Sinds Max Verstappen in de Formule 1 rijdt, volgt half Nederland zijn verrichtingen op de voet. De vraag is alleen hoelang nog? Max heeft zijn contract tot 2020 verlengd dus daar ligt het niet aan, maar mogelijk moeten we gaan betalen om hem in actie te zien. Het Europese Hof heeft namelijk de fusie tussen UPC en Ziggo ongeldig verklaard vanwege de sportuitzendrechten. Een uitspraak met mogelijke gevolgen.
Wat is er precies aan de hand?
Recent is er een uitspraak geweest van het Europese Hof in een zaak die KPN heeft aangespannen tegen de fusie van UPC en Ziggo. KPN is van mening dat de Autoriteit Consument en Markt en de Europese Commissie niet goed alle belangen hebben afgewogen, vooral de sportuitzendrechten zijn niet goed beoordeeld.
Het Europese Hof heeft KPN nu in het gelijk gesteld en vindt ook dat er te weinig is gekeken naar de sportuitzendrechten. De Europese Commissie heeft ten tijde van de fusie wel geëist dat Film1 verkocht zou worden, omdat Ziggo anders te dominant zou zijn met filmzenders, aangezien het ook een deal met HBO heeft. Voor wat betreft het sportaanbod is men er vanuit gegaan dat Fox Sports voldoende competitief was.
Ziggo gebruikt sport als marketingmiddel
Alle klanten van Ziggo kunnen gratis naar het kanaal Ziggo Sport kijken, het kanaal waarop de Formule 1 wordt uitgezonden en waar je Max Verstappen op de voet kan volgen. Daarnaast kunnen klanten er ook verschillende Europese voetbalcompetities volgen. Ziggo gebruikt deze zender op dit moment vooral als marketingmiddel om nieuwe klanten te werven en het succes van Max Verstappen zal daar ongetwijfeld bij helpen. Ziggo heeft dus wel degelijk een groot voordeel ten opzichte van KPN op het gebied van sport. Al kan Ziggo stellen dat dit niet het geval is, het bedrijf ziet het totaal aantal klanten al jaren teruglopen. Ook na de fusie met Vodafone loopt het totaal aantal klanten nog seeds terug. Aan de andere kant wil dat natuurlijk niet zeggen dat Ziggo Sport er niet voor heeft gezorgd dat mensen klant zijn gebleven, of juist zijn geworden.
Hoe nu verder?
Het heeft uiteindelijk veel te lang geduurd, want twee jaar na de fusie is er nu een uitspraak en die is in het voordeel van KPN. Er hadden restricties op het sportaanbod gezet moeten worden door de Europese Commissie. Dat is niet gebeurd en nu moet er alsnog zoiets gaan gebeuren, want de fusie kan niet meer ongedaan worden gemaakt. Ziggo is inmiddels een joint venture aangegaan met Vodafone en gaat nu door het leven als VodafoneZiggo.
Ziggo is ongetwijfeld druk in gesprek met de Europese Commissie voor een oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden. Als het aan Ziggo ligt blijft het zijn sportkanaal gratis aanbieden aan zijn klanten, want het is een zeer goed marketingmiddel. Of dat mogelijk is, is nog maar de vraag. Ziggo heeft uiteindelijk gewoon een concurrentievoordeel met Ziggo Sport en de Formule 1. Het Hof is duidelijk in haar uitspraak, Ziggo moet restricties krijgen op zijn sportaanbod. Als dat voordeel niet wordt ingeperkt kan KPN eenvoudig bij de rechter opnieuw zijn gelijk halen en dan zal de rechter restricties gaan opleggen.
De meest eenvoudige oplossing is Ziggo Sport achter de decoder plaatsen en er geld voor vragen. Dan is er geen sprake meer van oneerlijke concurrentie, want dan is de dienst gelijk aan Fox Sports. Het alternatief kan zijn om Ziggo Sport gratis aan te bieden aan KPN of tegen een zeer gunstig tarief. Dat lijkt echter onwaarschijnlijk.
Voor de Formule 1 fans is het nog even afwachten, maar het ligt voor de hand dat er voor het nieuwe Formule 1 seizoen een beslissing genomen gaat worden. Dan moet duidelijk worden of Ziggo klanten opnieuw gratis Formule 1 kunnen kijken of dat ervoor betaald moet gaan worden. Voor de fans die niet willen betalen voor Formule 1 is er nog wel een alternatief, op de Engelse en Duitse kanalen zijn sommige races nog wel gratis te bekijken. Verder is het voor mensen die klant zijn bij zowel Vodafone als Ziggo op dit moment al mogelijk om een nog uitgebreider Ziggo Sport-pakket af te nemen. Dat zal dan mogelijk ook voor de Formule 1 gaan gelden.