Traditionele storage-omgevingen zijn niet per se gemaakt of gericht op het ondersteunen van moderne AI- en/of HPC-workloads. Sterker nog, ze kunnen ervoor zorgen dat er kostbare GPU-cycles verloren gaan, simpelweg omdat de storage het niet bij kan benen. Pure Storage wil hier met de aankondiging van de FlashBlade//EXA een eind aan brengen.
Met FlashBlade//EXA krijgt het scale-out-platform van Pure, dat samen met de verschillende FlashArray-lijnen het aanbod van Pure vormt, er een derde loot bij. Naast FlashBlade//S en FlashBlade//E is er nu dus ook FlashBlade//EXA. Er is Pure kennelijk veel aan gelegen om de hoge prestaties van het nieuwe aanbod duidelijk te maken. Het had ervoor kunnen kiezen om parallel aan FlashArray met een FlashBlade//X te komen. Dat heeft het dus niet gedaan. Het is nu in ieder geval duidelijk dat deze versie van FlashBlade heel krachtig is, gezien de associatie die het oproept met exascale computing.
FlashBlade//EXA is gericht op AI Factories
Als we ons even beperken tot AI-omgevingen, dan kunnen die grofweg ingedeeld worden in drie categorieën. Bovenaan staan de hyperscalers, onderaan hebben we het over enterprise AI. Middenin zitten de gebruiksdoelen die onder de paraplu van de AI Factory vallen. Voorbeelden hiervan zijn HPC-labs en onderzoekscentra, GPU-clouds en zeer geavanceerde large enterprises. Dat is de categorie waarop Pure Storage zich richt met FlashBlade//EXA.
In een briefing over dit nieuws die we kregen van Marco Bal, Principal Systems Engineer Benelux bij Pure, hangt hij voor het gemak wat getalletjes aan de verschillende categorieën. Kijken we puur naar de throughput van systemen in die omgevingen, dan kunnen enterprise AI-omgevingen het af met snelheden tot 1 terabyte per seconde. Hyperscalers hebben daarentegen meer dan 50 terabyte per seconde nodig. AI Factories zitten tussen de 1 en de 50 terabyte per seconde in.

Pure claimt bij de introductie dat FlashBlade//EXA het best presterende storageplatform van het moment is. Het kan 10 terabytes per seconde in een enkele namespace verwerken. Per rack komt dit neer op 3,4 terabyte per seconde. Nu hebben wij niet alle prestaties van alle leveranciers paraat en zal Pure hoogstwaarschijnlijk ook naar zichzelf toegerekend hebben waar het kon, maar 10 TB/s is zonder meer een tamelijk indrukwekkende prestatie. Let wel, dit zijn de resultaten van eerste tests. Pure verwacht die echter ook waar te kunnen blijven maken.
FlashBlade//EXA is gedisaggregeerd en multi-modaal
Kijken we kort onder de motorkap van Pure’s nieuwe FlashBlade//EXA-platform, dan zien we daar een moderne storage-architectuur. Dat betekent tegenwoordig allereerst dat deze gedisaggregeerd is. Dat wil zeggen dat metadata en ‘echte’ data apart van elkaar met de compute-afdeling van een AI-stack kunnen communiceren. Metadata en data kunnen dan ook apart van elkaar schalen. Dat moet in theorie een nagenoeg oneindige schaalbaarheid opleveren.

FlashBlade//EXA is in feite de zogeheten Metadata Core van de architectuur. Pure heeft FlashBlade volledig geoptimaliseerd om metadata extreem geparallelliseerd af te kunnen handelen. De andere storage component, de Data Node, waar de daadwerkelijke data staat, zijn standaard nodes. Bal voegt hier tijdens ons gesprek wel aan toe dat Pure deze na algemene beschikbaarheid van FlashBlade//EXA wil gaan vervangen door Pure’s Hyperscale Data Nodes, DFM’s (Direct-Flash Modules) van 75 of 150 TB.

Naast gedisaggregeerd is het ook nog belangrijk om op te merken dat FlashBlade//EXA multi-modaal en multi-dimensionaal is. Dat houdt in dat het geschikt is voor alle typen data, waarbij het ook niet uitmaakt of het kleine of grote bestanden zijn of random of sequential data is. Dat is belangrijk, omdat verschillende typen AI verschillende formaten bestanden gebruiken.
Dit allemaal, gecombineerd met het Purity-besturingssysteem dat ook hier uiteraard op draait, moet de claim uit de onderkop, van Pure-CTO Rob Lee, mogelijk maken. Of storage ook echt het tempo gaat bepalen voor AI- en HPC-innovatie valt natuurlijk nog te bezien. Er zal ongetwijfeld ook de nodige marketing in die uitspraak zitten. Dat maakt op zich ook niet zoveel uit. Zolang Pure waar kan maken dat storage dankzij FlashBlade//EXA in ieder geval geen remmend effect meer heeft, omdat het de GPU’s of het netwerk niet bij kan benen, is het al geslaagd in de opzet. Dat wordt zonder meer interessant om te volgen.
FlashBlade//EXA komt naar alle waarschijnlijkheid algemeen beschikbaar in de zomer van 2025.