De gemeenteraad van Eindhoven keurt de uitbreidingsplannen van ASML definitief goed. De chipmachineproducent krijgt toegang tot een terrein ter grootte van 50 hectare.
Nieuwe gebouwen van ASML zullen een plaats krijgen naast het vliegveld van Eindhoven, meldt de NOS. De uitbreidingsplannen omvatten in totaal 50 hectare en onteigenen grote stukken grond, wat de goedkeuring van de gemeenteraad noodzakelijk maakt. Volgens het akkoord zal de gemeente de betrokken grondeigenaren benaderen voor een overname, schrijft het Eindhovens Dagblad.
Het overheidsplan ‘Operatie Beethoven‘ krijgt door de goedkeuring een steeds concretere uitwerking. Voor Nederland houdt dit in dat ASML in Nederland blijft en 20.000 extra jobs creëert.
Zorgen niet van tafel
De definitieve goedkeuring werd overigens wel verwacht, aangezien een positief intentieakkoord met de gemeente Eindhoven al in april klaar was. Toch is de timing enigszins verrassend. Vorige week lieten verschillende bezorgde leden zich nog horen in de gemeenteraad van Eindhoven. Het ging er voornamelijk om dat het nog niet duidelijk was wat de impact van de uitbreiding zal zijn op de leefbaarheid van de regio.
SP-raadslid Jannie Visscher vond dat het besluit in de verkeerde volgorde moet worden gemaakt: “We moeten eerst ‘ja’ zeggen en daarna kijken we pas naar de gevolgen. Terwijl er geen harde afspraken met ASML zijn gemaakt.” De gemeente beloofde eind 2024 duidelijk te hebben welke infrastructuur te klein wordt en uitbreiding nodig heeft. Deze zorgen zijn daardoor dus nog lang niet van tafel.
Lees ook: ASML-uitbreiding moet op vertrouwen en dat baart Eindhoven zorgen
Uibreiding niet defintief
De goedkeuring is een noodzakelijke stap in het proces van uitbreiding, maar nog niet de laatste. Het laatste woord ligt nu bij ASML. De chipmachinebouwer heeft nog geen definitief besluit genomen over de uitbreiding. Het bedrijf zegt eind dit jaar meer duidelijkheid te geven.
De bouw zou dan ten vroegste in 2026 aanvangen, maar vermoedelijk zal het in de realiteit pas in 2027 kunnen. Vanaf 2030 zouden de eerste werknemers op de nieuwe locatie kunnen beginnen.