieuwe "Tribe 5" alpha release onthult enkele belangrijke nieuwe features die we zullen terugvinden in het besturingssyssteem.

Eén van Ubuntu’s belangrijkste doelstellingen is een zo groot mogelijk gebruiksgemak, en daarom is een nieuwe grafische interface aan de Linux-distributie toegevoegd.

Dankzij deze nieuwe interface zou het onder andere makkelijker moeten zijn drivers te vinden voor de grafische kaart, een dual-monitor setup te installeren, de standaardresolutie voor alle gebruikers te veranderen of de refresh rate van de monitor in te stellen. Voor sommige van voorgaande taken had je vroeger de commandline nodig, maar Gutsy zou daar verandering in moeten brengen.

Ook het printen heeft een nieuwe feature gekregen. Zo staat nu een virtuele PDF-printer voorgeïnstalleerd als standaardprinter, waardoor gebruikers hun documenten makkelijk kunnen opslaan in het populaire PDF-formaat. Bovendien is het oude printermanagement systeem vervangen door een nieuwe configuratietool. Hierdoor zou je enkel nog je printer nog moeten aansluiten, waarna Gutsy de rest doet. Deze Tribe 5-versie heeft ook de nieuwste versie van Gnome aan boord, die later zal gelanceerd worden als Gnome 2.20.

Gutsy Gibbon’s opvolger, Ubuntu 8.04, gepland voor april 2008 zal de volgende versie zijn die ondersteuning over lange termijn heeft.Canonical, Ubuntu’s sponsor, is van plan om in de toekomst om de twee jaar een versie te lanceren met langdurige support.