17 min Devices

Review: Asus BRT-AC828 – router met 10 netwerkaansluitingen

Review: Asus BRT-AC828 – router met 10 netwerkaansluitingen

Als het gaat om routers, dan is Asus zonder twijfel een van de succesvolste bedrijven op de consumentenmarkt. De fabrikant is eigenlijk uitsluitend actief in het hogere segment en verkoopt daar een zeer gezond aantal apparaten. Asus heeft nu haar zinnen gezet op het kleinzakelijke segment en brengt de BRT-AC828 op de markt. Wij hebben deze router eens goed aan de tand gevoeld en doen daar in deze review verslag van.

Uiterlijk heeft Asus een deel van het design van de consumentenlijn meegenomen naar de BRT-AC828. Als je hem voor het eerst ziet staan en je weet niet beter, dan kan iemand je prima wijsmaken dat dit een gaming-router is bijvoorbeeld.

Uiterlijk vinden we in de regel niet echt belangrijk bij een router, de plaatsingsmogelijkheden des te meer. In dat opzicht heeft Asus enkele interessante opties beschikbaar. Naast plaatsing plat op een bureau of kast, kun je hem ook ophangen. Voor die twee optie kun je simpelweg een paar schroeven in de muur draaien en de aanwezige bevestigingspunten gebruiken. Daar houdt het echter niet op. Er zitten namelijk ook schroefgaten voor een 10×10 VESA-mount onderop, verstopt achter twee rubberen afdekkapjes. Gek genoeg zien we maar twee van die schroefgaten zitten, de andere twee lijken niet aanwezig te zijn. Nu zal een router met twee schroeven ook wel prima vastgezet kunnen worden, maar gebruikelijk is het niet. In de handleiding lijken de plaatjes wel gewoon aan te geven dat er vier schroeven gebruikt moeten worden voor de montage. Navraag bij Asus leert dat de handleiding hier niet de correcte gang van zaken weergeeft en dat het de bedoeling is dat je hem vastzet met twee schroeven. De VESA-mount wordt overigens niet meegeleverd.

De twee schroefgaten voor een VESA-mount zijn onderop de BRT-AC828 aangebracht.

Naast deze optie kun je er ook nog voor kiezen om de Asus BRT-AC828 in een serverrack te plaatsen. Hiervoor is optioneel een beugel verkrijgbaar, waar je de router achterstevoren inzet. Dat is natuurlijk logisch, omdat je in een serverrack nu eenmaal lastig bij de achterkant van de geïnstalleerde componenten kan komen. De USB 3.0-aansluiting aan de voorzijde geef je hiermee dus op. De draadloze functionaliteit zal je waarschijnlijk ook niet meer gaan gebruiken als je de BRT-AC828 op deze manier plaatst. Het wordt allereerst lastig om de antennes nog goed te kunnen plaatsen. Daarnaast is een serverrack in behoorlijk wat gevallen tot op zekere hoogte vergelijkbaar met een meterkast en dus niet bepaald de optimale omgeving voor een draadloos signaal.

Op de basis van de antennes is een soort slotje aangebracht, dat je na het vastdraaien aandrukt, waarna je de antenne beide kanten op kan bewegen zonder dat deze losschiet.

Met betrekking tot de antennes heeft Asus iets slims gedaan. Bij externe antennes die je er ook daadwerkelijk af en op kunt schroeven, gebeurt het vrij regelmatig dat een antenne omvalt als je hem maar even aanraakt. Hij draait dan weer een klein beetje los. Op de BRT-AC828 heeft Asus een soort slotjes aangebracht, waarmee je de antenne vast kunt zetten zodra je hem helemaal hebt aangedraaid. Hij kan dan niet meer omvallen. Helemaal zonder problemen werkt dit nog niet, bij een van de antennes schiet dit mechanisme los. Het is in ieder geval een goede eerste stap.

De Asus BRT-AC828 is verkrijgbaar en heeft een adviesprijs meegekregen van 449 euro (inclusief BTW). Daarmee heeft deze router een voor zakelijke begrippen acceptabele prijs wat ons betreft. Zeker als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt. Daar gaan we in de rest van deze review verder op in.

