Van Lenovo ontvingen wij de Lenovo P2-smartphone, een toestel dat niet uitblinkt met een geweldig design of enorm veel rekenkracht, maar wel met een gigantische accu. Deze accu heeft een capaciteit van 5100 mAh. Die komen we wel vaker tegen, maar dan over het algemeen dan wel in tablets en niet in smartphones. De gemiddelde accucapaciteit van een smartphone ligt zo tussen de 2500 en 3000 mAh. Daarmee is het meteen duidelijk wat Lenovo wil bereiken met dit toestel: een lange accuduur.
We hebben dit toestel een paar weken in gebruik gehad en we kunnen er niet omheen, in dat onderdeel is Lenovo uitstekend geslaagd. Bij dit toestel hoef je niet elke avond het kabeltje naast je nachtkastje te zoeken om het toestel op te laden. Als gemiddelde gebruiker is het mogelijk om zeker drie dagen te werken met dit toestel zonder opnieuw te hoeven opladen. Ben je een (zakelijke) gebruiker die de hele dag onderweg is en daarvan de halve tijd op zijn smartphone bezig is, dan is dit wellicht het toestel waarmee je wel het einde van de dag gaat halen. Mocht zelfs de accu in dit toestel niet voldoende zijn, dan is er nog een knop aan de zijkant waarmee overgeschakeld kan worden naar een extreem energiezuinige modus. Daarbij worden alle dataverbindingen uitgeschakeld, zal het scherm alleen nog zwart en wit kleuren tonen en ben je alleen nog telefonisch en per sms bereikbaar. Daarmee kan je zeker enkele dagen vooruit.
Zoals we al in de inleiding beschreven is dit geen toestel met een spectaculair ontwerp of hele dikke prestaties. Daar moeten we wel bij opmerken dat het ook niet zo is dat Lenovo helemaal geen aandacht heeft besteed aan die aspecten. Het toestel beschikt namelijk wel over alles wat je van een zakelijk toestel vandaag de dag mag verwachten. Zo is er aan de voorzijde onder het scherm een vingerafdrukscanner aanwezig, zodat je je data eenvoudig biometrisch kan beveiligen. Daarnaast is de hardware in het toestel duidelijk gericht op het midrangesegment en zeker niet op het budgetsegment.
De Lenovo P2 heeft dan ook een midrange prijs. Voor 299 euro ben je al de trotse eigenaar van dit toestel en kan je genieten van een extreem lange accuduur. Lenovo heeft ervoor gekozen het toestel alleen in de kleur grijs op de markt te brengen, dus geen leuke kekke kleurtjes in deze review.
Uiterlijk en bouwkwaliteit
Lenovo heeft gekozen voor een redelijk standaard ontwerp. Een groot rechthoekig plat toestel met afgeronde hoeken. Aan de voorzijde bestaat het toestel volledig uit glas met een uitsnede voor de speaker en vingerafdrukscanner. De bezels rond het scherm zijn redelijk standaard. Aan de rechterzijkant zijn de stand-by en volumeknoppen te vinden, bovenop is een koptelefoonaansluiting en onderop een micro USB 2.0-lader en een speaker. Aan de linkerzijkant is het gecombineerde microSD-kaart en simkaartslot te vinden met daaronder het fysieke knopje om over te schakelen naar de extreem zuinige modus. Aan de achterzijde is natuurlijk de camera en LED-flitser te vinden en het Lenovo logo.
Bouwkwaliteit
Het toestel beschikt over een metalen behuizing, wat de bouwkwaliteit over het algemeen ten goede komt. Verder is er aan de achterzijde aan zowel de boven- als de onderkant een plastic strip geplaatst. Hierachter zijn de antennes geplaatst zodat de connectiviteit kan worden geoptimaliseerd. Dit zien we inmiddels al enkele jaren bij allerlei smartphones. Vaak is het een dunne strip, nu een iets dikkere. Het scherm is verder beschermd met Corning Gorilla Glass 3, wat ook nog wat extra stevigheid toevoegt.
Door de grote accu is dit toestel niet zo dun als je wellicht gewend bent, maar ook zeker niet overdreven dik. Wel merken we dat ook terug in de bouwkwaliteit. Als we onze normale druk- en trektesten doen met dit toestel, merken we dat het echt goed in elkaar zit. Zo lukt het niet om vlekken in het scherm te krijgen, iets wat over het algemeen vrij eenvoudig is.
