2 min Security

Websites Nederlandse provincies lamgelegd door cyberaanval

Websites Nederlandse provincies lamgelegd door cyberaanval

De websites van verschillende Nederlandse provincies zijn maandagochtend getroffen door een cyberaanval. Het gaat om de sites van de provincies Noord-Holland, Groningen en Noord-Brabant. Ook die van Overijssel zou te kampen hebben met problemen, maar daar lijkt het euvel al verholpen.

Op het moment van schrijven zijn de websites nog steeds onbereikbaar. De sites van andere provincies zijn gewoon bereikbaar, blijkt na een korte rondgang door Techzine.

De provincie Groningen meldde via X als eerste dat zijn website onbereikbaar was en gaf aanvankelijk een ’technische storing’ op als reden. Noord-Holland volgde later en verklaarde dat de problemen vermoedelijk het gevolg waren van een DDoS-aanval. Dat heeft Groningen inmiddels ook laten weten. De provincie Noord-Brabant meldde niets op X.

Nederlandse tweet uit de provincie Groningen waarin staat dat hun website offline is vanwege een ddos-aanval en dat ze aan een oplossing werken, met een update die volgt zodra de website weer online is.

Eerdere aanvallen

Hoewel de identiteit van de daders onduidelijk is, vertoont deze cyberaanval sterke gelijkenissen met eerdere aanvallen op Nederlandse websites. Eerder werden websites van instanties zoals de rechtspraak, de Eerste Kamer en de Kamer van Koophandel al aangevallen, meldt nu.nl.

Ook de Bank Nederlandse Gemeenten, OV-NL, Maastricht Aachen Airport en verschillende havens zijn onlangs doelwit geweest van DDoS-aanvallen. Het merendeel van deze aanvallen is opgeëist door Russische hackers als vergelding voor de Nederlandse steun aan Oekraïne.

Onlangs meldde Techzine nog dat meerdere bedrijven in België slachtoffer waren geworden van cyberaanvallen. De pro-Russische bende Stormous Group eiste een ransomware-aanval op Duvel Moortgat op. De Belgische telecomoperator Edpnet en Koffie Beyers kregen te maken met inbraken in hun computersystemen.

Eerder dit jaar werd de Franse multinational Schneider Electric slachtoffer van een aanval, waarbij 1,5 terabyte aan bedrijfsdata werd bemachtigd.

Lees meer: Vier jaar celstraf voor hacker van LockBit-ransomwaregroep