AC2600, MU MIMO, veel aansluitingen en een M.2 ssd-slot

De Asus BRT-AC828 is een wifi-router van het AC2600-type, wat inhoudt dat hij een bandbreedte op de fysieke laag heeft van 1734 Mbps op 802.11ac 5 GHz en 800 Mbps op 802.11n (2,4 en 5 GHz). Als je deze twee waardes bij elkaar optelt, kom je met wat afrondingsfantasie uit op 2600 Mbps aan totale bandbreedte. In de praktijk haal je uiteraard maar een fractie van deze bandbreedte, omdat je dan nu eenmaal niet op Layer 1 van de protocol stack aan het opereren bent, maar in de regel op Layer 4.

AC2600-routers zijn tot nu toe altijd modellen geweest met ondersteuning voor MU MIMO, waar we enkele maanden geleden al eens een uitgebreid achtergrondverhaal over hebben gepubliceerd. Dit heeft ermee te maken dat deze modellen alle gebruikmaken van grotendeels dezelfde chips van Qualcomm. De Asus BRT-AC828 is hier geen uitzondering op. Als cpu is er gekozen voor de op 1,7 GHz geklokte dual-core IPQ8065, die we eerder al zijn tegengekomen in de Netgear R7800 en de Synology RT2600ac. Voor het draadloze gedeelte is voor beide frequenties gekozen voor een QCA9984, eveneens hetzelfde als bij de twee andere modellen. Ondersteuning voor 160 MHz brede kanalen is aanwezig. Of dat in een zakelijke omgeving aan te raden is, hangt er een beetje vanaf of je nog andere access points hebt. (Lees vooral ook onze handleiding voor het optimaliseren van je wifi-signaal als je hier meer van wilt weten.) Verder is er voorzien in 512 MB werkgeheugen en 256 MB flashgeheugen.

Tot op zekere hoogte is de BRT-AC828 dus een typische AC2600 wifi-router. Als je wat verder kijkt dan alleen de wifi-standaard, zijn er echter zeker wel de nodige opmerkelijke zaken te melden. Achterop zitten liefst tien RJ45 gigabitaansluitingen. Twee ervan zijn duidelijk apart van de rest geplaatst. Dat zijn de wan-aansluitingen. Je kunt hiermee dus tegelijkertijd twee bekabelde internetaansluitingen gebruiken (een derde kan ook nog als je een usb-dongel met simkaart op de router aansluit), zowel voor load balancing als voor failover. Met name dat laatste is in zakelijke omgevingen van cruciaal belang. Als de ene provider eruit valt, kun je eenvoudig overstappen op de andere.

De overige acht gigabitpoorten zijn lan-poorten. Zeker in bedrijfsomgevingen zijn meer netwerkaansluitingen altijd welkom. De extra poorten op de BRT-AC828 kunnen net voldoende zijn om een switch minder te hoeven aanschaffen. Het zijn er echter niet alleen meer, je kunt per groep van maximaal vier poorten ook linkaggregatie toepassen, hetzij statisch ingericht of gebruikmakend van het 802.3ad LACP-protocol. Met name als je er zeker van wilt zijn dat de backbone van je bedrijfsnetwerk altijd voldoende bandbreedte heeft, kan dit handig zijn. Met een maximale bandbreedte van 4 Gbps per verbinding moet het wel raar lopen willen de medewerkers tegen de limieten van de verbinding aanlopen. Wat ons betreft is linkaggregatie niet bijster zinvol tussen werkstations en de router, maar echt primair voor de verbinding met switches en servers.

In plaats van al die extra poorten had Asus er uiteraard ook voor kunnen kiezen om een of meerdere 10Gbit-poorten in de BRT-AC828 in te bouwen. Gezien de nog altijd relatief weifelende doorbraak (en toch ook nog steeds hoge prijs) van deze aansluiting, kunnen we de keuze voor gigabit overigens prima begrijpen. Daar komt bij dat een backbone van 10 Gbit in kleinzakelijke omgevingen waar deze router voor bedoeld is, waarschijnlijk niet heel veel meerwaarde biedt.

Onder een klepje onderop de BRT-AC828 kun je een M.2 ssd kwijt.

