8 min Devops

Pega zet GenAI overal in: integraties, ontwikkeling, adoptie

Pega zet GenAI overal in: integraties, ontwikkeling, adoptie

Pegasystems is naar eigen zeggen bezig met het mogelijk maken van de autonomous enterprise. GenAI speelt hierin een belangrijke rol. Het gaat hierbij dan niet alleen om het toevoegen van GenAI-functionaliteit aan eigen producten en diensten, maar ook om meer integraties aanbieden met de ‘buitenwereld’ en organisaties in staat te stellen om alles uit de software van Pega zelf te halen.

Tijdens PegaWorld iNspire, het jaarlijkse evenement van Pegasystems, is het vrij duidelijk dat GenAI een centrale rol speelt. Vrijwel al het nieuws dat het naar buiten brengt heeft ermee te maken. Dat is ook niet meer dan logisch. 2024 is een uitstekend jaar voor bedrijven die op een doordachte en pragmatische manier aan de slag willen gaan met GenAI, zoals Pega. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen iedereen vooral bezig leek te zijn met luchtkastelen bouwen.

Een bedrijf zoals Pega heeft in zo’n wereld helemaal niets te zoeken. Pega-CTO Don Schuerman geeft dit tijdens een sessie voorafgaand aan PegaWorld ook treffend aan: “We zijn geen AI-generalist die grote modellen bouwt, we richten ons op hoe we de transformatie van de business van onze klanten kunnen bewerkstelligen.” Dit alles met als doel om een autonomous enterprise mogelijk te kunnen maken. Op het gebied van GenAI heeft Pega deze week enkele zaken aangekondigd die hierbij moeten kunnen helpen. We zetten deze hieronder op een rijtje.

Modellen van AWS, Google Cloud en Anthropic beschikbaar via Pega GenAI

Niet ieder bedrijf wil of mag dezelfde LLM’s gebruiken. Bij het ontwikkelen van applicaties voor gebruik binnen die organisaties is het dan ook belangrijk om keuze te kunnen aanbieden. Dat wil Pega met de updates van vandaag aan Pega GenAI beter mogelijk maken. Het heeft connectors gebouwd waarmee het Pega GenAI kan koppelen aan een hele reeks externe GenAI-modellen. Het wordt mogelijk om modellen vanuit AWS, Google Cloud en Anthropic toe te voegen aan applicaties. Dit in aanvulling op OpenAI op Azure, dat al beschikbaar was.

De integratie met Amazon Bedrock, een volledig beheerde dienst waar inmiddels een kleine dertig LLM’s in beschikbaar zijn (waaronder Amazon Titan) en Vertex AI, een soortgelijk maar nog uitgebreider aanbod vanuit Google Cloud, zijn hierbij belangrijk om te vermelden. Hiermee ontsluit Pega in een keer een enorm aanbod aan extra GenAI-mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook koppelingen voor Google Gemini en Claude (van Anthropic).

Alan Trefler, de CEO van Pegasystems, noemde de aankondigingen van vandaag de grootste ooit tijdens het jaarlijkse evenement van het bedrijf.

De nieuwe modellen komen beschikbaar in Pega Connect GenAI, de naam die het bedrijf heeft bedacht voor de architectuur om ze snel in te kunnen zetten. Deze centrale architectuur geeft organisaties niet alleen meer efficiëntie, maar ook een omgeving om publieke en propriëtaire LLM’s op een verantwoorde manier in te zetten. Pega GenAI als geheel valt immers onder de governance en het beheer van Pega. Pega GenAI is beschikbaar voor alle klanten die gebruikmaken van Pega Cloud.

Uitbreiding van Pega GenAI Blueprint

Pega kondigde eerder dit jaar Pega GenAI Blueprint aan. Hiermee wil het bedrijf de ontwikkeling van applicaties sterk versnellen. Als we Pega-CPO Kerim Akgonul moeten geloven, mikt het bedrijf hiermee op een efficiëntieslag van 50 procent voor organisaties bij het ontwikkelen van die applicaties. Dat is zonder meer een ambitieuze doelstelling. Indien dit ook echt wordt behaald, is het een enorme stap vooruit.

Pega GenAI Blueprint is er vooral voor het uitwerken van ideeën die mensen hebben rondom het ontwikkelen van applicaties. Akgonul stelt vrij expliciet dat Pega GenAI Blueprint geen code schrijft. Dat vindt hij sowieso een “verschikkelijk idee”. Het is volgens hem al ingewikkeld genoeg om de code te controleren die mensen hebben geschreven, als je daar ook nog eens miljoenen regels code die zijn geschreven door een AI aan toevoegt, wordt het leven er volgens hem niet leuker en makkelijker op.

Pega GenAI Blueprint is er dus vooral om een indruk te krijgen van hoe een applicatie eruit zou kunnen zien. Daarbij kun je op basis van een aantal muisklikken aangeven wat je erin wilt hebben en aan de tool vragen om suggesties te doen over wat er nog meer in zou kunnen. Die gaat dan zelf op zoek naar eventuele interessante toevoegingen. Het is daarnaast ook mogelijk om de taal met een enkele muisklik aan te passen. Vanaf eind juni kunnen gebruikers ook live previews krijgen van de applicatie, op alle mogelijke kanalen. Verder wordt het dan ook mogelijk om input vanuit legacy-omgevingen zoals Business Process Modeling Notion (BPMN)-modellen toe te voegen. Meer legacy-inputs zullen in de loop van het jaar volgen.

