2 min Devices

Chinese chips zijn steeds beter: geavanceerde processor in Huawei Mate 60 Pro

Chinese chips zijn steeds beter: geavanceerde processor in Huawei Mate 60 Pro

Een geavanceerde chip in de nieuwe Huawei Mate 60 Pro belooft veel goeds voor China. Het binnenlandse SMIC heeft de Kirin 9000s-processor gebakken op 7 nanometer (nm), een teken dat het land ondanks westerse sancties de eigen chipindustrie aan het verstevigen is.

TechInsights ontdekte de chip toen het de smartphone in opdracht van Bloomberg uit elkaar haalde. De Kirin 9000s is afkomstig van SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), de grootste Chinese chipmaker. Het ontwerp borduurt voort op een eerdere chipset van 7 nm uit medio 2022 die slechts in kleine hoeveelheden geproduceerd kon worden voor Bitcoin-miners. Sindsdien is de ‘yield rate’ klaarblijkelijk hoog genoeg geworden om processoren op schaal te kunnen leveren.

Het is een doorbraak in de Chinese chipplannen, die al een aantal jaar door westerse sancties worden gestremd. Zo mag ASML nog tot 1 januari 2024 DUV-chipfabricagemachines leveren, terwijl andere apparatuur al langere tijd van een exportverbod is voorzien. Ondanks die inperkingen heeft SMIC het dus klaargespeeld om 7 nm te bereiken. Dit terwijl Bloomberg aanstipt dat de Amerikanen juist hebben geprobeerd om de Chinezen op 14 nm te houden, een technologie die inmiddels acht jaar oud is. 7 nm is drie jaar nieuwer: de eerste massageproduceerde chip met dat formaat was de A12-processor in de iPhone XS en XR uit 2018.

Tip: ASML mag nog tot begin 2024 DUV-machines aan China leveren

Inhaalslag

Zo blijkt dat China bezig is met een forse inhaalslag tegenover de westerse concurrentie. Volgens TechInsights’ Vice Chair Dan Hutcheson is de Kirin 900s een “behoorlijk belangrijk statement” voor het land. Het lijkt erop dat Beijing zich in ieder geval niet lang tegen zal laten houden door exportrestricties, hoewel het zeker tijd zal kosten om echt op gelijk niveau te komen met partijen als TSMC, Intel en Samsung.

Nu is niet elk proces met hetzelfde aantal nanometers hetzelfde: voorheen verwees het getal naar de ‘gate length’, oftewel het formaat van de transistor-gate. Sinds 1997 is dit referentiepunt echter niet meer algemeen geldend, waardoor de processen van bijvoorbeeld Intel, TSMC, Samsung en SMIC niet een-op-een vergelijkbaar zijn. Wel is de algemene regel dat een kleiner productieproces voor meer efficiëntie zorgt en daarmee dus meer theoretisch vermogen voor hetzelfde formaat chip.

Lees ook: China pompt 30 miljard in Huawei, dat heimelijk uitgroeit tot chipreus