Qualcomms overname van NXP lijkt doorgang te vinden bij EU en Japanse overheid

Qualcomms overname van NXP lijkt doorgang te vinden bij EU en Japanse overheid

De afgelopen tijden horen we vooral veel negatiefs rond de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm. Vandaag is er voor de verandering wat goed nieuws. De Japanse mededingingsautoriteit lijkt goedkeuring te geven voor de overname van het Nederlandse NXP. Verder zou ook de Europese Unie eind dit jaar akkoord gaan, mits Qualcomm kleine wijzigingen doorbrengt in de concessies die het biedt.

Dat meldt persbureau Reuters vandaag op basis van bericht van verschillende bronnen. Het schijnt dat de Japan Fair Trade Commission (JFTC) “binnenkort de overname van NXP door Qualcomm” goedkeurt. “Verwacht wordt dat de Europese Commissie snel volgt.” Beide instanties werd gevraagd om een reactie, maar weigerden die te geven. Om welke wijzigingen de EU zou vragen is ook niet zeker.

De deal

Eind oktober bood Qualcomm maar liefst 43 miljard euro voor de overname van het Nederlandse NXP. In een poging mededingingsautoriteiten tegemoet te komen, bood het enkele concessies. Zo neemt Qualcomm een aantal van de patenten van NXP niet over en zal het geen rechtszaken lanceren tegen derde partijen die NFC-patenten van NXP gebruiken tenzij die dienen voor defensieve doelen.

Ook heeft Qualcomm de toezegging gedaan dat andere bedrijven gebruik mogen maken van de producten van NXP. Dat bedrijf is een van de uitvinders van de NFC-chips, die het mogelijk maakt om mobiele telefoons te gebruiken om draadloos te betalen voor producten en diensten en om gegevens makkelijk over te zetten.

Overnamepoging Broadcom

Voor het bestuur van Qualcomm zal deze eventuele beslissing op een gelegen moment komen. Broadcom deed eerder deze maand een overnamebod van 130 miljard dollar voor Qualcomm én NXP. Dat bod werd door Qualcomm afgewezen omdat het te laag zou zijn en omdat het bedrijf vindt dat het prima zelf verder kan. Dat moet het bestuur, om een eventuele vijandige overname te voorkomen, wel aan zijn aandeelhouders bewijzen. Als de overname van NXP slaagt, is dat een flinke steun in de rug.

Mocht Broadcom alsnog een overname proberen te realiseren, dan heeft dat de potentie voor een flinke schokgolf op de mobiele markt te zorgen. Een combinatie van Broadcom, NXP en Qualcomm zou controle hebben over modems, wifi, gps en NFC-chips en daarmee een zeer sterke marktpositie hebben. Dat is zorgwekkend voor bedrijven die mobiele telefoons maken.