7 min Applications

Apple WWDC24: AI staat voor Apple Intelligence en partnership met OpenAI

Apple WWDC24: AI staat voor Apple Intelligence en partnership met OpenAI

De vraag die op ieders Apple-fan zijn lippen brandt, wordt ingelost: hoe krijgt AI vorm in iOS18? Het event doorloopt besturingssysteem na besturingssysteem, zonder dat er ergens maar een sprankeltje AI in lijkt te zitten. Uiteindelijk sluit Apple af met een knaller en kondigt het zijn eigen AI aan.

AI is overal, maar was er nog niet bij Apple. Vanaf iOS18 zou daar verandering in moeten komen. Daarrond circuleren genoeg geruchten, maar wat is er nu van waar? Tijdens WWDC24 op 10/06, 19 uur lokale tijd, krijgen we het antwoord.

Apple sluit zich laat aan bij de AI-hype, doordat het bedrijf eerder niet echt leek te geloven in de technologie. Een vertraagde uitrol is bij Apple echter niet gedoemd om te mislukken, want het bedrijf was ook niet de eerste smartphonebouwer en heeft toch enorm succes met de iPhone.

De AI-partner

Apple was de afgelopen weken met meerdere belangrijke namen uit de AI-wereld in gesprek om een AI-partnership rond te krijgen. Het bedrijf hield daarin zelf het hoogste woord en liet het aan de gesprekspartners om Apple te charmeren voor een samenwerking. OpenAI leek wel altijd de favoriet, maar Google leek toch ook wat restjes te krijgen. Daarnaast was er onzekerheid over de eigen bijdrage van Apple in het hele verhaal, want vanuit security-perspectief behoudt de iPhone-maker liever zelf de controle. Onderhandelingen met Anthropic leken niet voldoende te hebben opgeleverd, of verrast Apple het publiek?

Apple Intelligence

Apple neemt het heft voor een groot deel in eigen handen. Dat krijgt vorm in ‘Apple Intelligence’, een artificiële intelligentie van Apple’s makelij die moet zijn aangepast op de behoeften van de gebruiker. De gebruiker komt niet om deze AI heen, doordat Apple ze diep in de besturingssystemen van iPhone, Mac en iPad heeft gegoten.

Volgens Apple zijn er ook geen zorgen voor de gebruiker, want als gebeurt met een hoge beveiliging. Door de integratie tussen hardware en software zegt Apple de AI op het besturingssysteem zelf te kunnen draaien en zou het niet nodig zijn om de AI-workload door een extern systeem te laten uitvoeren. Alles gebeurt in andere woorden op de iPhone, Mac of iPad.

Dit verhaal kan niet meer worden voortgezet bij zwaardere AI-taken. Deze workloads worden dan toch doorgestuurd naar de cloud, de Apple Private Cloud. Apple zet deze workloads echter in een ‘black box’ door ze op Apple’s eigen systemen te laten draaien en af te sluiten voor cloudproviders. Volgens het bedrijf blijft de data ook geheim voor Apple zelf.

OpenAI

Om de AI-nieuwigheden af te sluiten, kondigt Apple nog een samenwerking met OpenAI aan. Op die manier komt ChatGPT naar het besturingssysteem. De gebruiker kan ChatGPT gratis en zonder een account aan te maken gebruiken. Op die manier krijgt de gebruiker zekerheid dat de data die door ChatGPT wordt verwerkt nergens wordt bijgehouden door OpenAI. Gebruikers die reeds een betaald account hebben, kunnen het betaalde abonnement koppelen en krijgen dan toegang tot de extra functies waar zij voor betalen. Op dat moment blijft de gebruiker controle behouden of de data mag worden gebruikt voor trainingsdoeleinden.

ChatGPT komt naar iOS 18, iPadOS 18 en naar macOS Sequoia later dit jaar.

Apple kiest voor een samenwerking met OpenAI en integreert ChatGPT. De chatbot zal onder andere beschikbaar komen in alle schrijftool uit macOS. Bron: Apple

Wat merkt de iPhone-gebruiker?

Voor de gemiddelde iPhone-gebruiker krijgt eenderwelk partnership pas betekenis als er ook concrete nieuwigheden uit voortkomen. Apple’s AI-investeringen zijn voorlopig het meest gefocust op Siri. Van de overige functionaliteiten springt ‘Smart notifications’ eruit, maar de andere functies zijn eigenlijk voornamelijk gespiekt bij andere besturingssystemen en met een Apple-sausje overgoten. Met de innovaties in Siri, Apple’s variant van de spraakgestuurde assistent, wordt getoond dat AI ook een hulpmiddel kan zijn om oude technologieën te innoveren en (opnieuw) hip te maken.

