3 min Devops

Google laat developers direct zien hoe hun app op iOS of Android draait

Google laat developers direct zien hoe hun app op iOS of Android draait

Google heeft nieuwe features toegevoegd aan Project IDX. Via deze in-browser omgeving kunnen developers vanaf nu apps draaien op een Android-emulator en een iOS-simulator. Ondanks deze aanvulling op Project IDX moeten gebruikers zich afvragen hoe erg ze op deze functionaliteit willen vertrouwen.

Project IDX is zes maanden oud en nog altijd in Public Preview. Het biedt developers de mogelijkheid om volledig in de cloud apps te ontwikkelen. Nieuwe features zijn net zo experimenteel als de oplossing zelf momenteel is. Aangezien Google de neiging heeft om applicaties relatief snel de nek om te draaien, zijn veel potentiële gebruikers sceptisch: “Ik heb nooit een professionele developer gezien die een webgebaseerde IDE gebruikt,” stelt één gebruiker. Toch zijn er ontwikkelaars die het nut er al van inzien, omdat programmeercode onafhankelijk van apparatuur en specifieke installaties toegankelijk is.

Tip: Google Project IDX gaat strijd aan met GitHub CoPilot

Android-emulatie en iOS-simulatie: niet helemaal hetzelfde

Voortaan kunnen gebruikers hun apps in deze browser-omgeving testen voor iOS en Android. Let wel, het gaat hierbij om een emulator (Android) of een simulator (iOS), waar een subtiel verschil in zit. Hoewel de functionaliteit van deze testfuncties grofweg overeenkomen, is de use-case anders. De Android Emulator, officieel door Google ondersteund, biedt te mogelijkheid om apps te “ontwikkelen, testen en debuggen” direct vanuit de browser. Met andere woorden: het gehele ontwikkelproces kan plaatsvinden op één plek. Echter is de belofte bij de iOS-simulator enkel om apps te “spot-checken” voor lay-out en app-gedrag. Google benadrukt dat deze feature voor beide platforms experimenteel is.

Dat er minder vertrouwen wordt gekweekt over de iOS-simulator, is niet al te gek. Zelfs op de eigen Mac’s benadrukt Apple dat er fundamentele tekortkomingen bij deze soort test-omgeving horen. Zo zijn er in potentie grote visuele verschillen, worden API’s niet ondersteund en is randapparatuur enkel te testen op watchOS- en iOS-producten zelf. Voorbeelden hiervan zijn de proximity sensor, Bluetooth-functionaliteit en camera.

Met andere woorden: developers zullen nog altijd de daadwerkelijke apparatuur in handen hebben om zeker te weten dat apps naar behoren draaien.

Andere toevoegingen

Project IDX heeft naast de emulatie-/simulatie-functie nog enkele andere verbeteringen in petto. Zo zijn er nieuwe templates voor Astro, Go, Python/Flask, Qwik, Lit, Preact, Solid.js en Node.js. Ook zijn bestaande GitHub-repositories nog altijd te importeren om een custom Nix-omgeving te bouwen. Daarnaast biedt Google voortaan enkele testmogelijkheden zonder installatie of configuratie vooraf.

De AI-functionaliteit van Project IDX is overigens nog steeds niet in Europa beschikbaar. Wel zijn er inmiddels 15 landen die van AI gebruik kunnen maken om code te genereren en aan te passen.

Lees ook: Google Education krijgt AI-features voor leraren