1 min

Tags in dit artikel

,

Microsoft heeft aangekondigd Windows XP-virtualisatie in sommige edities van Windows 7 in te bouwen.

De zogenaamde Windows XP Mode (of kortweg XPM) in Windows 7 maakt het mogelijk om Windows XP-applicaties gevirtualiseerd te draaien. Deze modus is gebaseerd op de volgende versie van Virtual PC en vereist virtualisatieondersteuning van de processor.

Om met deze Windows XP-modus te mogen werken is geen licentie van Windows XP vereist, alleen een licentie van Windows 7 Professional, Enterprise of Ultimate waarvoor XPM als gratis download zal worden aangeboden. Standaard is overigens servicepack 3 van het XP-besturingssysteem aanwezig.

XPM werkt in coherence-mode, wat betekent dat de gevirtualiseerde applicaties naadloos aansluiten op het bureaublad van Windows 7 en geen eigen desktopomgeving vereisen. Bovendien is de XP-software direct beschikbaar vanuit het menu Start van Windows 7. De applicaties maken overigens geen gebruik van Windows Aero.

Microsoft zegt met deze methode complete Windows XP-compatibiliteit te kunnen garanderen, wat het nieuwe besturingssysteem van Microsoft mogelijk populairder onder zakelijke gebruikers maakt die nog oude XP-software gebruiken.

Bovendien is XPM via Active Directory en Groepsbeleid te configureren en kan Microsoft nu mogelijk eindelijk oude code uit nieuwere versies van Windows weglaten zodat het besturingssysteem mogelijk een stuk efficiënter kan worden.

De nieuwe modus zal vanaf de releasecandidate van Windows 7 die op 5 mei aan het grote publiek wordt vrijgegeven, beschikbaar zijn als testversie.