Tijdens de CES presenteren veel netwerkbedrijven hun eigen mesh-oplossing. Asus is hierop geen uitzondering en komt met de HiveDot en HiveSpot, respectievelijk een dualband en triband-oplossing. De laatste is wat duurder vanwege de extra band, maar kan daardoor ook een hogere snelheid bieden. Asus gaat zijn mesh-oplossing aanbieden met drie of vijf units en de adviesprijzen zijn vanaf 299 en 399 dollar.
De nieuwe trend in routerland voor thuisgebruikers zijn de zogenaamde mesh-oplossingen, waarbij je met meerdere units een mesh WiFi-netwerk kan opzetten. Zakelijk bestaan mesh-oplossingen al jaren maar nu begint de trend over te waaien naar de consumentenmarkt. In het kort komt het erop neer dat je één router hebt en één of meerdere satellieten die ook onderling communiceren om je overal in huis de beste dekking en snelheid te bieden. Ze zenden dan ook allemaal hetzelfde WiFi-netwerk uit, zodat je maar één keer hoeft te verbinden. Clients worden als het goed is automatisch van de ene naar de andere module van het mesh-netwerk overgedragen.
Asus presenteert vandaag zoals gezegd dus twee oplossingen, de HiveDot en HiveSpot. De HiveDot is een dualband AC1300-oplossing terwijl de HiveSpot een 5GHz-radio extra heeft, voor een totale PHY-bandbreedte van 2200 Mbps (AC2200, of eigenlijk AC2134). Vergelijken we het met andere aanbieders, dan lijkt HiveDot op de TP-Link Deco M5-lijn, terwijl HiveSpot op Linksys Velop lijkt.
Een mesh-netwerk met drie radio’s is logischerwijs een stuk duurder, maar biedt in de regel ook een forsere bandbreedte. De derde extra band is namelijk gereserveerd voor onderlinge communicatie via de 5GHz-band tussen de router en de satellieten, maar ook tussen de satellieten onderling. Hierdoor kan in theorie in ieder geval een optimaal dekkend WiFi-netwerk worden gecreëerd. In het geval van de HiveDot, met twee radio’s, maken de satellieten gebruik van dezelfde 5GHz-radio voor zowel het aansluiten van de clients als voor de onderlinge communicatie tussen de routers en satellieten. Hier is dus sprake van het klassieke ‘repeaterprobleem’, waarbij de beschikbare bandbreedte moet worden gedeeld.
De HiveDot en HiveSpot komen in het tweede kwartaal beschikbaar en we zullen deze uiteraard aan een review onderwerpen zodra we ze binnen hebben.