Als we het hebben over de hardware van de BRT-AC828, dan mag een onderdeel zeker niet ontbreken. Asus heeft namelijk voorzien in een M.2 SSD-slot (SATA III), verborgen onder een klepje onderop de router. Het idee is dat je deze opslag gebruikt voor data waar je zo snel mogelijk bij moet kunnen. Op zich is dit best een coole extra feature, al vragen we ons af waarvoor je het in de praktijk gaat gebruiken. De meeste zakelijke gebruikers zullen ongetwijfeld over netwerkopslag beschikken in de vorm van een server, nas-apparaat of cloudopslag. Toegegeven, je bent nergens sneller dan bij in een router ingebouwde opslag, maar het verschil met de andere methodes is ook weer niet zo groot dat het doorslaggevend is wat ons betreft. Een extra opslaglocatie in het netwerk is aan de andere kant wel weer handig met het oog op het back-uppen van bestanden. Je kunt belangrijke bestanden nu op een extra locatie opslaan. Heb je nog helemaal geen netwerkopslag, dan komt het slot je wellicht juist prima uit, al ben je dan waarschijnlijk een stuk goedkoper uit door gebruik te maken van een van de USB 3.0-aansluitingen in combinatie met een externe harde schijf of ssd.

Zakelijke mogelijkheden

Asus maakt al sinds jaar en dag goede sier met de zeer uitgebreide mogelijkheden die je hebt in de AsusWrt-firmware, van origine een fork van Tomato. Het is dus niet zo gek dat ook de BRT-AC828 een indrukwekkend aantal mogelijkheden biedt, die duidelijk nog wat verder gaan dan het geval is bij de meer op de consumenten gerichte modellen van hetzelfde merk. In wat volgt lichten we de wat meer op het kleinzakelijk gebruik gerichte mogelijkheden eruit.

Op de homepage van de webinterface is meteen te zien dat we hier niet te maken hebben met een gewone Asus-router. Waar je normaal gesproken per frequentie een enkel gastnetwerk aan kan maken, zijn dat er op de Asus BRT-AC828 per frequentie zes. Handig is dat je de basisgegevens zoals ssid en wachtwoord ook meteen op het startscherm in kan voeren. Voor het instellen van een captive portal moet je overigens wel wat dieper in het menu zijn. Dat is op zich logisch wat ons betreft, want dit is ook niet iets wat je snel moet of wil kunnen veranderen over het algemeen. Wat betreft de mogelijkheden bij instellen van het captive portal, hebben we weinig te klagen. Die zijn namelijk lekker uitgebreid. Je kunt verschillende templates kiezen, beeld en tekst toevoegen en uiteraard een landing page invoeren.

Op de startpagina kun je uiteraard ook meteen zien of de wan-aansluitingen in orde zijn. Standaard staat de BRT-AC828 zo ingesteld dat dual-wan is ingeschakeld. Gebruik je maar een internetaansluiting, dan kun je er ook voor kiezen om deze feature uit te schakelen. Verder kun je via de startpagina eenvoudig bij de instellingen voor beide usb 3.0-aansluitingen en de M.2 SSD komen. Je kunt via usb 3.0 aangesloten opslagmedia hiervandaan bijvoorbeeld scannen op fouten en eventueel formatteren.

Kijken we naar de vpn-mogelijkheden, dan zien we ook daar een toevoeging die met name is gericht op de zakelijke gebruiker. Waar consumentenrouters van Asus PPTP en OpenVPN ondersteunen, is daar op de BRT-AC828 ook IPSec aan toegevoegd. Dat is nog altijd een van de dominante protocollen in de zakelijke markt. Het is daarnaast ook mogelijk om een RADIUS-server in te stellen op de BRT-AC828. Hiermee is het mogelijk om centraal de toegang tot netwerkdiensten en dergelijke te beheren. Je kunt maximaal 16 clients toevoegen.

Als het gaat om beveiliging, is het goed om op te merken dat Asus AiProtection heeft toegevoegd (en uitgebreid ten opzichte van consumentenrouters). Deze functionaliteit is gebaseerd op Trend Micro en biedt je behoorlijk wat mogelijkheden. Je kunt een scan uitvoeren om te kijken of de router nog virusvrij is, maar ook websites blokkeren en er wordt op pakketniveau gekeken of er virussen en dergelijke binnenkomen en naar buiten gaan. Ook is het mogelijk om besmette apparaten te blokkeren. Let wel, dit gaat allemaal automatisch op basis van de definities van Trend Micro. Voor het handmatig blokkeren van websites die niet als besmet te boek staan, moet je bijvoorbeeld in de firewall-instellingen zijn. Ook kun je daar bepaalde apps blokkeren waarvan je niet wilt dat medewerkers die gebruiken.

