Serverless werd ooit geïntroduceerd als een revolutie in applicatieontwikkeling. Niet langer hoefden ontwikkelaars zich bezig te houden met de onderliggende infrastructuur van hun applicatie. Ook konden veel gebruikte functionaliteiten serverless worden aangeboden als microservices. Inmiddels is serverless links en rechts ingehaald door nieuwe technologieën. Sommige analisten hebben het einde van serverless al ingeluid, andere zien nog een grote toekomst. In deze Techzine Talks nemen we je mee naar de zin en onzin van serverless.
Luister elke week door je te abonneren via: Spotify, Apple Podcasts of een andere dienst.
Serverless en de moderne micro-architectuur van applicatieontwikkeling gingen ooit hand in hand. Veel gebruikte functionaliteiten of diensten binnen een applicatie werden vaak als een serverlessfunctie beschikbaar gemaakt. Hierdoor kon een ontwikkelaar wanneer hij deze functionaliteit nodig had, deze eenvoudig en snel aanroepen via een API-call. De ontwikkelaar hoefde zich verder geen zorgen te maken over de onderliggende hardware, want die werd door de cloudprovider geleverd, specifiek voor deze functionaliteit. Hoe meer de functie werd gebruikt hoe meer hardware of instances de cloudprovider beschikbaar stelde om de functie uit te voeren. De klant betaalde simpelweg voor de hoeveelheid compute en bandbreedte die nodig was.
Inmiddels zijn we ongeveer tien jaar verder en is Kubernetes en het gebruik van containerplatformen geëxplodeerd. In veel development teams is daardoor ook wat discussie ontstaan over het gebruik van serverless versus kubernetes. Er zijn namelijk de nodige voor- en nadelen, waar we in deze podcast bij stil staan. Zodra je een serverless functionaliteit bijvoorbeeld enorm veel gebruikt en die ook wat zwaardere hardware nodig heeft, is Kubernetes al heel snel een stuk goedkoper.
De grote cloudproviders bieden alledrie serverless-functionaliteiten, kubernetes-platformen, maar ook een soort hybride vorm, waarbij je eenvoudig applicaties in containers kunt verpakken en op eventbasis uitvoeren. De keuzes zijn dus ook breder geworden. Tot slot zien we met de introductie van generatieve AI dat serverless ook weer wat populairder wordt als PaaS-oplossing voor inferencing. Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks.
Eerdere afleveringen van Techzine Talks:
- Hoe wil Apple de AI-race gaan winnen?
- Windows-chaos na CrowdStrike-update geeft stof tot nadenken
- European Accessibility Act: digitale toegankelijkheid voor iedereen in 2025?
- Het MKB is chronisch slecht beveiligd: hoe wordt deze sector cyberweerbaar?
- AI-pc heeft op termijn grote impact op organisaties
Techzine Talks seizoen 4
Inmiddels is het alweer het vierde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 de Enterprise IT-podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2024 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.
Steun ons!
We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.
Meedoen?
Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken we graag wat de mogelijkheden zijn.