1 min

Tags in dit artikel

,

De nieuwe processoren die worden aangeboden door Intel zijn de Low Voltage Intel Pentium M 1.30GHz, de Ultra-Low Voltage Intel Pentium M 1.10GHz, de Intel Celeron M 1.40GHz en de Ultra Low Voltage Intel Celeron M 900MHz. Al deze chips zijn geproduceerd volgens Intel’s 130 nanometer-procédé en gebaseerd op de Banias-core. De Pentium M-chips en de Celeron M’s maken gebruik van dezelfde micro-architectuur, maar de eerstegenoemde heeft 1MB L2-cache, terwijl de Celeron het met 512KB moet doen. Beide processoren werken met een FSB van 400MHz. Intel beveelt de Celeron M dus aan voor minder dure systemen, die minder baat hebben bij de kracht van de Pentium M.

De Low Voltage-versie en de Ultra-Low Voltage-versie verbruiken respectievelijk twaalf en zeven Watt. Ze kunnen beiden gebruikt worden in laptops en in tablet-PC’s, waarvoor een zeer dun design vereist is. De Ultra-Low Voltage-microprocessors kunnen zelfs gebruikt worden in systemen zonder cooling-fan.

De opvolgers van de huidige Pentium M’s – codenaam Dothan – die geproduceerd zijn volgens het 90 nanometer-procédé, worden eind mei op het grote publiek losgelaten. Naar verluid zullen deze exemplaren hun debuut maken op kloksnelheden van 1.70 en 1.80 GHz.