1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Volgens onderzoeksbedrijf IDC is de oorlog tussen mechanische harde schijven en zogenaamde Solid State Devices, zoals NAND chips, definitief losgebarsten. Eerder was al op TechZine te lezen dat NAND chips een serieuze bedreiging zouden vormen voor mechanische harde schijven.

IDC voorspelt dat de prijs van NAND chips tot 2009 met gemiddeld 43 procent zal gaan zakken. Het bedrijf zegt verder dat de prijs per gigabyte niet de enige doorslaggevende factor zal zijn in het succes van NAND chips.

NAND chips zijn bijvoorbeeld kleiner, lichter en duurzamer dan mechanische harde schijven. Daarnaast verbruiken de chips minder stroom en zijn er snellere doorvoersnelheden mogelijk. Ook zullen samenwerkingen tussen fabrikanten en computerbouwers een belangrijke invloed hebben op het succes van NAND chips.

Het ligt in de verwachting dat de fabrikanten van mechanische harde schijven niet zonder slag of stoot zullen opgeven. Celeste Crystal van IDC raadt fabrikanten van harde schijven en fabrikanten van flash chips dan ook aan om samenwerkingen aan te gaan om op die manier hun assortiment uit te breiden.