Update: ‘prijsstijging van 1050 procent’ voor AT&T in Broadcom-zaak

Update: ‘prijsstijging van 1050 procent’ voor AT&T in Broadcom-zaak

Update 01/10/2024 door Martijn van Best – Als AT&T zou ingaan op het aanbod van Broadcom onder de nieuwe voorwaarden, zou dat voor de telecomreus een prijsstijging van maar liefst 1050 procent betekenen. Dat blijkt uit een e-mail die AT&T als bewijsstuk heeft ingediend in het juridisch geschil tussen de twee bedrijven. Een andere mail suggereert zelfs dat Broadcom migratie naar andere vendoren bemoeilijkt.

De eerste e-mail, gedateerd op 19 augustus, is afkomstig van Susan A. Johnson, executive vice president en general manager van AT&T. Het bericht lijkt volgens The Register gericht aan Hock Tan, de CEO van Broadcom, al is de naam van de ontvanger in de mail zwartgelakt. Johnson stelt in de mail dat de twee bedrijven na een partnerschap van 10 jaar nu in een ‘impasse lijken te verkeren’ wat betreft de VMware-deal.

‘Zo doen we geen zaken’

Hoewel ook de precieze bedragen zijn zwartgelakt, lijkt Johnson te suggereren dat de prijs voor een vijfjarige deal fors hoger uitpakt dan de huidige overeenkomst, die nog uitgaat van de door Broadcom beeïndigde perpetual licenses met optie tot verlenging tot september 2026. Al met al zou dit dus een jaarlijkse prijsstijging van 1.050 procent inhouden, wat volgens Johnson ‘niet is hoe wij verwachten dat strategische partners zakendoen met AT&T.’

De mail maakt duidelijk dat AT&T serieus de mogelijkheden onderzoekt om weg te migreren van VMware, dat sinds de overname door Broadcom en de grondigde herziening van het productaanbod dat daarop volgde, fors duurder is geworden voor het bedrijf. De mail van Johnson stelt dat zo’n migratie ongeveer 40 tot 50 miljoen dollar zou kosten en snel kostenbesparingen zou opleveren.

Overstappen tegengewerkt

Een mail van een AT&T vice-president, Gordon Mansfield, lijkt echter iets heel anders te zeggen, namelijk dat het wel degelijk moeilijk en kostbaar zou zijn om over te stappen naar een andere vendor vanwege de mate waarin de AT&T-systemen verknoopt zijn met de VMware-infrastructuur. Overstappen zou bovendien worden bemoeilijkt door Broadcom zelf, omdat “we begrijpen dat ze sommige vendoren verhinderen om bepaalde producten aan ons te verkopen”.

In de zaak is nóg een mail ingebracht van een van de vele VP’s die AT&T rijk is, namelijk David J. Brickhaus. Die bestrijdt daarin de claim van Broadcom dat zijn bedrijf allerlei verouderde en niet-langer ondersteunde VMware software gebruikt. AT&T zou weliswaar wel enige software gebruiken die end-of-life is, maar die zou slechts niet-kritieke workloads draaien op drie procent van de servers, zonder de mogelijkheid om te upgraden naar nieuwere VMware-producten.

Origineel bericht 23/09/2024 – AT&T is bezig met een stroperige exitstrategie voor VMware. In een juridisch geschil zegt de telecomreus dat VMware-eigenaar Broadcom zich niet aan de afspraken hield. Vanzelfsprekend is Broadcom het daar niet mee eens.

In september stapte AT&T naar de rechter. Het klaagde Broadcom aan voor contractbreuk. Nu zijn meer details naar buiten gekomen door een juridisch document in handen van The Register.

Broadcom zegt tegenover een rechtbank in New York dat AT&T alsnog een perpetual licentie wilde afnemen. Dit terwijl de stap naar enkel abonnementsdiensten al lang en breed is ingevoerd. Nu probeert AT&T ervoor te zorgen dat het alsnog ondersteuning krijgt voor de bestaande VMware-infrastructuur. Onderhandelingen voor een nieuwe deal, zelfs met een gunstig prijskaartje voor AT&T, liepen volgens Broadcom op niets uit.

Laatste zetje

Broadcom voerde forse wijzigingen door in het VMware-prijsbeleid. De optie om bepaalde software-componenten à la carte af te nemen verdween, met enkel VMware Cloud Foundation en VMware vSphere Foundation als opties. Volgens Broadcom is de VMware-suite op deze manier voordeliger voor grote gebruikers, waar AT&T zonder meer onder valt. Desondanks beticht AT&T Broadcom van pestgedrag en prijsopdrijving. Intussen wijst de VMware-eigenaar naar het gesloten contract tussen de twee, waarin staat dat VMware te allen tijde de bestaande licentieovereenkomst op de schop mag nemen en beëindigen.

AT&T heeft acht maanden de tijd gehad om de eigen IT-infrastructuur te vernieuwen. Aangezien veel bedrijven hun VMware-exitstrategie veel sneller hebben uitgevoerd, zou dit meer dan genoeg tijd zijn geweest. Daarom ziet Broadcom het als een onterecht verwijt vanuit AT&T dat laatstgenoemde “onherstelbare schade” heeft geleden.

Het is nog onbekend wanneer de rechter een oordeel velt in deze zaak.

Lees ook: Groei van Scale “explodeert” door VMware-vertrekkers