Lenovo lijkt een zeer stevig toestel te hebben ontwikkeld, wat zeker in de zakelijke markt een absoluut pluspunt is. Werknemers zijn over het algemeen niet erg zorgvuldig met hun werktelefoon en dat kost menig werkgever elk jaar een nieuw toestel. Dit toestel houdt het waarschijnlijk net even wat langer uit, al is geen enkele smartphone ‘hufterproof’.
Hardware
Lenovo heeft de P2 voorzien van een 5,5 inch scherm met een Full HD-schermresolutie. Dat komt neer op 401 pixels per inch, wat een hele nette score is en een zeer scherp beeld oplevert. Het gaat om een Super AMOLED-scherm, wat gezien de ultraenergiezuinige modus ook wel een vereiste is.
Aan de binnenkant heeft de Chinese fabrikant een Qualcomm Snapdragon 625 geplaatst, een midrange-chip met degelijke prestaties. Het toestel kan niet tippen aan de absolute top, maar met een prijskaartje van 299 euro is dat ook niet zo vreemd. Het toestel is wel zeer geschikt voor alle zakelijke toepassingen. Of het nou gaat om e-mail, WhatsApp of het openen van Word- en Excel-documenten, daarvoor is de rekenkracht van dit toestel ruimschoots voldoende. Door het toch wat grotere scherm zal het erg prettig werken zijn zelfs.
Voor gebruikers die ook graag foto’s maken met hun smartphone is er aan de achterkant een 13 megapixel camera aanwezig. Hiermee kun je redelijke foto’s schieten, maar verwacht er ook weer geen wonderen van. Verder is er een dual tone LED-flitser aanwezig en kunnen er zelfs 4K-video’s worden opgenomen met 30 frames per seconde. Aan de voorzijde is tot slot nog een 5 megapixel camera te vinden voor een selfie.
De Snapdragon 625 beschikt over acht rekenkernen, allemaal Cortex A53 om precies te zijn, met een kloksnelheid van 2,0 GHz. De processor wordt bijgestaan door 4GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. Dat laatste is nog uit te breiden via een microSD-kaartslot. Verder kan het toestel overweg met alle 4G-netwerken die in Nederland en België worden gevoerd en beschikt het over WiFi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1 en onder de camera is zelfs nog een NFC-sensor geplaatst.
Hardwarematig is dit toestel eigenlijk veel completer dan je op het eerste oog zou denken. Dat gecombineerd met het prettig lage prijskaartje van 299 euro maakt dan ook best wel indruk.
Software
Naast de hardware is er natuurlijk ook de software. Dat is zeker niet onbelangrijk, want zelfs de best gemaakte smartphone met de fraaiste specificaties kan door slechte software het meest verschikkelijke toestel zijn. Lenovo voert op dit moment Android-versie 6.0.1 op de Lenovo P2. Dat is een verouderde versie, maar aangezien de adoptie van Android 7 allesbehalve snel gaat in de markt, kunnen we hier op dit moment weinig kritiek op hebben. De overgang naar Android 7 duurt bij alle fabrikanten langer dan we hadden verwacht, mogelijk heeft dit te maken met het aantal wijzigingen dat Google heeft doorgevoerd.
Bovenop Android draait een skin van Lenovo, die zeker niet onaardig is, maar ook niet heel speciaal. Het heeft allemaal veel weg van de standaard Android-omgeving. Als we kijken naar de voorgeïnstalleerde apps, dan zien we dat Lenovo het beperkt heeft gehouden tot de Google-apps, Lenovo Companion-app, McAfee Security, ShareIT, SyncIT en Theme Center.
De Lenovo Companion-app laat je diagnostische tests uitvoeren, zoeken naar updates en voorziet de gebruiker van help-onderwerpen als iets onduidelijk is. McAfee Security is de beveiligingsapp van het gelijknamige bedrijf, ShareIT laat de gebruiker eenvoudig content op het toestel delen met derden en met SyncIT kunnen backups van het toestel gemaakt worden. Theme Center biedt tot slot de mogelijkheid het toestel te personaliseren door middel van thema’s. Hierbij worden de achtergrondafbeelding en diverse standaard appicoontjes van ontwerp en kleur veranderd.
