Nieuwe versie Red Hat Ceph Storage richt zich op containers en file storage

Red Hat laat weten met Red Hat Ceph Storage 3 te komen. In een persbericht noemt het bedrijf deze versie een grote upgrade van het schaalbare, software-defined object storage-platform en gaat daarbij in op ondersteuning voor block storage via iSCI en voor file storage via CephFS. Met deze toevoegingen moet Red Hat Ceph Storage 3 de waarde van unified storage in OpenStack en heterogene omgevingen vergroten.

Wat opvalt in de nieuwste versie van Red Hat Ceph Storage is de focus op containers. Met het inzetten van enterprise storage in Linux-containers moeten eenvoudigere operations en een kleinere hardware footprint gerealiseerd worden. De zogeheten storage daemons in containers stellen gebruikers in staat om Red Hat Ceph Storage op minder servers te draaien door diensten samen te voegen. Voorheen was hiervoor aparte hardware vereist.  Hierbij worden de risico’s op conflicten qua resources vermeden. Het bedrijf noemt deze mogelijkheid vooral relevant voor klanten in de telecomindustrie.

Meer nieuwe functies

Daarnaast belooft Red Hat dat de nieuwe versie aansluit op een grote variëteit aan storage-behoeften in OpenStack. Bedrijven zullen profiteren van de schaalvoordelen van het platform voor cloudinfrastructuurimplementaties, zonder de kosten voor losse storagesystemen, zo geeft Red Hat aan. De introductie van CephFS, een POSIX-compatibel scale-out file system, vult de bestaande block- en object-storage-ondersteuning aan die wordt geboden door Red Hat Ceph Storage voor OpenStack. Verder wil Red Hat dat klanten storage efficiënter kunnen integreren met OpenStack voor private cloud-implementaties, waaronder web-scale cloud, Network Functions Virtualization infrastructure (NFVi) en development/compute clouds.

Een laatste voordeel dat beschreven wordt is het vergemakkelijken van de migratie van legacy storage-platformen door nieuwe ondersteuning voor de iSCSI-interface, waaronder mogelijkheden zoals backup en recovery vallen. Met name heterogene storage-omgevingen die geen native Ceph-driver hebben moeten hiervan profiteren. VMware en Windows worden daarbij genoemd als voorbeelden. Dankzij de iSCSI-gateway moeten bedrijven in staat zijn om een kosteneffectief, schaalbaar en geïntegreerd block storage-platform met geavanceerde storage-functies te gebruiken voor hun bestaande virtualisatie-infrastructuur, naast het gebruik van Ceph met moderne workloads.