Zoals gezegd is Pega GenAI Blueprint vooral een omgeving om ideeën op te doen en uit te proberen. De blauwdruk moet daarna nog wel naar de App Studio van Pega om er een werkende applicatie van te kunnen maken.

De eerste geluiden vanuit de markt rondom Pega GenAI Blueprint zijn overigens positief. Sinds de introductie eerder dit jaar in april zijn er al meer dan 30.000 blauwdrukken gemaakt bij bijna 500 klanten. Daarmee is het volgens Pega het populairste product dat het bedrijf tot nu toe heeft gemaakt. Dat wil zeggen, geen enkel product of dienst had een snellere adoptie.

Wij zien de aantrekkingskracht van Pega GenAI Blueprint ook zeker wel. We moeten nog wel zien in hoeverre het ook daadwerkelijk tot wezenlijk andere applicaties gaat leiden. Dat zal de toekomst uit moeten wijzen. Het kan namelijk ook als gevolg hebben dat er te veel eenheidsworst ontstaat en dat mensen stoppen met kritisch nadenken over hoe ze willen dat een applicatie eruit ziet. Er is bij dit soort ontwikkelingen altijd het risico dat er gestandaardiseerd wordt op de laagste gemene deler. Dat moeten we niet willen. Het is dus zaak dat de mensen die aan de slag gaan met Pega GenAI Blueprint goed weten wat ze doen. Het moet geen veredeld no-code/citizen development-verhaal worden.

Corporate learning naar een hoger niveau met Pega GenAI Socrates

Met de opmerking dat medewerkers van bedrijven goed moeten weten wat ze doen met Pega GenAI Blueprint, hebben we meteen een mooi bruggetje te pakken naar de laatste GenAI-aankondiging die we in dit artikel willen uitlichten. Pega GenAI Socrates moet dit namelijk mogelijk maken voor het hele portfolio van Pegasystems.

Pega GenAI Socrates kun je zien als een persoonlijke leraar (Pega noemt het een tutor) voor de mensen binnen een bedrijf die met Pega-software werken. Het idee is dat deze leraar ervoor zorgt dat ze zoveel mogelijk uit de software kunnen halen. Dat is goed voor hun persoonlijke ontwikkeling, maar uiteraard ook goed voor de ontwikkeling van de organisatie waar ze voor werken.

Dit is niet de zoveelste online cursus die medewerkers kunnen volgen overigens. Het is een interactieve dialoog tussen de medewerker en Pega GenAI Socrates. Vandaar ook dat wat hoogdravende naam voor deze nieuwe tool. De Socratische Methode is er een van vraag en antwoord. Het idee is dat kennis en kunde op deze manier beter beklijft. Dit is niet alleen omdat de interactieve methode van vraag en antwoord beter werkt dan simpelweg een enorme hoeveelheid kennis de richting van een student op sturen. Deze zorgt er als het goed is ook voor dat iedere student op zijn of haar niveau kan starten. En uiteraard vanuit daar doorgroeien naar een hoger niveau.

Met het vernoemen van het nieuwe corporate learning-product naar de naamgever van de Socratische Methode, een van de bekendste begrippen uit de wereld van de filosofie, zet Pega in ieder geval hoog in. Laten we hopen dat de antwoorden en inzichten die studenten krijgen de naam van deze wijsgeer eer aan doen. Een dergelijke naam creëert namelijk toch tamelijk hooggespannen verwachtingen. GenAI heeft nog weleens de neiging om wat onwaarheden te verspreiden. Dat zal met Pega GenAI Socrates ongetwijfeld zoveel mogelijk ingeperkt zijn. Maar het is vrijwel onmogelijk om GenAI blind te vertrouwen, iets wat je met een leraar bij voorkeur toch wel graag doet. Aan de andere kant, Socrates was ook bekend door zijn stelling dat hij in de basis onwetend was. Dus wellicht verwachten we er wel iets te veel van.

Pega GenAI Socrates is vanaf vandaag beschikbaar in enkele Pega Academy-cursussen. Te beginnen met de populairste cursus, System Architect. De komende maanden zullen er meer volgen. Er is ondersteuning voor tien talen, waaronder Nederlands.

GenAI is overal bij Pega

De aankondigingen die Pega vandaag heeft gedaan tijdens PegaWorld iNspire laten zien dat GenAI op meerdere niveaus zijn stempel drukt binnen het bedrijf. Van integraties met externe LLM’s, via steeds diepere functionaliteit in Pega-producten tot ondersteuning van medewerkers bij het leren van wat er allemaal mogelijk is met de software van Pega. We hebben nog wel wat kanttekeningen bij de zaken die het bedrijf heeft aangekondigd, waar we in de komende dagen dieper op in willen gaan hier in Las Vegas. In de basis stemt de richting waarin Pega beweegt op het gebied van GenAI ons echter wel positief. Het voegt GenAI toe op een pragmatische manier, op plekken waarin het snel meerwaarde biedt en goed beheersbaar is. Dat is wat ons betreft hoe je in 2024 GenAI moet aanpakken.