Net als andere techspelers heeft AMD de opkomst van ‘connected devices’, automation en AI zien verschijnen. Men bombardeert deze drie ontwikkelingen tot ‘industriële mega-trends’. Ze vereisen allemaal meer rekenkracht die snel aanspreekbaar moet zijn. Daarom lanceert het bedrijf de Ryzen Embedded 7000-serie, dat de Zen 4-architectuur nu ook naar de industriële werkvloer brengt.
Allerlei industriespelers, van een autofabrikant tot een t-shirtdrukker, kunnen processen optimaliseren door de data hiervan te analyseren. Men doet dit het liefst real-time en het liefst zo goedkoop mogelijk, bijvoorbeeld om downtime te voorkomen door preventief onderhoud. Volgens AMD vereisen toepassingen als deze meer edge-compute dan voorheen, met de Ryzen Embedded 7000-chips als schaalbare oplossing.
Zeven jaar productie
AMD heeft al sinds 2022 gebruikgemaakt van Zen 4 en de Ryzen 7000-serie, zowel in serverchips als voor consumenten. Nu is het de beurt aan de embedded-markt, dat veelal met langere tijdcycli werkt. AMD belooft op voorhand dat de nieuwe 7000-chips zeven jaar lang gebouwd zullen worden, zodat vervanging lang beschikbaar blijft.
Wie de specificaties van de nieuwe embedded-chips bekijkt, ziet al gauw veel overeenkomsten met hoogwaardige consumenten-CPU’s. De Ryzen 9 7945 komt zelfs met 12 cores en 24 threads, die de capaciteiten van veel workstations zal overschrijden. Hieronder een overzicht van het nieuwe embedded-aanbod.
Toepassingen
Zoals gezegd hoopt AMD de ‘industriële mega-trends’ tegemoet te komen met het nieuwe aanbod. Duidelijk is dat de chips in kwestie daar voor veel toepassingen toereikend in zullen zijn. Immers in Zen 4 inmiddels een bewezen efficiënte en krachtige architectuur, dat goed aansluit bij de uiterste wensen van de industriesector. Het bedrijf benoemt zelf robotica, machine vision en automation als hardware-intensieve taken waar dergelijke chips goed mee uit de voeten kunnen. Met een RDNA-iGPU kiest AMD eveneens voor een gegarandeerde display-output zodat metingen ook ter plekke visueel beschikbaar kunnen zijn. Er is ondersteuning voor zowel Windows Server als Ubuntu, naast Windows 10 en 11.
“Industriële applicatie-use cases zijn continu complexer en verfijnder aan het worden, waardoor meer processing-capaciteiten nodig zijn,” aldus SVP & GM van de Embedded Processors Group bij AMD Rajneesh Gaur. “Met de integratie van belangrijke prestatiekenmerken en een ontwerp voor opschaling, is de Ryzen Embedded 7000-serie ideaal voor een breed scala aan applicaties, van geavanceerde robotica en instrumentatie-ontwerp tot power control, videosurveillance en meer.”
AMD werkt samen met onder meer Advantech, ASRock en DFI om moederborden te produceren, gebaseerd op al eerder geïntroduceerde chipsets. Tijdens het SPS-evenement te Neurenberg zijn de chips deze week alvast te zien bij de AMD-stand, terwijl productie momenteel onderweg is.
Lees ook: AMD vestigt hoop op AI-chip die volgend jaar 2 miljard moet opleveren