2min

Tags in dit artikel

, ,

AMD heeft nieuwe plannen bekendgemaakt over haar nieuwe generatie processors en technieken die de samenwerking met en ontwerp van partners beter maken. Zo zal het bedrijf met een gaming platform komen en haar fabricageproces verbeteren.

Gaming platform
Als eerste het nieuwe gamingplatform van AMD. Het bedrijf heeft plannen voor een dergelijk platform, dat momenteel schuilgaat onder de naam 4×4. Zoals de naam al doet vermoeden is het platform voorzien van een vier-core multi-socket processor. Deze processor is voorzien van AMD’s Direct Connect architectuur. Wanneer AMD volgend jaar haar quad-core processors introduceert kan het systeem ook opgewaardeerd worden tot een configuratie met acht processor cores.

Nieuwe architectuur
Het bedrijf maakte naast het gamingplatform ook meer bekend over haar nieuwe architectuur voor server- en desktopprocessors, alsmede een nieuw chipontwerp voor notebooks. De nieuwe architectuur, die in 2007 op de markt komt, zal volgens AMD meer prestaties per Watt leveren.
Voor de servers, workstations en high-end desktops komt AMD met quad-core processors, terwijl er voor de standaard desktops nieuwe dual-core modellen gaan komen. Al deze chips worden geproduceerd op een 65nm proces.

Voordeel van de nieuwe chips is dat bijvoorbeeld de frequentie per core kan worden ingesteld of af te stemmen op het verbruik van bepaalde applicaties. Hierdoor kan er flink op de stroomrekening bespaard worden. Het bedrijf liet verder weten de prestaties-per-Watt van de Opteron processors in 2007 met 60 procent te kunnen verbeteren, gevolgd door een verbetering van 150 procent in 2008.