4 min Analytics

Nederlandse IT-bedrijven worstelen met personeelstekort en hoge salariseisen

Nederlandse IT-bedrijven worstelen met personeelstekort en hoge salariseisen

IT-bedrijven in Nederland hebben steeds meer moeite het vinden van gekwalificeerd personeel dat voor het geboden salaris komt werken. De jaarlijkse salarismonitor van wervings- en selectiebureau Michael Page wijst op een groeiende kloof tussen de financiële verwachtingen van werkzoekenden en de terughoudendheid van werkgevers om aan deze eisen te voldoen.

Om de groeiende vraag naar technisch talent bij te benen, kijken Nederlandse bedrijven daarom steeds vaker over de grens. Daar liggen de salariseisen vaak lager dan in Nederland. Vooral landen als India, Singapore en Frankrijk zijn bronnen van goed gekwalificeerde professionals die genoegen nemen met lagere salarissen.

Zelfs wanneer buitenlands talent hetzelfde werk wil doen voor minder geld, blijft het vinden van geschikte kandidaten een uitdaging. Met name voor het middenmanagement en C-level functies, stelt Mustapha Bokhizzou van Michael Page. “Voor sommige functies zijn er maar een handjevol mensen in ons land dat überhaupt voldoet aan het profiel dat we zoeken”, zegt hij.

‘Tech-professionals kennen hun waarde’

Het bureau noemt het ‘opvallend’ dat veel werkzoekenden grote salarisverhogingen verwachten bij een overstap -ook wanneer die overstap horizontaal is. Bokhizzou: “Technology-professionals kennen hun waarde in een markt die blijft groeien en waar het tekort aan mensen groter is dan ooit”.

Werkgevers zijn echter terughoudend om aan die eisen te voldoen na twee jaar met forse salarisstijgingen. De huidige economische vooruitzichten dragen bij aan die terughoudendheid: nauwelijks groei in 2023, verwachte krimp in het eerste halfjaar van 2024. Daarom verwacht Michael Page dat salarisaanbiedingen en verhogingen voor bestaand personeel zullen afzwakken ondanks blijvende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Het tekort aan geschikt personeel wordt verder bemoeilijkt door regionale verschillen in reisbereidheid. Volgens Bokhizzou is met name personeel in het zuiden van Nederland minder bereid om te reizen voor werk, ook al kan een groot deel van dat werk op afstand.

Tip: Kenniswerkers hebben een ongezonde relatie met hun werk: kan AI dit oplossen?

Naast een goed salaris zijn volgens Michael Page een inspirerende werkcultuur, een duidelijke visie op de toekomst en arbeidsvoorwaarden zoals flexibel werken en opleidingsmogelijkheden van invloed op de aantrekkingskracht van een werkgever. “Een mooi salaris is uiteindelijk een goede reden om te komen, maar is vaak niet de reden om te blijven”, aldus Bokhizzou.

Arbeidsmigratie is heet hangijzer

Arbeidsmigratie is een heet hangijzer in de Nederlandse politiek. Er is mogelijk wetgeving op komst die de komst van kenniswerkers bemoeilijkt. Een bedrijf als ASML, absoluut toonaangevend in de techsector, zinspeelde zelfs op een mogelijk vertrek uit Nederland. De regio Eindhoven telt 6.000 bedrijven die bijdragen aan het ecosysteem. Een ecosysteem dat onder druk staat als de wetgeving er daadwerkelijk komt.

Dat leidde tot crisisoverleg tussen het bedrijf en demissionair premier Mark Rutte. Het overleg stelde ASML voldoende gerust om de hoofdactiviteiten in Nederland te houden. ASML blijft echter afhankelijk van goed opgeleide mensen uit het buitenland.

Groeiende vraag naar specifieke vaardigheden

De salarismonitor van Michael Page is uitgevoerd onder meer dan 90 verschillende beroepen in zeven sectoren in Nederland. De gids benadrukt de groeiende vraag naar specifieke vaardigheden en functieprofielen binnen de IT- en techsector, met name in kerngebieden zoals ERP & CRM, informatiebeveiliging & architectuur en BI data.

Een interessante signalering in het rapport is verder de groeiende vraag naar communicatieve vaardigheden naast technische expertise. Toenemende digitalisering versterkt de behoefte aan professionals die in staat zijn in hun bedrijf draagvlak te creëren voor veranderingen en de introductie van nieuwe technologieën.

Download hier de volledige Salarisgids.

Salarisindicaties per functie volgens Michael Page:

Information Security Medior Senior 
Chief Information Security Officer (CISO) 100-120k 120k+ 
Information Security officer (ISO) 80-100k 100k+ 
Information Security Manager 80-95k 100k + 
Information/ Cybery Security Analyst 70-90k 90k+ 
IT Risk Manager 80-100k 100k + 
IT Compliance manager  80-100k 100k + 
IT Audit Manager 80-100k 100k + 
IT Auditor  70-90k 90k+ 
Security Engineer  85-90k 100k + 
   
Architecture Medior Senior 
Enterprise Architect 100-120k 120k + 
Solution Architect 80-100k 100k+ 
Cloud Architect 90-110k 110k+ 
Data Architect 80-100k 100k+ 
Security Architect  100-120k 120k+ 
   
IT Leadership Medior Senior 
CIO/ CTO N/A 180k+ 
IT Director/ Head of IT  N/A 150k+ 
IT Manager 100-130k 130k+ 
IT Teamlead  80-90k 95k+ 
Programma manager N/A 120k+ 
   
BI & Data Medior Senior 
Manager Data Analytics 80-100k 100k+ 
Data Analyst 60-80k 80k+ 
BI Specialist 60-80k 80k+ 
Data Engineer 70-90k 90k+ 
Data Scientist 60-80k 80k+ 
Master Data Management 60-70k 70k+ 
BI Officer 65-85k 85k+ 

Lees ook: Burgemeester Eindhoven: Ecosysteem ASML op het spel, miljarden nodig