Voor zakelijke gebruikers is er via de Instellingen-app de mogelijkheid om zogenaamde veilige zones te configureren. Hierin kunnen apps, accounts en wachtwoorden afwijken van de standaard Android-omgeving. Door in de statusbalk op veilige zone te drukken kan er worden geschakeld tussen de zones op het toestel. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk de standaard zone privé te gebruiken en een veilige zone enkel voor zakelijke communicatie. Het is in principe onmogelijk om data vanuit de veilige zone naar de standaard zone te kopiëren en vice versa. Er is echter één directory, met de naam SecureZoneEx, waarbij Ex ongetwijfeld staat voor Exchange, waarmee wel data uitgewisseld kan worden.
Verder kan per app worden ingesteld of die ook in de veilige zone beschikbaar moet zijn. Het is helaas niet mogelijk om direct vanuit stand-by naar een andere zone te schakelen. Hiervoor moet eerst worden ingelogd in de actieve zone, voordat er geschakeld kan worden. Dit had Huawei beter voor elkaar bij de overigens veel duurdere Mate 9 (review). Bij dat toestel kun je voor elke zone een eigen pincode en vingerafdruk instellen.
Wat we nu nog missen is de mogelijkheid om zo’n specifieke zone op afstand te kunnen wissen of vergrendelen. Verder is het ons niet helemaal duidelijk hoe goed de veilige zone is versleuteld op de Lenovo P2. Daarvan maakt het bedrijf geen melding.
Camera en accuduur
De camera van de Lenovo P2 beschikt zoals eerder vermeld over een sensor met een resolutie van 13 megapixels. We hebben een aantal testfoto’s gemaakt en de prestaties van deze camera zijn redelijk. Het is niet slecht, maar het is ook zeker niet uitstekend. We hebben hieronder enkele foto’s geplaatst, waarbij we ook meteen aantekenen dat het een grauwe winterdag was toen we de camera hebben getest. Ook als we dat in het achterhoofd houden, komen de kleuren er niet echt goed uit. Verder is het dynamisch bereik wat beperkt. Als je een liefhebber bent die graag foto’s maakt met zijn smartphone, is dit niet het toestel voor jou. Gebruik je het toestel echter zakelijk en schiet je af en toe eens een fotootje, dan kan het prima dienst doen.
Accuduur
Het belangrijkste onderdeel van de Lenovo P2 is natuurlijk de accuduur. We hebben dan ook onze gebruikelijke accutest gedaan en daar is een monsterscore uitgekomen. De P2 zet een nieuw record neer. Met dit toestel kun je bij alledaags gebruik drie dagen vooruit met een volle accu.
Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur
- 968 minutenLenovo P2
- 715 minutenSamsung Galaxy A5 (2017)
- 706 minutenSamsung Galaxy A3 (2016)
- 649 minutenSamsung Galaxy A3 (2017)
- 645 minutenSamsung Galaxy A5 (2016)
- 634 minutenSamsung Galaxy S7 (Edge)
- 614 minutenNokia 8
- 600 minutenHuawei Mate 9
- 587 minutenSony Xperia X
- 586 minutenSamsung Galaxy Xcover 4
- 580 minutenSony Xperia XZ
- 566 minutenHuawei P10
- 563 minutenMotorola Moto X Play
- 546 minutenSamsung Galaxy S6 Edge+
- 540 minutenSamsung Galaxy S8
- 524 minutenSony Xperia Z5 Compact
- 518 minutenMotorola Moto G (2015)
- 506 minutenHTC 10
- 495 minutenSamsung Galaxy S6 (Edge)
- 494 minutenGoogle Nexus 6P
- 486 minutenHonor 7
- 480 minutenHuawei P9
- 455 minutenLG G5
- 443 minutenHonor 8
- 438 minutenSamsung Galaxy A5
- 435 minutenGoogle Nexus 5X
- 427 minutenSony Xperia Z3
- 424 minutenLG G6
- 422 minutenSamsung Galaxy A3
- 420 minutenSony Xperia Z3+
- 411 minutenSony Xperia Z5
- 406 minutenHuawei P8
- 405 minutenLG G4
- 368 minutenGoogle Nexus 6
- 352 minutenSamsung Galaxy S5
- 347 minutenSamsung Galaxy Note 4
- 331 minutenLG G3
- 330 minutenHTC One M9
- 283 minutenKodak Ektra
Benchmarks (systeem)
Natuurlijk doen we ook onze gebruikelijke systeemtesten om te kijken hoe goed een toestel presteert. Zoals we al eerder in deze review hebben geschreven, beschikt dit toestel over een midrange-chip, die gecombineerd met een prijskaartje van 299 euro een goede prijs/kwaliteit verhouding op zou moeten leveren.
Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work performance
- 8000 OnePlus 5T
- 7884 Huawei Mate 9
- 7736 Huawei P10
- 7275 Huawei P9
- 6909 Honor 8
- 6625 Lenovo P2
- 6439 Sony Xperia XZ
- 6268 Samsung Galaxy S8
- 6227 LG G6
- 6156 HTC 10
- 6107 LG G5
- 5910 Samsung Galaxy S7 (Edge)
- 5506 Samsung Galaxy S6 Edge+
- 5337 Sony Xperia Z5 Compact
- 5254 Sony Xperia Z5
- 5239 Sony Xperia X
- 5176 Kodak Ektra
- 5129 Samsung Galaxy A3 (2017)
- 5115 Samsung Galaxy S6 (Edge)
- 4884 Samsung Galaxy A5 (2017)
- 4724 Samsung Galaxy Xcover 4
- 4721 LG G4
- 4711 Google Nexus 6P
- 4638 Huawei P8
- 4556 Honor 7
- 4448 Google Nexus 5X
- 4282 Google Nexus 6
- 4202 Motorola Moto X Play
- 4184 Samsung Galaxy A3 (2016)
- 4132 Samsung Galaxy A5 (2016)
- 4011 Sony Xperia Z3+
- 3991 Motorola Moto G (2015)
- 3955 HTC One M9
- 3926 Samsung Galaxy Note 4
- 3769 Sony Xperia Z3
- 3731 Samsung Galaxy S5
- 3342 LG G3
- 3188 Samsung Galaxy A5
- 3032 Samsung Galaxy A3
- 2941 Ulefone Gemini
In de PCMark Work-benchmark komt de Lenovo P2 verrassend goed uit de test. Het toestel beschikt over verschillende componenten die gezamenlijk in deze benchmark een goede prestatie weten neer te zetten. De schermresolutie is niet te hoog en de opslag is lekker snel. Toch is deze score wat verrassend en niet helemaal te verklaren.
Benchmark: Crossplatform: Geekbench 3 – Multicore
- 10106 iPhone X
- 6437 Huawei P9
- 6246 Samsung Galaxy S7 (Edge)
- 5952 Huawei Mate 9
- 5899 Apple iPhone 7 & iPhone 7 Plus
- 5405 LG G5
- 5378 Honor 8
- 5252 Samsung Galaxy S6 (Edge)
- 5106 HTC 10
- 4885 Google Nexus 6P
- 4708 Sony Xperia Z5 Compact
- 4482 Apple iPhone 6S
- 4409 Apple iPhone SE
- 4193 Sony Xperia Z5
- 3971 Samsung Galaxy A5 (2017)
- 3814 Samsung Galaxy A5 (2016)
- 3804 Sony Xperia X
- 3651 HTC One M9
- 3569 Google Nexus 5X
- 3542 Huawei P8
- 3475 LG G4
- 3392 Samsung Galaxy A3 (2017)
- 3378 Sony Xperia XZ
- 3273 Samsung Galaxy Note 4
- 3263 Sony Xperia Z3+
- 3254 Google Nexus 6
- 3153 Samsung Galaxy Alpha
- 3089 Honor 6
- 3045 Motorola Moto X (2014)
- 2972 Lenovo P2
- 2782 Sony Xperia Z3 Compact
- 2710 Sony Xperia Z3
- 2684 Motorola Moto X Play
- 2192 Samsung Galaxy A3 (2016)
- 1429 Samsung Galaxy A5
- 1424 Samsung Galaxy A3
- 1193 Honor 3C
- 1167 LG G3 S
- 1154 Samsung Galaxy S5 mini
In GeekBench wordt meer gekeken naar de absolute rekenkracht van de processor en daarin is wel te zien dat deze chip niet razendsnel is. Dit is meer in lijn met onze verwachtingen. De prestaties van dit toestel zijn over het algemeen gewoon prima, maar het is echt geen prestatiebeest, wat de PCMark-benchmark wel lijkt te beweren.
