2min

Tags in dit artikel

, ,

Het is veelal beweerd, dat gamen slecht is voor de jeugd. Vooral schietspellen, zouden veel agressiviteit opwekken. Maar professor Talmadge Wright van de Lovola Universiteit Chicago in de Verenigde Staten, beweert iets heel anders. Hij vindt dat multiplayer-shooters wel degelijk een positieve bijdrage leveren aan het leven van de gamer. Dat meldt het Engelse BBC News. De professor bestudeerde samen met collega’s, de invloed van agressief overkomende games op de gamers. Talmadge Wright en zijn collega’s hebben fanatieke gamers van online Counter Strike onderzocht. Uit dit onderzoek kwam het volgende verassende resultaat naar voren, namelijk dat het online spelen een positieve werking heeft op het sociale leven van de speler.

Hoewel de professor ontdekte dat schelden en seksistisch en homofobisch taalgebruik vooral onder tieners de boventoon voert tijdens het gamen, geeft hij aan dat het fout is om aan te nemen dat gamers daarmee daadwerkelijk haatdragende gevoelens uitdragen.

Volgens de professor is het juist de vriendschappelijke sfeer, waardoor dit taalgebruik gestimuleerd word. Dit komt volgens hem, doordat mensen tegenover vrienden nu eenmaal sneller geneigd zijn grof taalgebruik te gebruiken. Hij onderstreept dat humor de meest gebezigde emotie in de communicatie onder de gamers is.

Bij de online shooter Counter Strike speelt het teamverband, vriendschap en het vertrouwen in je team, een grote rol, dit zorgt voor sterke groepsbanden en vriendschappen, aldus Talmadge Wright. Veel negatieve visies naar gamers toe, worden vooral veroorzaakt door een cultureel motief, veel mensen beschouwen games als hersenloos tijdverdrijf, maar uit Talmadge onderziek, blijkt deze visie incorrect.