België heeft het potentieel een enorme invloed te krijgen op de Europese datacentermarkt. Plannen voor datacenters lopen tegen moeilijkheden aan in de gevestigde hubs, waardoor locaties zoals Brussel eerder in overweging worden genomen.
Ieder jaar bekijkt de Belgian Digital Infrastructure Association (BDIA) de staat van de Belgische datacentermarkt. Dit jaar is er volop optimisme, want het onderzoek wijst op internationale interesse in de Belgische datacentermarkt. De organisatie ziet dat uitdagingen in gevestigde hubs de datacentermarkt ertoe drijft nieuwe gebieden te ontdekken. De bouwontwikkelingen in het Brussels Gewest en de uitbreidingsplannen van Google in Wallonië zouden aantonen waar die nieuwe gebieden liggen.
In Nederland bijvoorbeeld speelt de stop op het bouwen van datacenters ongetwijfeld een rol. In het rapport van de Nederlandse tegenhanger van BDIA was de bezorgde boventoon niet te missen. Er zijn twijfels of het groeitempo niet zal stagneren door uidagingen. Het gebrek aan fysieke ruimte en de capaciteitsproblemen van het Nederlandse stroomnetwerk, zijn enkele van de genoemde redenen. Waar uitdagingen voor de ene locatie liggen, ontstaan kansen voor de andere locatie. Dergelijke problemen zijn in België namelijk (nog) niet aan de orde.
Creativiteit nodig voor verduurzaming
Verder geeft het rapport aan dat de European Energy Efficiency Directive (EED) een invloed heeft. Datacenters moeten zuiniger van Europa, maar enkele lidstaten leggen nog veel strengere vereisten op. Die strengere regels zijn uitdagend. Zeker door de opkomst van AI waar zuinigere, ondersteunende hardware nog voor in de maak is. Vlaanderen zit op koers om de deadline voor de omzetting van de EED in nationale wetgeving te halen, maar voegt zelf geen strenge vereisten toe. Volgens BDIA nemen we een ‘wait-and-see‘- houding aan.
Een element dat hier nog in het voordeel van België spreekt, is de beschikbaarheid van fysieke ruimte. Dat geeft spelers in de datacentermarkt de kans nieuwe, duurzame gebouwen uit te denken. Deze spelers krijgen in andere landen de vraag hun huidige gebouwen te verduurzamen. Renovaties zijn dus aan de orde, terwijl die financieel gezien misschien niet altijd het meest interessant zijn.
De investering van het Nederlandse Penta Infra in het Brusselse datacenter Nexus is op die manier vanuit duurzaamheidsoverwegingen interessant gebleken. Penta Infra investeerde nog niet eerder in België, maar het gloednieuwe, duurzame datacenter in de hoofdstad wist te overtuigen.
Lees ook: Energiehonger datacenters in AI-tijdperk zet kernenergie weer op de agenda
FLAP-markt
De CEO van Penta Infra liet niet misverstaan dat daar nog een andere, belangrijke reden was voor de aankoop. België is namelijk het middelpunt van verschillende belangrijke datacenterregio’s. Dit wordt ook de FLAP-markt genoemd, wat staat voor Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs.
Onze hoofdstad Brussel voegt nog een tweede interessante dimensie toe. Het is namelijk het kloppend hart van Europa, met de vestiging van verschillende belangrijke Europese organisaties.
België staat open voor de cloud
Naast de interesse van datacenter-aanbieders in België, merkt het rapport op dat de houding van Belgische bedrijven tegenover clouddiensten positief evolueert. “Historisch gezien waren veel Belgische bedrijven huiverig om IT uit te besteden. Bedrijven gaven er de voorkeur aan de controle te behouden over kritieke activiteiten. Tegenwoordig wordt de adoptie van clouddiensten en colocatie gezien als een belangrijk middel om toegang te krijgen tot schaalbare bronnen, gespecialiseerde functionaliteit, en veilige huisvestingsomgevingen voor kritieke IT-systemen.”
De uitbesteding van deze activiteiten laat de Belgische colocatiemarkt groeien. Een recent voorbeeld hiervan is de overname van vier datacenters van Proximus door Datacenter United.
Tip! Datacenter United neemt alle datacenters van Proximus over
Economische waarde
Wat levert de invloedrijkere rol van de Belgische datacentermarkt nu eigenlijk op? Onderzoeken nemen de rol ieder jaar onder de loep omwille van de economische waarde die een goede positie oplevert. Hoewel AI voor uitdagingen zorgt in de verduurzaming van de branche, is het tegelijk een belangrijke motor voor groei. De grote workloads van deze technologie vragen namelijk om nieuwe investeringen. De voorspelling van DLA Piper luidt dan ook dat de datacentermarkt tegen 2029 500 miljard dollar waard zal zijn, waar de waarde nu nog op 300 miljard dollar ligt.
Afbeelding: Het datacenter van Google in Saint-Ghislain. Bron: Google