2min

Tags in dit artikel

, , ,

Fabrikanten van chipsets voor draadloze netwerken – kortweg WiFi – kunnen zich in de handen wrijven. De afzet is vorig jaar, ondanks de kwakkelende wereldeconomie en de vrees voor terrorisme, meer dan verdubbeld tot ruim 20 miljoen stuks. Dat meldt marktonderzoeker In-Stat/MDR. Het overgrote deel van de verkochte chips was gebaseerd op de IEEE 802.11b-standaard voor snelheden tot 10 megabit per seconde. Daarnaast wint de snellere 802.11a-techniek (54 mehabit per seconde) voor de 5 GHz-band aan populariteit. Ook zijn vorig jaar de eerste producten op de markt verschenen voor 802.11g, met dezelfde snelheidsvoordelen als de ‘a’-variant maar net als ‘b’ werkend in de 2,4 GHz-band.

Analist Allen Nogee omschrijft 2002 als een ‘overgangsjaar’. Volgens hem hebben Wireless Local area networks (WLans) zich vorig jaar vanuit een niche-positie ontpopt tot massaproduct. Veel fabrikanten van de benodigde chipsets hebben allianties en samenwerkingsverbanden voor de lange termijn gesloten met het oog op de zich snel ontwikkelende markt.

De onderzoekers hebben geen aanwijzingen dat de groei van de WLan-markt dit jaar zal vertragen. De prijzen blijven rap dalen en het aantal mogelijke toepassingen groeit met de dag. Daarom waagt In-Stat/MDR zich aan de voorspelling dat de afzet in 2003 op 33 miljoen chipsets zal uitkomen om vervolgens door te groeien tot meer dan 94 miljoen in 2007. Eind volgend jaar zal in 70 procent van de nieuw verkochte schootcomputers een WLan-voorziening zijn geïntegreerd. Naast laptops zijn mobiele telefoons volgens het onderzoek een veelbelovend toepassingsgebied voor WLan-technieken met het oog op ‘voice over IP’, oftewel spraakverkeer via internet.