De populaire browser Firefox belooft tot september 2024 ondersteuning te bieden aan Windows 7, 8 en 8.1. Eigenaar Mozilla biedt daarmee al een meer langdurige support-tijdlijn dan de concurrentie en Microsoft zelf.
De houdbaarheid van deze besturingssystemen was vanuit Microsoft in ieder geval al in januari van dit jaar over de datum. Daarop besloten ook Edge en Chrome te stoppen met het ondersteunen van deze platforms op security-basis. Deze zijn van cruciaal belang voor veilig browsen, omdat ze eventuele kwetsbaarheden dichten.
Bekende exploits
De voornaamste reden voor het einde van de ondersteuning die Mozilla zelf aangeeft, is het voorafgaande besluit van Microsoft om te stoppen met support. Daardoor blijven er bekende exploits ontstaan.
Het is het volgende teken dat Windows 7, 8 en 8.1 toch echt op uitsterven zijn. Eerstgenoemde werd in 2009 op de markt gebracht en was voor veel gebruikers de versie die Windows XP verving (in plaats van het veel bekritiseerde Vista uit 2007). Windows 8 werd in 2012 uitgebracht en beloofde een eind te maken aan de welbekende interface met de taakbalk onderaan, een Start-menu en andere tradities binnen het ecosysteem. Echter was 8.1 een jaar later al een reactie op de felle kritiek die deze actie teweegbracht.
De actie van Firefox is niet verrassend, net als de iets langere duur van ondersteuning ten opzichte van de concurrentie. Toen het vaarwel zei tegen XP en Vista deed het dat qua security-updates eveneens net iets later dan Chrome en (destijds nog) Internet Explorer.