Oracle heeft vandaag de nieuwste generatie van Exadata-processors onthuld. Het belooft met X10M grote prestatieverbeteringen te leveren met AMD’s 4e generatie EPYC-chips, die de Intel Xeons van de X9M aflossen.
Onder de streep heeft Oracle de transactie-throughput met een factor drie zien verbeteren. Daarnaast zijn de analytic query-prestaties 3,6 keer beter dan voorheen. In de echte wereld betekent dit voor klanten dat men snellere diensten kan leveren. Zo gebruiken verschillende financiële instellingen Exadata-processoren voor het verwerken van transacties. Daarnaast is analytic query belangrijk om vanuit een of meerdere databronnen een resultaat te krijgen, om bijvoorbeeld internationale sales-gegevens te kunnen beoordelen.
Minder ruimte, minder geld
Door de inclusie van de Zen 4-gebaseerde EPYC-chip kan Oracle 96 cores in een enkele socket benutten. Daarnaast heeft de bijbehorende opslag-server 22 procent meer capaciteit dan voorheen. De all-flash opslag is 2,4 keer vergroot. Daarnaast hebben database-servers nu 50 procent meer geheugen beschikbaar, waardoor meer databases op één systeem kunnen draaien. Het platform ondersteunt tot wel 3 TB aan DDR5-geheugen. Het aantal network interface cards dat Oracle ondersteunt, is van drie naar vijf gegaan.
Dit alles betekent dat er minder ruimte nodig is om Exadata X10M te huisvesten dan bij X9M. Ook is het prijsmodel gericht op de consumptie, dus klanten profiteren van de efficiëntieverhoging.
Oracle-gericht
Het platform is op alle fronten geoptimaliseerd voor Oracle-database workloads, stelt Ashish Ray, VP of product management van Exadata, Oracle Autonomous Database, database cloud en high-availability computing.
Waar Ray de snelheidsverbeteringen nog wat preciezer omschrijft, stipt hij een netwerkkaart aan met de naam Remote Direct Memory Access Over Converged Internet. “Wanneer database-servers storage-servers moeten aanspreken, doen ze dat alsof het memory mapped is naar input/output. Dit gaat niet volgens de standaard TCP/IP-verbinding of door een CPU interrupt of context switch te gaan. De latency kan microseconden betreffen.”
Wat betreft de keuze die klanten hebben, kan men kiezen voor onafhankelijke aantallen van storage- en database-servers. Ray geeft aan dat gebruikers dus iets kunnen kiezen op basis van hun specifieke workloads, dus meer storage voor I/O-intensieve taken en meer database-servers als het compute-intensief is.
Beschikbaarheid
Oracle is zowel on-prem met Exadata Cloud@Customer als in de cloud beschikbaar via Oracle Cloud Infrastructure. Het gaat in beide gevallen om dezelfde hardware en wordt op dezelfde manier aangestuurd.
De cloud-plannen van Oracle zijn hoe dan ook steeds verder uitgebreid. Zo gaat het met EU Sovereign Cloud een oplossing bieden die de GDPR-vereisten op ons continent tegemoet komt. Daarnaast spraken we onlangs met Richard Smith, vice president technology EMEA bij Oracle, over de strategie die het bedrijf erop nahoudt wat generatieve AI betreft.
Tip: Oracle’s strategie voor generative AI draait om infrastructuur en apps