Review: Samsung Portable SSD T5 externe SSD – Oplossing voor snelle mobiele opslag op elke locatie

Samsung heeft recent de Portable SSD T5 geïntroduceerd, een nieuwe externe SSD en de opvolger van de succesvolle Samsung T3 SSD. Het verschil tussen de T3 SSD en de T5 SSD is onder andere de aansluiting. De T5 SSD ondersteunt USB 3.1 gen2, waar zijn voorganger het moest stellen met een USB 3.1 gen1-aansluiting. Hierdoor is de maximale doorvoersnelheid een stuk hoger. Of dat in de praktijk ook zo is, dat gaan we uiteraard testen. 

De nieuwe aansluiting is niet de enige nieuwe feature ten opzichte van zijn voorganger. Er zijn er meer. Zo maakt de Samsung T5 SSD gebruik van Samsung’s vierde generatie 64-laags 3bit MLC V-NAND flashgeheugen. Dit moet in combinatie met Samsung’s nieuwe TurboWrite-technologie zorgen voor meer snelheid. Samsung spreekt over leessnelheden van 540MB/s en schrijfsnelheden van 515MB/s. Hiermee moet de T5 SSD alles bij elkaar 20 procent sneller zijn dan zijn voorganger. Wel kan de Samsung T5 SSD nog steeds niet om het SATA600-protocol heen, waar de schijf gebruik van maakt. Waarschijnlijk is dat uiteindelijk dan ook de limiterende factor.

Samsung T5 software

Een andere nieuwe feature komt in de vorm van een stukje software. Samsung levert op de SSD software mee. Hiermee is het mogelijk de configuratie van de schijf aan te passen en kan je ervoor kiezen om alle data op de schijf te versleutelen met een wachtwoord. Concreet betekent dit dat elke keer wanneer je de Samsung T5 aansluit op een andere pc of smartphone, je eerst het wachtwoord moet invoeren voordat de data beschikbaar komt. Dat is wellicht niet altijd even handig, maar het zorgt er wel voor dat mocht je de schijf verliezen of deze wordt gestolen, de data op de schijf compleet onbruikbaar is. Zeker als er gevoelige documenten of bedrijfsdata op staan is dat geen overbodige luxe. Deze extra beveiligingslaag is wat ons betreft toch wel de belangrijkste nieuwe feature van de T5.

Samsung maakt hiervoor gebruik van 256bit AES-encryptie. Hierdoor heb je de zekerheid dat een potentiële dief niet zeer eenvoudig toegang tot je data krijgt. Althans, als je een sterk wachtwoord aanmaakt.

De Samsung T5 is verkrijgbaar vanaf 135 euro voor een opslagcapaciteit van 250GB, oplopend tot 779 euro voor de 2TB-versie.

Ontwerp en aansluiting

De Samsung T5 is nog net zo compact als zijn voorganger, waardoor hij ideaal is om overal mee naar toe te nemen. Wat ons betreft is het een prima formaatje, het is niet te klein om makkelijk kwijt te raken, maar ook niet te groot om in de weg te liggen.

De 250 en 500GB versie zijn blauw van kleur, terwijl de 1TB en 2TB-versie een zwarte kleur hebben gekregen. Verder levert Samsung twee kabels mee met de Samsung T5, een USB 3.1 A-connector naar USB Type-C en een volledige USB Type-C kabel. Hierdoor kan je de externe SSD aansluiten op zowel nieuwe als iets oudere computers en laptops. Daarnaast is de externe schijf ook aan te sluiten op Android-smartphones.

Prestaties

Uiteraard hebben we de schijf ook getest op onze testbench, waar we normaliter ook alle andere externe SSD’s en interne SSD’s op testen. Hierbij hebben we gebruikgemaakt van AS SSD, maar ook van een echte praktijktest in de vorm van PCMark. De resultaten die hieruit naar voren komen, zijn redelijk naar verwachting.

Een externe schijf met USB 3.1-connectie is helaas niet zo snel als een intern aangesloten SSD, maar het verschil is wel opnieuw wat kleiner geworden, zoals je verderop kunt zien. Uiteindelijk is het wachten tot Thunderbolt 3 echt helemaal gaat doorbreken op alle computers en laptops, dan kan Samsung mogelijk een nog veel snellere externe SSD op de markt brengen.

Aan de andere kant moet je ook goed kijken naar de toepassing. Het gebruik van een externe SSD is vaak voor backup-doeleinden, of voor het eenvoudig en snel delen van gegevens. Voor dit soort toepassingen is de Samsung T5 SSD meer dan geschikt. Je zal bij de Samsung T5 SSD niet het gevoel hebben dat je echt op de schijf zit te wachten, zoals je dat vroeger nog weleens had bij oude USB-sticks of externe HDD’s.

Als we naar de prestaties kijken zien we een leessnelheid van 422MB/s en een schrijfsnelheid van 414,96MB/s. Dat is zeer netjes en zit ook dicht tegen de prestaties aan zit van sommige interne SSD’s die vandaag de dag nog verkocht worden.

Ook de access time is met 0,058ms (lezen) en 0,151ms (schrijven) prima in orde.

Als we vervolgens naar de praktijktest kijken van PCMark, dan zien we dat de Samsung T5 SSD 4792 punten haalt met een gemiddelde snelheid van 130,08MB/s. Dat is over de hele linie zeer netjes.

We hebben de schijf met en zonder de 256bit encryptie getest en de scores waren zo goed als identiek. Dat betekent dat de encryptie door de interne controller van de SSD netjes wordt uitgevoerd en dit niet zorgt voor een prestatievermindering ten opzichte van normaal gebruik.

Conclusie

Samsung heeft met de externe Samsung T5 SSD een waardige opvolger voor de Samsung T3 geïntroduceerd. Voornamelijk de toevoeging van de extra beveiligingslaag waarmee je je data kan versleutelen met een 256bit AES-encryptie is wat ons betreft echt van toegevoerde waarde.

De snelheidswinst ten opzichte van zijn voorganger is wat ons betreft niet noemenswaardig. Samsung claimt zelf 20 procent, dat zal in het ideale geval best zo zijn. Als je echter al beschikt over de Samsung T3 en de extra beveiliging is niet noodzakelijk dan is het de upgrade zeker niet waard. Als je echter nog een goede externe schijf zoekt, dan zouden we wel altijd voor de T5 gaan. Ook het feit dat de beveiliging niet voor extra vertraging zorgt is wat ons betreft een dik pluspunt.

8.5
  • Snelle mobiele opslag;
  • 256bit AES-encryptie;
  • Snelheid;
  • Snelheidswinst ten opzichte van T3 beperkt;
  • Niet goedkoop;