Verschillende Nederlandse kennisinstituten en internetaanbieders, gesteund door het ministerie van EZK, gaan samen een Gaia-X testomgeving opzetten. Binnen de testomgeving kunnen clouddienstverleners onderzoeken of zij aan de cloudstandaarden, specificaties en regelgeving van het Europese Gaia-X-project voldoen.
Met het creëren een Nederlandse testomgeving voor het pan-Europese federatieve data- en cloudinfrastructuurinitiatief moet het voor Nederlandse clouddienstverleners makkelijker worden hun oplossingen te testen. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat gebruikers in Nederland, maar ook in heel Europa beter grip krijgen op hun eigen data.
Samenwerking voor testomgeving
Voor het oprichten van de testomgeving gaan een aantal kennisinstituten en internetaanbieders nauw met elkaar samenwerken: de Nederlandse Gaia-X Hub, TNO, BIT, Intermax, Info Support, SURF en AMS-IX. Indirect, via de Nederlandse Gaia-X Hub, wordt het project ondersteund door het ministerie van EZK.
De testomgeving wordt in eerste instantie opgezet op basis van de open-source technologie Kubernetes. Internetdienstverleners BIT, Intermax en SURF koppelen hun onafhankelijk beheerde Kubernetes-clusters, met behulp van het open-source project Liqo, via private VLAN’s van de AMS-IX aan elkaar. Info Support verzorgt de monitoring van deze cloudfederatietestomgeving.
Daarnaast verzorgt TNO de technische integratie en validatie van een aantal technische use cases binnen deze federatieve omgeving. Andere cloudfederatietechnieken zullen in latere fases worden toegevoegd.
Gefaseerde uitrol
Het ontwikkelingstraject krijgt een gefaseerde uitrol. In een eerste fase wordt de opgezette testopstelling door de verschillende partijen zelf getest. Onder meer wordt nagegaan of data en workloads van cloudaanbieder naar cloudaanbieder kunnen worden gemigreerd. Ook wordt getest of de capaciteiten van de cloudaanbieders me elkaar te combineren zijn, zodat schaal kan worden verkregen.
In een latere fase zal de Nederlandse testopstelling aan de Italiaanse, Duitse en Belgische testomgevingen worden gekoppeld. Dit om de binnen Gaia-X geldende federatieve cloudprincipes ook over landgrenzen heen te bewerkstelligen. Met deze pan-Europese testinfrastructuur kunnen cloudaanbieders Gaia-X compliant clouddiensten aanbieden in een open ecosysteem.
Onderdeel van Structura-X
De te realiseren Nederlandse Gaia-X testomgeving sluit ook aan op het Structura-X onderdeel binnen het Europese Gaia-X-initiatief. Structura-X is een initiatief van 28 Europese cloudbedrijven die hun clouddiensten in volledige overeenstemming met de Gaia-X richtlijnen willen inrichten. Dit consortium bestaat vooral uit Europese cloudaanbieders en internet exchanges.
Binnen Structura-X wordt een gefedereerd ecosysteem van onafhankelijke cloudaanbieders opgebouwd met gemeenschappelijke certificering en keurmerken. Dit om de uitwisselbaarheid van clouddiensten te stimuleren. Hierdoor moeten klanten van (cloud)infrastructuur- en platformdiensten meer keuzevrijheid krijgen. Ook moet dit meer (data)souvereiniteit in het Europese cloudlandschap geven.
Bedrijven die in de Nederlandse Gaia-X testopstelling zijn geïnteresseerd, kunnen ook deelnemen aan het project en zich hierbij aansluiten.
Luister ook: Stapt heel Europa over op de soevereine cloud?