Cisco heeft vandaag een portfolio van Wifi 6 access points in zijn Catalyst- en Meraki-portfolio’s op de markt gebracht. Daarnaast presenteert het ook een Catalyst core-switch waarmee eindgebruikers vooral binnen campusomgevingen draadloze en vaste netwerken nauwer kunnen integreren. Ook gaat het samenwerken met meer partners binnen het eigen OpenRoaming-project.
Wifi 6 is hot en dat laten vrijwel alle grote leveranciers op (draadloos) netwerkgebied inmiddels merken. Zo ook Cisco dat nu met Wifi 6 access points komt. De nu gelanceerde access points in zowel het Catalyst- en Meraki-portfolio moeten eindgebruikers alle voordelen van de laatste Wifi-technologie bieden.
Deze voordelen zijn meer capaciteit door het simultaan verbinden van talloze endpoints, hogere bandbreedte, een lage latency die vrijwel realtime communicatie mogelijk maakt. Verder levert de laatste Wifi-technologie ook besparing op van batterijcapaciteit voor zowel de access points als de endpoints.
Extra functionaliteit
De nu gelanceerde Wifi 6 access points van Cisco hebben verder extra functionaliteit nog over onder meer op maat gemaakte, programmeerbare chipsets en geavanceerde analysetools. Hierdoor strekt de DNA-technologie van de netwerk-, data- en cloudspecialist nu ook helemaal uit naar de edge van het netwerk.
Hiermee zorgen de access points, volgens de leverancier, voor een intelligenter en beter beveiligd draadloos netwerk. Daarnaast kunnen de access points ook overweg met diverse IoT-protocollen als BLE, Zigbee en Thread.
Switch voor intent-based networking
Naast de access points, lanceert Cisco tegelijkertijd ook een nieuwe Catalyst core-switch, de Catalyst 9600, om de integratie van draadloze en vaste netwerken nog beter te laten verlopen. Deze core-switch is vooral gericht op het later kunnen uitrollen van intent-based netwerken, onder meer voor de zogeheten campus-omgevingen.
Integratie tussen Wifi 6 en 5G
Verder denkt Cisco ook steeds meer na over de integratie van de komende Wifi 6- en 5G-netwerken. Zo komt Cisco’s ontwikkelnetwerk DevNet binnenkort met een nieuw draadloos ontwikkelcentrum waar dit soort toepassingen kunnen worden uitgedacht Daarnaast zijn de Catalyst- en Meraki-platforms open en programmeerbaar tot op chipset-niveau, waardoor applicaties op nieuwe manieren kunnen profiteren van netwerk-programmeerbaarheid.
Interoperabiliteit
Voor interoperabiliteit werkt de Amerikaanse leverancier met verschillende partners samen in het eigen OpenRoaming-project. Samen met onder meer Intel en Samsung wordt hierin gekeken naar interoperabiliteitsproblemen die Wifi 6 ongetwijfeld met zich mee gaat brengen.
Daarnaast wordt gezocht naar hoe eenvoudig kan worden overgeschakeld, seamless, tussen mobiele netwerken op basis van nu nog LTE (4G) en straks natuurlijk 5G en (publieke) Wifi-netwerken. Aan het OpenRoaming-project zijn daarom nu ook een aantal andere spelers toegevoegd, zo laat Cisco ons weten. Dit zijn vooral specialisten op het gebied van onboard Wifi als Boingo, GlobalReach en Presidio.