Naar de pagina waar je poorten kunt samenvoegen, hetzij statisch of via 802.3ad, is het even zoeken. Als je naar het tabblad LAN gaat, zie je het namelijk niet meteen staan. Je moet dan naar Switch Control gaan en daar helemaal onderaan bij ‘Select your bonding type’ aangeven of je links statisch wilt samenvoegen of via 802.3ad. Aangezien dit toch een van de unieke kenmerken is van de Asus BRT-AC828, zou deze functionaliteit wel wat meer naar de voorgrond gehaald mogen worden. Eigenlijk verdient het een plekje op het startscherm, naast of in de buurt van de dual-wan-instellingen.

Prestaties

Om een beeld te krijgen van de prestaties van de Asus BRT-AC828, gebruiken we een laptop met een geïntegreerde Intel Wireless-AC 7260-adapter. Deze adapter maakt gebruik van twee antenne-aansluitingen en heeft zodoende dus een maximale bandbreedte beschikbaar op de fysieke laag van 300 Mbps op 2,4 GHz en 867 Mbps op 802.11ac 5 GHz. Bij een ‘best case scenario’-test op een meter of drie van de router, komen we op 2,4 GHz komen met behulp van iperf/jperf op een throughput van 110 Mbps. Op 5 GHz gaan we richting de 400 Mbps. Dat zijn beide nette tot zeer nette scores, al hebben we op 2,4 GHz al betere resultaten gezien. Het was echter niet mogelijk om hier betere prestaties uit te persen, wat we ook probeerden.

Test max. throughput wlan Snelheid
3 meter, 3 laptops, 2,4 GHz, downstream 110 Mbit/s
3 meter, 3 laptops, 5 GHz, downstream 370 Mbit/s

Uiteindelijk zijn we eigenlijk helemaal niet zo enorm geïnteresseerd in de prestaties van een router of access point bij een optimaal scenario. Vandaar ook dat we dit soort producten ook door een zwaardere praktijktest heen halen. Hierbij plaatsen we de router op de begane grond van een huis en meten we zowel op de eerste als tweede verdieping met behulp van iperf/jperf de throughput en gebruiken we inSSIDer Office om een goed beeld te krijgen van de signaalsterkte. Let wel, de signaalsterkte hangt voor een belangrijk deel af van de client die je gebruikt. Een client met goede antennes zal hier betere resultaten laten zien dan eentje met slechte. We gebruiken uiteraard altijd dezelfde client, dus de resultaten zijn vergelijkbaar. In inSSIDer Office kunnen we ook zien wat de noise floor is in de omgeving waarin we testen. Dat laatste is nuttige informatie als de prestaties bijvoorbeeld tegenvallen. Dat kan liggen aan een hogere noise floor dan normaal het geval is.

Op de eerste verdieping zien we op beide frequenties nog altijd sterke signalen. Op 2,4 GHz is de throughput met 80 Mbps gewoon goed, op 5 GHz zet de router dezelfde score neer als bij de eerdere ‘best case’ test. Dat is zonder meer knap, want er is geen sprake meer van een line-of-sight-verbinding. Op de tweede verdieping begint het signaal op 5 GHz tegen de limieten aan te lopen van wat nog als bruikbaar bestempeld kan worden, op 2,4 GHz is het signaal nog wel prima bruikbaar voor de meeste doeleinden. Dat laatste is van belang om in het achterhoofd te houden. Voor een ip voice of videogesprek heb je een beduidend beter en dus ook stabieler signaal nodig dan voor het binnenhalen van je e-mails bijvoorbeeld. Op beide frequenties is de throughput zeker nog als bruikbaar te bestempelen, al hangt dit uiteraard ook af van het aantal clients dat aan deze kwaliteit verbonden moet worden. Eentje is geen probleem, meer dan twee kan al problematisch worden. Daarnaast laten de grafieken van de tests ook zien dat het signaal behoorlijk instabiel is.