Benchmarks (games)
Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Sling Shot
- 4828 OnePlus 5T
- 3977 Apple iPhone 8 Plus
- 3969 Samsung Galaxy S8
- 3691 Apple iPhone 7 & iPhone 7 Plus
- 3010 LG G6
- 2519 Huawei Mate 9
- 2356 Sony Xperia XZ
- 2341 Huawei P10
- 2310 LG G5
- 2231 HTC 10
- 1921 Samsung Galaxy S7 (Edge)
- 1377 Sony Xperia X
- 1234 Kodak Ektra
- 1139 Samsung Galaxy A5 (2017)
- 1034 Apple iPhone 6
- 950 Honor 8
- 901 Samsung Galaxy A3 (2017)
- 846 Huawei P9
- 838 Lenovo P2
- 336 Samsung Galaxy A5 (2016)
- 281 Samsung Galaxy A3 (2016)
- 190 Samsung Galaxy Xcover 4
Als we naar de grafische prestaties kijken dan kunnen we maar één ding concluderen. De Lenovo P2 is niet gemaakt om op te gamen. Grafisch beschikt dit toestel niet over een krachtige GPU. Voor het browsen op internet en het lezen van e-mails is dit toestel meer dan geschikt, maar echt flinke spelletjes spelen raden we niet aan. De Lenovo P2 bewijst op dit vlak echt een zakelijk toestel te zijn, prima voor basale taken maar niet voor intensieve.
Benchmark: GFXBench 3.1 Car Chase (onscreen) – desc – 547 – ACTIEF
- 22 fpsSamsung Galaxy S8
- 20 fpsSony Xperia XZ
- 16 fpsHuawei Mate 9
- 10 fpsLG G5
- 9.9 fpsHTC 10
- 7.9 fpsSamsung Galaxy S7 (Edge)
- 7.1 fpsHuawei P9
- 7 fpsGoogle Nexus 5X
- 6.9 fpsHonor 8
- 6.4 fpsGoogle Nexus 6P
- 6 fpsKodak Ektra
- 5.9 fpsSony Xperia X
- 5,3 fpsSamsung Galaxy A5 (2017)
- 3.7 fpsLenovo P2
- 3,9 fpsSamsung Galaxy A3 (2017)
Conclusie
Voor zakelijke gebruikers die veel onderweg zijn is dit echt het perfecte toestel. Zeker als je altijd in de weer bent met je oplader, omdat de accu anders de middag vaak niet eens haalt. Met een accu van 5100 mAh haalt een normale gebruiker rustig de drie dagen, maar een intensieve gebruiker komt er gewoon de dag mee door en hoeft zich niet langer druk te maken of hij nog wel voldoende accucapaciteit heeft.
De Lenovo P2 is zeker geen flagship-device met uitmuntende prestaties en de laatste innovaties. Dat straalt het toestel qua ontwerp overigens ook niet uit. Ondanks dat het geen vlaggenschip is, beschikt het wel over features die je vandaag de dag mag verwachten. Er is een NFC-chip aanwezig en biometrische beveiliging middels een vingerafdrukscanner. Ook kan je een beveiligde omgeving aanmaken die los draait van de standaard Android-omgeving en waarvan de data versleuteld wordt opgeslagen. Helaas is dit nog geen uitgebreide enteprise mobility-oplossing met extern beheer en controle, zoals Samsung Knox.
Als we kijken naar de prestaties van het toestel dan zien we dat het een echt midrange-model is. De prestaties zijn over het algemeen prima, hetzelfde kan gezegd worden van de camera. Voor een bedrag van 299 euro is dit een prima toestel. Dit gekoppeld aan de sublieme accuduur levert de Lenovo P2 een bronze award op.
- Prijs/kwaliteit is prima;
- Extreme accuduur;
- Gaat nog even door als andere toestellen staken;
- Extreem zuinige energiemodus;
- Grafische prestaties;
- Camera;
- Geen enterprise mobility-oplossing;