Het werkveld van de spraakassistent wordt door de updates behoorlijk uitgebreid. Daartoe integreert Siri in een hele lijst van basis-apps die op iedere iPhone geïnstalleerd staan. Het gaat onder andere om een integratie in camera, kalender, notities en bestanden. Wat de assistent bijvoorbeeld in camera kan betekenen is het zetten van een timer of het wisselen van voor- naar achtercamera op basis van een voice-commando. Voor de functionaliteit van Siri is het een voordeel dat de assistent toegang heeft tot veel apps. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om aan de assistent te vragen een uitnodiging die in je mailbox belandt toe te voegen aan je agenda. Of je vraagt de assistent om de afbeelding met de naam ‘winstgrafiek kwartaal 2’ toe te voegen aan de presentatie die je aan het maken bent over de kwartaalcijfers.

Apple dekt zich tot slot al in tegen gebruikers die Siri graag gebruiken, maar niet willen praten tegen een digitaal toestel. Het bedrijf maakt deze mogelijkheden ook toegankelijk via een dubbele tap op het toetsenbord. Vanaf dan stuurt de gebruiker met Siri. Om een commando te geven aan de AI-assistent is het niet nodig om eerst de app die nodig zal zijn open te zetten. Vanuit het startscherm kan de gebruiker vragen naar bijvoorbeeld een specifieke foto door de foto te beschrijven. Het is ook mogelijk om de assistent door de instellingen te laten speuren of om uitleg te vragen om bijvoorbeeld de functies van een nieuwe app uit te leggen.

Siri zal overigens ook op macOS Sequoia, het vernieuwde besturingsprogramma voor de Mac dat ook vandaag gelanceerd werd, van nieuwe AI-functionaliteiten voorzien worden.

Gemiste notificaties snel inhalen

We sommen nog enkele andere aankomende AI-functies op:

  • Smart notifications: de meest vernieuwende functie waar Apple mee uitpakt is Smart notifications. Deze zou korte samenvattingen geven aan gebruikers omtrent de belangrijkste gemiste notificaties, maar ook websites, nieuwsartikels en documenten. De andere functies zijn ook nieuw voor de iPhone-gebruiker, maar zijn in feite spiekwerk van andere besturingssystemen.
  • Schrijfsuggesties: bij het antwoorden op een bericht of e-mail moet de AI het overnemen en het antwoord voor de gebruiker typen met ‘Smart reply’. Voor dit antwoord zal het oorspronkelijke bericht worden gelezen en wordt aan de gebruiker voor iedere vraag uit het bericht om een antwoord gevraagd. Wordt je bijvoorbeeld uitgenodigd voor een tuinfeest en vraagt de uitnodiging of je partner ook meekomt, dan zal de AI je vragen of je gaat en of je partner meekomt. Het is ook mogelijk om de AI te vragen een tekst te herschrijven of om te controleren op spelling.
  • AI-afbeeldingen: Het antwoorden van berichten gebeurt inclusief afbeeldingen, want AI krijgt ook toelating om op basis van de geschreven tekst passende afbeeldingen te zoeken bij het bericht. Doordat Apple Intelligence weet met welk contact de gebruiker stuurt, kan deze afbeelding eenvoudig worden gepersonaliseerd. In een sketch voor je jarige vriendin, zal bijvoorbeeld het cartoonfiguur worden gebaseerd op basis van het uiterlijk van je vriendin. Hiervoor baseert de AI zich op de foto die je aan het contact hebt toegevoegd. AI-afbeeldingen zijn via het nieuwe ‘magic wand’ verder beschikbaar in notities. Daar kan de AI op basis van belangrijke woorden uit de opgeschreven notities een bijbehorende afbeelding creëren.
  • Gesprekken samenvatten: de Voice Memo-app zal binnenkort niet alleen nog geluidsopnames opslaan, maar deze ook uitwerken tot een samenvatting. Dezelfde technologie komt naar telefoongesprekken. Hier zullen alle deelnemers aan het telefoongesprek wel toestemming moet geven voorafgaand aan het telefoongesprek.

AI herschrijft de tekst in de gewenste stijl of leest na op spelfouten. Bron: Apple

Apple’s AI

Op basis van de nieuwigheden die Apple presenteert tijdens WWDC24 verwachten we een nieuwe versie van iOS die de gebruiker ondersteunt en werk uit handen neemt waar mogelijk. Dat alles met privacy voorop. Dat zien we als een concurrentievoordeel op het aanbod van de concurrent, dat vaak gebruikersdata verzamelt om bijvoorbeeld modellen te trainen.

Daarnaast zal Apple opnieuw proberen een spraakgestuurde assistent te laten aanslaan bij het publiek. Dergelijke assistenten braken eerder in ieder geval niet echt door op smartphones. Zou de AI-Siri de spraakassistent tot een hype weten om te vormen?

Lees ook: MacOS Sequoia brengt de iPhone tot leven op een Mac