Praktijktest Snelheid
Praktijk, eerste verdieping, 2,4 GHz, downstream  80 Mbit/s
Praktijk, eerste verdieping, 5 GHz, downstream 370 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, 2,4 GHz, downstream 12 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, 5 GHz, downstream 9 Mbit/s
Signaalsterkte, eerste verdieping, 2,4 GHz -48 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 2,4 GHz -73 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz -50 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz -80 dBm

Tot slot hebben we ook nog gekeken hoe snel bestanden overgezet kunnen worden via de usb 3.0-aansluiting. We pakken hiervoor een ruim 700 MB groot wav-bestand. Door een lekker groot enkel bestand te gebruiken, geven we de router de kans om een zo goed mogelijke score neer te zetten. Dezelfde hoeveelheid data overzetten in kleine bestandjes vergt veel meer rekenkracht van de processor in de BRT-AC828, wat resulteert in een lagere score. We zetten de data over naar een 32 GB grote Sandisk Extreme USB 3.0-stick.

Standaard zet de BRT-AC828 het bestand over aan 45 MB/s, zowel lezen als schrijven. Dat is op zich al een bruikbare snelheid voor veel toepassingen. Het is echter mogelijk om er nog ruim 10 MB/s meer uit te halen (56 MB/s). Je moet hier alleen even voor in de instellingen voor het draadloze signaal duiken. Daar kun je ‘Reducing USB 3.0 interference’ uitschakelen, waardoor de throughput duidelijk de hoogte in gaat. Deze optie is trouwens in het menu opgenomen omdat uit een white paper van Intel uit 2012 blijkt dat USB 3.0 voor interferentie kan zorgen van het 2,4GHz-signaal. Heb je interesse in het rapport, dan kun je dat via deze link lezen. Voor nu is het belangrijk om vast te stellen dat het al dan niet inschakelen van deze functie duidelijke gevolgen heeft, in ieder geval voor de throughput van de usb 3.0-aansluiting.

Conclusie

Met de BRT-AC828 brengt Asus een erg interessante router op de markt. Allereerst is het apparaat natuurlijk bedoeld voor kleine bedrijven die graag de routing- en wifi-functionaliteit in een enkel apparaat willen hebben. Denk hierbij aan winkels, kleine praktijken en de horeca. Hiervoor is hij naar onze mening ook uitstekend geschikt. Voor wat grotere kantoren is een combinatie van router, switches en access points de betere oplossing.

Ondanks dat de BRT-AC828 van buiten op het eerste gezicht behoorlijk wat wegheeft van de consumentenlijn van Asus, is het de fabrikant gelukt om het apparaat wel degelijk onderscheidend te maken. Dat begint natuurlijk met de aanwezigheid van een voor routerbegrippen serieus aantal netwerkaansluitingen (waar je ook nog de nodige voor zakelijke omgevingen interessante zaken mee kunt doen), maar is ook duidelijk te zien aan de wat meer zakelijke mogelijkheden die in de firmware zijn opgenomen. Met name de mogelijkheid tot het inschakelen van een captive portal, maar ook de ondersteuning voor IPSec in de vpn-server instellingen verraden de zakelijke insteek. Over het nut van het M.2 ssd-slot kunnen we een behoorlijke boom opzetten. Zoek je echt een ‘alles-in-een’-apparaat voor je netwerk (dus inclusief storage), dan is het een groot pluspunt. Heb je elders in je netwerk al opslagruimte en wil je dat blijven gebruiken, dan kun je het hoogstens gebruiken voor data die je om wat voor reden dan ook niet op je server wil hebben.

De prestaties zijn in de regel goed tot zeer goed, al lijkt de nadruk bij het ontwikkelen van de BRT-AC828 wel gelegen te hebben op de 5GHz-frequentie. Op 2,4 GHz hadden ze net iets beter kunnen zijn. Ben je van plan om een extern opslagmedium aan de router te hangen en op deze manier netwerkopslag te creëren, dan is het goed om te weten dat de overdrachtssnelheid van de usb 3.0-aansluitingen behoorlijk hoog is. Via een vaste netwerkverbinding naar een nas-apparaat bestanden overzetten gaat via een gigabitverbinding weliswaar twee keer zo snel, toch zullen veel gebruikers in relatief kleine ondernemingen aan ruim 50 MB/s ruimschoots voldoende hebben.

Al met al is de Asus BRT-AC828 wat ons betreft zeker een aanrader, die we dan ook belonen met een Gold Award.

8.8
  • Veel aansluitingen;
  • Nuttige zakelijke mogelijkheden;
  • In het algemeen goede prestaties;
  • Veelzijdige plaatsingsmogelijkheden;
  • Handige oplossing voor omvallende antennes.
  • Prestaties op 2,4 GHz kunnen beter.