2min

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft het Rapid Enforcement Allied Computer Team van Californie onder bevel van een rechter een huiszoeking gedaan bij Gizmodo-redacteur Jason Chen. De huiszoeking is het gevolg van een series van blogposts op Gizmodo.com waarin informatie over de nieuwe iPhone werd onthuld.

De nieuwe iPhone was in handen gekomen van Gizmodo nadat een medewerker van Apple het toestel had laten liggen in een cafe in Redwood City. De persoon die het toestel vond heeft deze vervolgens doorverkocht aan Gizmodo voor 5000 dollar. Gizmodo heeft vervolgens uitgebreid over het toestel geschreven, onder andere een technische beschrijving van de gedemonteerde iPhone en zijn er foto’s gepubliceerd. De ‘iPhone 4G’ was dan ook het gesprek van de dag.

Gizmodo heeft vervolgens gehoor gegeven aan de brief van Apple om het apparaat terug te geven. Hierdoor werd gelijk bevestigd dat het een echt prototype van de nieuwe iPhone ging.

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie als reactie op de ‘gestolen’ iPhone een inval gedaan bij Jason Chen en zijn er meerdere computers, twee servers, harde schijven en een iPhone in beslag genomen. Chen was op dat moment niet thuis met als gevolg dat de politie de deur geforceerd heeft om vervolgens het huis van Jason Chen en zijn vrouw te doorzoeken.

Volgens autoriteiten zijn er duidelijke aanwijzingen dat Chen zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Indien Chen de wet had willen naleven, had hij eerst moeite moeten doen om het gevonden voorwerp terug te krijgen bij de rechtmatige eigenaar. Aan de andere kant wijst Gizmodo-uitgever Gawker Media in New York erop dat het in de VS niet toegestaan is om een huiszoekingsbevel uit te vaardigen om bezittingen van een journalist in beslag te nemen.