Meta wil met het onderzeese datakabelproject ‘Project Waterworth’ vijf continenten met elkaar verbinden voor meer technologische en ook economische ontwikkelingsmogelijkheden. Dit project moet het grootse onderzeese glasvezelnetwerk ter wereld worden.
Volgens Meta moet Project Waterworth het meest ambitieuze onderzeese datakabelnetwerk ooit worden. Het project van maar liefst 50.000 kilometer lengte moet vijf continenten met elkaar verbinden.
Concreet noemt Meta hiervoor vijf landen die met elkaar zullen worden verbonden: de Verenigde Staten met een West- en Oostkust-locatie, Brazilië voor Zuid-Amerika, Zuid-Afrika voor Afrika, India en Australië.
Opvallend is dat er geen verbinding naar Europa binnen dit onderzeese datakabelproject wordt gerealiseerd.
Gericht op AI-innovatie
De belangrijkste reden voor het project is dat op deze manier een betere economische samenwerking kan worden gerealiseerd, het makkelijker wordt digitale diensten naar meer mensen te brengen en technologische ontwikkelingsmogelijkheden in deze regio’s te realiseren.
In de ogen van Meta zijn onderzeese datakabels de backbone van de wereldwijde digitale infrastructuur. Vooral voor het bieden van diensten op het gebied van digitale communicatie, video-ervaringen, online transacties en meer.
Meta geeft aan dat het nu aangekondigde Project Waterworth een project van vele miljoenen dollars is en waarin meerdere jaren zal worden geïnvesteerd. Hierbij worden drie nieuwe ‘wegen’ in de oceanen geopend die uiteindelijk overal ter wereld voldoende hogesnelheidscapacitiet moet opleveren voor bijvoorbeeld AI-innovatie.
Technische aanlegdetails
In de aankondiging van Project Waterworth geeft Meta ook nadere details over de technische aanleg van het beoogde onderzeese datakabelnetwerk.
Hierbij wordt voortgebouwd op de bestaande onderzeese datakabels die Meta al heeft aangelegd. Deze meer dan 20 bestaande onderzeese datakabels bestaan uit 24 glasvezelparen. Dit is meer dan de meer normaal voor onderzeese datakabels gebruikte 8 tot 16 glasvezelparen.
Voor het nieuwe project worden ook datakabels gelegd met 24 glasvezelparen. Bij de aanleg wordt gekozen voor nieuwe routes, zodat zoveel mogelijk kabels kunnen worden gelegd op extreme diepte, tot aan 7.000 meter.
In gebieden met grote risico’s, zoals ondiepten bij de kust, worden straks verbeterde ‘begraaftechnieken’ gebruikt. Dit moet het risico op kabelbreuk door scheepsankers en andere gevaren, voorkomen.
Wanneer Meta precies met de aanleg van Project Waterworth start, is niet bekend.
Lees ook: Meta maakt hoogrisicovolle- en zeer kritische AI-modellen niet openbaar