Slechts kort nadat DeepSeek de wereld overviel met zijn goedkope alternatief voor OpenAI’s ChatGPT, zorgt een andere Chinese startup voor opschudding met de lancering van wat wordt gepresenteerd als een van de meest geavanceerde autonome AI-systemen tot nu toe.
Dit systeem heet Manus AI en wordt volgens SiliconAngle geprezen als een geavanceerde AI die gedachten en acties overbrugt. Dit door niet alleen informatie te verwerken, maar ook zelfstandig volledige resultaten te leveren voor zijn gebruikers. Het bedrijf Monica ontwikkelde Manus AI. De lancering was op 6 maart en kreeg wereldwijd al veel aandacht. Volgens de makers overtreft het OpenAI’s DeepResearch-model op de GAIA-benchmark.
Zelfstandig beslissen
Waar AI-chatbots zoals ChatGPT, Grok en Gemini menselijke input nodig hebben om taken uit te voeren, kan Manus volgens zijn ontwikkelaars zelfstandig beslissingen nemen en verschillende taken voltooien zonder voortdurende instructies van de gebruiker.
Als een gebruiker bijvoorbeeld vraagt een appartement voor hem of haar te vinden, dan doorzoekt Manus niet alleen vastgoedadvertenties, maar ook factoren zoals misdaadcijfers, weersomstandigheden en reistijden om een gerichter advies te geven.
Manus werkt niet met één specifiek AI-model, maar met meerdere sub-agents die gespecialiseerd zijn in verschillende gebieden. Dit stelt het systeem in staat om complexe, meerstapsprocessen moeiteloos uit te voeren. Bovendien werkt Manus asynchroon. Dit betekent dat het taken op de achtergrond uitvoert en de gebruiker pas waarschuwt wanneer het resultaat gereed is.
Angst voor te zelfstandige AI-systemen
De media staan vol met berichten over hoe Manus een revolutie teweegbrengt en een stap betekent richting volledig zelfstandige AI-systemen die zonder menselijke begeleiding kunnen opereren. Dit opent spannende mogelijkheden, maar wakkert ook de angst aan dat AI menselijke werknemers zou kunnen vervangen en mogelijk te veel verantwoordelijkheid op zich neemt.
In een lovend rapport stelt Forbes dat Manus belooft alles te veranderen door het idee omver te werpen dat de VS de onbetwiste leider is in AI-ontwikkeling. Volgens het artikel bewijst Manus dat China niet alleen de VS heeft bijgehaald, maar mogelijk zelfs voorbijgestreefd in de race naar volledig autonome AI-systemen.
Er is geen twijfel over mogelijk dat Manus interessante toepassingen in de echte wereld heeft. Zo kan Manus zelfstandig cv’s analyseren, arbeidsmarkttrends vergelijken en de meest geschikte kandidaten uit een pool van sollicitanten selecteren, inclusief een gedetailleerd rapport over elk van hen.
Websites snel ontwerpen en lanceren
Daarnaast kan men Manus volgens zijn ontwikkelaars ook inzetten voor softwareontwikkeling. Het systeem kan in korte tijd een website vanaf nul genereren en, zodra het ontwerp is afgerond, deze direct online plaatsen en eventuele technische problemen met hosting en andere zaken oplossen.
Dergelijke mogelijkheden suggereren dat Manus een reële bedreiging kan vormen voor menselijke werknemers, aangezien het niet alleen taken efficiënter maakt, maar daadwerkelijk sommige functies kan vervangen. Dit roept ethische en regelgevende vragen op.
Een belangrijk punt van zorg is bijvoorbeeld: als een autonoom AI-systeem een kostbare fout maakt waardoor een bedrijf miljoenen verliest, wie is daar dan verantwoordelijk voor? Op dit moment lijken toezichthouders nog niet goed voorbereid op de komst van volledig zelfstandige AI-agenten.
Manus beschikbaar voor kleine groep gebruikers
Tegelijkertijd is het mogelijk dat Manus de hoge verwachtingen niet helemaal waarmaakt. Voorlopig is de AI-agent alleen beschikbaar voor een selecte groep bètatesters en is toegang alleen op uitnodiging mogelijk.
De makers van Manus zeggen dat ze nog steeds bezig zijn met het opschalen van het systeem en het oplossen van problemen die door gebruikers worden gemeld. Maar volgens verschillende rapporten hebben ze daar nog hun handen vol aan. Gebruikers melden onder andere foutmeldingen, eindeloze loops, feitelijke onnauwkeurigheden en een gebrek aan bronvermelding.
Kyle Wiggers van TechCrunch, die al vroeg toegang had, rapporteerde daarnaast dat Manus moeite had met ogenschijnlijk eenvoudige taken zoals een broodje bestellen, een hotelkamer boeken of een op Naruto geïnspireerd vechtspel ontwikkelen.
Toch zijn anderen juist diep onder de indruk van Manus. Het is onmiskenbaar dat de AI-agent het internet dit weekend heeft veroverd, met talloze verbaasde reacties van gebruikers.
Of de ontwikkelaars de eerste kinderziektes kunnen verhelpen, valt nog te bezien. Maar hoe dan ook zet de komst van Manus de dominantie van de grote techbedrijven uit Silicon Valley verder onder druk in de race om AI te beheersen.