2min

Tags in dit artikel

,

Waar Gizmodo eerder al de primeur had en een kort filmpje van de Open Computer publiceerde, heeft de gadget-website Engadget nu ook de hand weten te leggen op de Open Computer van Psystar en daar een korte review inclusief benchmarks en video over gepubliceerd.

Eerste gelukkige was Gizmodo-lid Patrick die een kort filmpje van de Open Computer had gemaakt waarin hij wilde aantonen dat de Open Computer echt was. Volgens hem start de computer met Mac OS X Leopard geïnstalleerd verrassend snel op en werkt daarnaast ook snel en goed.

Inmiddels heeft Engadget als tweede de hand weten te leggen op een Open Computer met Mac OS X Leopard en daarover een korte review geschreven. Algemene conclusie die Engadget trekt is dat ’t wel aardig loopt, maar juist doordat Mac OS X niet voor deze hardware bedoeld is werken er toch aardig wat dingen niet of slechts voor de helft. Verder draait de Open Computer Mac OS X 10.5.2 9C31, een oudere build dan de laatste 9C7010. De videokaart werkt ook, maar wordt niet correct herkend door System Profiler.

Daarnaast is de heren van Engadget opgevallen dat de Open Computer bijzonder veel lawaai maakt. Volgens hen is dit te wijten aan het feit dat Leopard de fans niet aanstuurt en deze daardoor altijd op volle kracht draaien. Het geluid is dusdanig hard dat een gewoon telefoongesprek naast de computer moeilijk gaat. Een oplossing is eveneens niet voorhanden. Hoewel werkgeheugen en geluidskaart goed werken worden deze net als de videokaart niet correct herkend.

Wat de heren van Engadget verder als zeer storend ervoeren is het voortdurend verlopen van de DHCP-lease van de router. Deze verloopt om de vijftien minuten en dient dan handmatig vernieuwd te worden. Het aansluiten van fotocamera’s en iPods werkt wel naar behoren evenals het herkennen van externe harde schijven. Aangezien het geen Mac betreft krijg je geen iLife meegeleverd, maar zul je dat apart moeten kopen. Volgens Engadget is dat wel een nadeel.

Wat betreft de benchmarks valt op te merken dat het Apple’s hardware niet extreem overstijgt, maar op sommige punten wel beter scoort. Met name natuurlijk het verschil tussen een on-board grafische kaart en een GeForce 8600GT is vrij groot.
De Open Computer heeft onder andere een 2,2 GHz Core 2 Duo, 4 GB werkgeheugen en een GeForce 8600GT – 512 MB aan boord. De benchmarks zijn te vinden bij onze collega’s van Engadget.

Tot slot is er een filmpje online gezet waarin het opstarten van de Open Computer met Mac OS X Leopard wordt getoond. Opvallend is dat het vrij lang duurt voordat de computer iets gaat doen, Leopard start daarentegen wel vrij snel op. Software-update wordt niet gedraaid, maar volgens de reactie van een Engadget-lid zorgen doorgaans alleen grote updates voor problemen. Kleine beveiligingsupdates en dergelijke werken volgens hem gewoon.