2min

Tags in dit artikel

, , ,

Gisteren maakte Google bekend dat het niet langer mee wil werken aan het censureren van zoekresultaten in zijn zoekmachine en desnoods China zal verlaten. De Chinese overheid laat aan BBC weten, dat internetbedrijven in China welkom zijn, als ze zich maar aan de wet houden.

De toon lijkt hiermee gezet, dat China niet bereid is om ook maar enigszins water bij de wijn te doen. Volgens woordvoerdster Jian Yu van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is het internet ‘open’ in China. Ook zei ze dat de regering de ontwikkeling van internet aanmoedigt. De verklaring van mevrouw Jian Yu is de eerste reactie van de Chinese overheid op het voornemen van Google om de zoekresultaten van zijn lokale zoekmachine niet langer te censureren.

Google maakte deze opmerkelijke stap begin deze week op zijn officiële weblog bekend. Volgens het bedrijf voeren Chinese hackers regelmatig aanvallen uit op de servers van de zoekgigant. Een recente serie aanvallen zou gericht zijn op op de accounts van Chinese mensenrechtenactivisten bij Googles maildienst Gmail, de druppel die de emmer deed overlopen.

Volgens Google is de maat nu vol. "De beslissing om de aanwezigheid in China te heroverwegen was een ongelooflijk moeilijke", aldus Google, "en we weten dat dit mogelijk verstrekkende gevolgen kan hebben." Google zei in zijn verklaring bereid te zijn om met de Chinese autoriteiten om tafel te gaan zitten, maar gaf ook aan dat deze beslissing mogelijk betekent dat Google zijn deuren moet sluiten in de Volksrepubliek.

Om zijn beslissing kracht bij te zetten zijn sinds kort beelden van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 op Google.cn te vinden. Eerder waren deze beelden, na medewerking met de Chinese autoriteiten, nog gecensureerd. Google heeft het idee dat ze op deze manier echt iets aan de vrijheid op internet voor Chinese burgers kan bijdragen.

Google is met een marktaandeel van 43 procent eind 2009 fors ingelopen op de lokale concurrent Baidu, die met 56 procent nog altijd marktleider is en zich netjes aan Pekings censuurwetgeving houdt. Dit blijkt uit de laatste gegevens van StatCounter dat over de periode tussen juli en december 2009 verwijzingen naar zoekmachines heeft geanalyseerd.

"Google heeft sinds juli indrukwekkende sprongen gemaakt in China, toen het een marktaandeel van dertig procent tegenover Baidus 68 procent had", zei StatCounters CEO Aodhan Cullen. "Onze analyse suggereert dat gezien Googles recente sterke groei, marktaandeel geen reden voor Google geweest is om China te verlaten."

De ‘moeilijke’ beslissing van Google lijkt een verstandig besluit te zijn nu de zoekgigant zijn eigen smartphone, de Nexus One, heeft gelanceerd. Volgens veel internetjournalisten zal Google zich nu meer dan ooit moeten profileren als een eerlijk en bovenal betrouwbaar bedrijf om voet aan de grond te kunnen krijgen op de smartphonemarkt. Dit besluit wordt door velen gezien als een eerste stap.